Houbařská sezóna je v plném proudu a přemýšlíte, co s nasbíraným pokladem z lesa? Dáme vám tip na opravdu poctivou bramboračku s houbami. V tuzemsku patří bramboračka mezi nejtradičnější polévky. Receptů na bramboračku existuje velké množství a věřím, že každý ji vaří trochu jinak a z jiných surovin. Poctivou bramboračku ale neuvaříte bez hub, a to ani s koupenými žampiony. Tradiční polévka voní po houbách z lesa, bezpodmínečně. Samozřejmě je nemusíte mít doma čerstvé, výborné jsou v polévce totiž také sušené houby.
Česká bramboračka je výjimečná svojí hustotou a vydatností. Díky velkému množství brambor, hub a kořenové zeleniny vás opravdu zasytí. Kromě hub je další velmi důležitou ingrediencí majoránka. Podle mého názoru jde o nejlepší veganskou polévku (místo másla použijeme klidně margarín), kterou lze uvařit. Ještě než se pustíme do vaření, tip ke kmínu. Nejlepší je čerstvě nadrcený, nikoliv namletý z obchodu.
Recept na poctivou bramboračku s houbami
Délka přípravy 30 minut, délka vaření 30 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 4 střední brambory
- 3 cibule
- 1 velká mrkev
- 100 g celeru
- 1 petržel
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst sušených hub
- 1 a 1/4 hrnku vody
- 3/4 másla
- 1/3 hrnku mouky
- 5 hrnků zeleninového vývaru (pokud nemáte, postačí voda)
- 1 lžíce čerstvé petrželové natě
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- sůl
Postup přípravy
1. Očistíme, oloupeme a na cca 1-2 cm kostičky nakrájíme mrkev, petržel, celer a brambory.
2. Také si nadrobno nakrájíme cibule a nasekáme oloupaný česnek.
3. Do 1 a 1/4 hrnku vody namočíme sušené houby, poté je přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme a poté odstavíme.
4. Ve velkém hrnci na polévku si rozpustíme máslo a přidáme k němu mrkev, celer a petržel.
5. Zeleninu restujeme a občas promícháme, dokud nebude dozlatova opečená, potom k ní přidáme cibuli a za stálého mícháme restujeme dalších 5 minut.
6. Nyní stáhneme plamen na minimum a k zelenině přisypeme mouku, se kterou zeleninu asi minutu za stálého míchání restujeme.
7. Ještě dochutíme černým pepřem a drceným kmínem a vše dobře promícháme.
8. Dále přilejeme hrnek zeleninového vývaru nebo vody a dobře prošleháme, abychom neměli hrudky. Poté můžeme dolít zbytek vývaru nebo vody a opět promíchat.
9. Zpět zvýšíme plamen, přikryjeme a přivedeme k varu.
10. Přidáme brambory a vaříme je 10 minut do měkka a poté přidáme česnek. houby a 1 hrnek vývaru z hub.
11. Nakonec opět snížíme teplotu a vaříme asi 7 minut.
Odkud pochází bramboračka, možná nejstarší polévka české historie?
Bramboračka v takovéto podobě je známá již ze středoevropské kuchyně. Samozřejmě vždy záleželo na aktuální dostupnosti surovin, ale většinou ji kuchaři a hospodyně vařili během podzimu. Samozřejmě hlavním důvodem byl nejaktivnější růst hub a dozrávání kořenové zeleniny. Existují různé regionální variace a na Moravě se můžete setkat například s přidaným kysaným zelím.