Houbařská sezóna je v plném proudu a přemýšlíte, co s nasbíraným pokladem z lesa? Dáme vám tip na opravdu poctivou bramboračku s houbami. V tuzemsku patří bramboračka mezi nejtradičnější polévky. Receptů na bramboračku existuje velké množství a věřím, že každý ji vaří trochu jinak a z jiných surovin. Poctivou bramboračku ale neuvaříte bez hub, a to ani s koupenými žampiony. Tradiční polévka voní po houbách z lesa, bezpodmínečně. Samozřejmě je nemusíte mít doma čerstvé, výborné jsou v polévce totiž také sušené houby.

Česká bramboračka je výjimečná svojí hustotou a vydatností. Díky velkému množství brambor, hub a kořenové zeleniny vás opravdu zasytí. Kromě hub je další velmi důležitou ingrediencí majoránka. Podle mého názoru jde o nejlepší veganskou polévku (místo másla použijeme klidně margarín), kterou lze uvařit. Ještě než se pustíme do vaření, tip ke kmínu. Nejlepší je čerstvě nadrcený, nikoliv namletý z obchodu.

Recept na poctivou bramboračku s houbami

Délka přípravy 30 minut, délka vaření 30 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 4 střední brambory
  • 3 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • 3/4 másla
  • 1/3 hrnku mouky
  • 5 hrnků zeleninového vývaru (pokud nemáte, postačí voda)
  • 1 lžíce čerstvé petrželové natě
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • sůl

Postup přípravy

1. Očistíme, oloupeme a na cca 1-2 cm kostičky nakrájíme mrkev, petržel, celer a brambory.

2. Také si nadrobno nakrájíme cibule a nasekáme oloupaný česnek.

3. Do 1 a 1/4 hrnku vody namočíme sušené houby, poté je přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme a poté odstavíme.

Namočíme houby.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Namočíme houby.

4. Ve velkém hrnci na polévku si rozpustíme máslo a přidáme k němu mrkev, celer a petržel.

Orestujeme kořenovou zeleninu.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Orestujeme kořenovou zeleninu.

5. Zeleninu restujeme a občas promícháme, dokud nebude dozlatova opečená, potom k ní přidáme cibuli a za stálého mícháme restujeme dalších 5 minut.

6. Nyní stáhneme plamen na minimum a k zelenině přisypeme mouku, se kterou zeleninu asi minutu za stálého míchání restujeme.

Přisypeme mouku.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Přisypeme mouku.

7. Ještě dochutíme černým pepřem a drceným kmínem a vše dobře promícháme.

8. Dále přilejeme hrnek zeleninového vývaru nebo vody a dobře prošleháme, abychom neměli hrudky. Poté můžeme dolít zbytek vývaru nebo vody a opět promíchat.

Zalejeme vývarem.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Zalejeme vývarem.

9. Zpět zvýšíme plamen, přikryjeme a přivedeme k varu.

10. Přidáme brambory a vaříme je 10 minut do měkka a poté přidáme česnek. houby a 1 hrnek vývaru z hub.

11. Nakonec opět snížíme teplotu a vaříme asi 7 minut.

Poctivá bramboračka s houbami.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Poctivá bramboračka s houbami.

Odkud pochází bramboračka, možná nejstarší polévka české historie?

Bramboračka v takovéto podobě je známá již ze středoevropské kuchyně. Samozřejmě vždy záleželo na aktuální dostupnosti surovin, ale většinou ji kuchaři a hospodyně vařili během podzimu. Samozřejmě hlavním důvodem byl nejaktivnější růst hub a dozrávání kořenové zeleniny. Existují různé regionální variace a na Moravě se můžete setkat například s přidaným kysaným zelím.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest