Plněné papriky s mletým masem patří k těm jídlům, která v nás probouzejí vzpomínky na dětství. Jsou to chutě, které se předávaly z generace na generaci. Ať už je máte s rajskou omáčkou, nebo jen tak s chlebem, vždy si na nich pochutnáte.
Mleté maso je v naší kuchyni základem mnoha oblíbených jídel, od karbanátků po sekanou. V kombinaci s paprikami vytváří vydatný a chutný pokrm, který potěší každého strávníka. Plněné papriky jsou navíc jídlo, se kterým si můžete vyhrát. Můžete přidat různé druhy koření, bylinky nebo maso kombinovat s rýží či ovesnými vločkami.
Recept na plněné papriky s mletým masem a rajskou omáčkou
Délka pečení v troubě je 60 až 75 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 kilogram mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 3 vejce
- 2 až 3 rohlíky
- 1 cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
- majoránka
- drcený kmín
- koření do mletých mas
- grilovací koření
- 3 až 4 stroužky česneku
- strouhanka na zahuštění
- 4 až 5 paprik (ideálně silnostěnné)
- plátky anglické slaniny nebo špeku
- voda nebo mléko na namočení rohlíků
Postup přípravy plněných paprik s rajskou
1. Nejprve si připravte masovou směs.
2. Rohlíky namočte do studené vody nebo mléka.
3. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na pánvi dozlatova.
4. V míse smíchejte mleté maso, vejce, sůl, pepř, majoránku, drcený kmín, koření do mletých mas a grilovací koření.
5. Přidejte prolisovaný česnek, osmaženou cibulku a vymačkané rohlíky.
6. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby přidejte strouhanku, dokud směs nezíská ideální konzistenci.
7. Mezitím si připravte papriky.
8. Omyjte je a buď je rozpulte, nebo jim odřízněte vršek a vyčistěte vnitřek od semínek a bílých žilek.
9. Připravenou masovou směsí naplňte papriky.
10. Na vrch každé papriky položte plátek anglické slaniny nebo špeku.
11. Plněné papriky dejte do pekáče, podlijte je trochou vody a zakryjte alobalem.
12. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 30 minut.
13. Poté alobal odstraňte a dopékejte dalších 30 až 45 minut, dokud nebudou papriky i maso upečené dozlatova.
Tipy redakce
- Výběr masa: Pro dokonalou chuť se doporučuje použít směs hovězího a vepřového masa, která dodá masu šťavnatost. Pokud chcete lehčí variantu, použijte krůtí nebo kuřecí mleté maso.
- Dokonalá rajská omáčka: Základem je kvalitní rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata. Omáčku ochuťte bobkovým listem, novým kořením a tymiánem. Pro zjemnění chuti přidejte kousek másla a pro sladší tón trochu cukru.
- Zeleninové varianty: Místo paprik můžete plnit také cukety nebo lilky. Skvělé jsou také plněné rajčata. Vyzkoušejte nové kombinace a obohaťte svůj jídelníček.

Zapečené papriky plněné Olomouckými tvarůžky: Jednoduchá lahůdka pro labužníky
