Plněné papriky s mletým masem patří k těm jídlům, která v nás probouzejí vzpomínky na dětství. Jsou to chutě, které se předávaly z generace na generaci. Ať už je máte s rajskou omáčkou, nebo jen tak s chlebem, vždy si na nich pochutnáte.

Mleté maso je v naší kuchyni základem mnoha oblíbených jídel, od karbanátků po sekanou. V kombinaci s paprikami vytváří vydatný a chutný pokrm, který potěší každého strávníka. Plněné papriky jsou navíc jídlo, se kterým si můžete vyhrát. Můžete přidat různé druhy koření, bylinky nebo maso kombinovat s rýží či ovesnými vločkami.

Recept na plněné papriky s mletým masem a rajskou omáčkou

Délka pečení v troubě je 60 až 75 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kilogram mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 3 vejce
  • 2 až 3 rohlíky
  • 1 cibule
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • koření do mletých mas
  • grilovací koření
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • strouhanka na zahuštění
  • 4 až 5 paprik (ideálně silnostěnné)
  • plátky anglické slaniny nebo špeku
  • voda nebo mléko na namočení rohlíků

Postup přípravy plněných paprik s rajskou

Obrázek k receptu na plněné papriky
Foto: Freepik.com, recept na plněné papriky

1. Nejprve si připravte masovou směs.

2. Rohlíky namočte do studené vody nebo mléka.

3. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na pánvi dozlatova.

4. V míse smíchejte mleté maso, vejce, sůl, pepř, majoránku, drcený kmín, koření do mletých mas a grilovací koření.

5. Přidejte prolisovaný česnek, osmaženou cibulku a vymačkané rohlíky.

6. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby přidejte strouhanku, dokud směs nezíská ideální konzistenci.

7. Mezitím si připravte papriky.

8. Omyjte je a buď je rozpulte, nebo jim odřízněte vršek a vyčistěte vnitřek od semínek a bílých žilek.

9. Připravenou masovou směsí naplňte papriky.

10. Na vrch každé papriky položte plátek anglické slaniny nebo špeku.

11. Plněné papriky dejte do pekáče, podlijte je trochou vody a zakryjte alobalem.

12. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 30 minut.

13. Poté alobal odstraňte a dopékejte dalších 30 až 45 minut, dokud nebudou papriky i maso upečené dozlatova.

Obrázek k receptu na plněné papriky
Foto: Cooky.cz, recept na plněné papriky – pečené na plechu

Tipy redakce

  • Výběr masa: Pro dokonalou chuť se doporučuje použít směs hovězího a vepřového masa, která dodá masu šťavnatost. Pokud chcete lehčí variantu, použijte krůtí nebo kuřecí mleté maso.
  • Dokonalá rajská omáčka: Základem je kvalitní rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata. Omáčku ochuťte bobkovým listem, novým kořením a tymiánem. Pro zjemnění chuti přidejte kousek másla a pro sladší tón trochu cukru.
  • Zeleninové varianty: Místo paprik můžete plnit také cukety nebo lilky. Skvělé jsou také plněné rajčata. Vyzkoušejte nové kombinace a obohaťte svůj jídelníček.
Obrázek receptu na zapečené papriky plněné Olomouckými tvarůžky.

Zapečené papriky plněné Olomouckými tvarůžky: Jednoduchá lahůdka pro labužníky

Recept na pečené papriky s rýží - odlehčený

Pečené papriky s mletým masem a rýží na středomořský způsob

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest