Přiznávám se bez mučení – často peču štrúdl z kupovaného listového těsta. Ale jak jistě všichni víme, kupované listové neskutečně drobí, takže štrúdl je ideální jíst venku nebo pod sebou neustále luxovat. A co teprve děti, které se s ukrojeným kouskem závinu rozběhnou napříč domácností! Pro všechny, kdo se po svačině jdou raději projít na vzduch, než aby hodinu uklízeli, je tu recept na domácí těsto, se kterým tyto starosti odpadnou.

Těsto z tvarohu, másla a mouky je velmi jednoduché, rychlé na přípravu a hezky se s ním pracuje. Kdyby se vám varianta s máslem zdála moc nóbl kvůli současným přemrštěným cenám másla, mám pro vás dobrou zprávu: můžete ho nahradit Herou, kterou seženete tak za třetinovou cenu. Někdo sice na máslo nedá dopustit, za mě to je ale v případě tohoto moučníku jedno. Naplnit záviny lze kromě jablíček lecčím, pod receptem na těsto najdete další tipy, které jsou za mě TOP.

Recept na domácí štrúdl z tvarohového těsta

Doba přípravy: 2 hodiny včetně odležení v lednici

Co potřebujeme

(Rozpis na dvě šišky)

Těsto

  • 250 g tvaroh
  • 250 g másla (měkkého, na kostky)
  • 250 g hladké mouky

Jablečná náplň

  • 8–10 jablek
  • ½ lžičky skořice
  • lžíce strouhanky
  • mleté ořechy
  • rozinky namočené v rumu
  • cukr dle chuti
  • 1 vejce
  • plátky mandlí

Postup přípravy štrúdlu z tvarohového těsta

1. Vychlazený tvaroh dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené máslo (také lépe vychlazené, lépe se s ním pracuje) a mouku.

2. Vypracujeme těsto a necháme hodinu odležet v lednici.

3. Po odležení rozdělíme těsto na dvě poloviny a vyválíme válečkem dvě placky.

4. Jablka nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na tenké plátky. Přidáme trochu strouhanky (vpije se do ní přebytečná šťáva a náplň nerozmočí těsto), ořechy, rozinky, dosladíme, pokud se nám zdají jablka moc kyselá, a chce sladší, a nakonec skořici.

5. Srolujeme závin a položíme na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Na několika místech propícháme vidličkou.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut.

Obrázek k receptu: Až v zimě dostanete chuť na štrúdl stačí jen vyklopit: Zavařená strouhaná jablka

Zavařená letní jablka připravená na štrúdl: Zůstanou čerstvá po celou zimu a uchovají si svou chuť

3 tipy na skvělé náplně do závinu

Níže uvedené tipy na náplně uvádím v množství, které vyjde asi na jednu šišku. Pokud chcete danou náplň do obou šišek, vynásobte dvěma.

Jablka + mák

4–5 jablek, 3–4 lžíce mletého máku, cukr dle chuti (2–3 lžíce). Jablka dodají kyselost a šťávu, mletý mák s cukrem náplň zhutní, dodají lehký oříškový nádech a sladkost.

Tvaroh + meruňky

Vanička tvarohu ochucená vanilkovým cukrem a nakrájené čerstvé meruňky vytvoří krémovou, příjemně nakyslou náplň. Perfektně se hodí na léto.

Švestky + mák

250 g švestek (vypeckovaných a nakrájených na menší kousky), 80 g mletého máku, 2–3 lžíce cukru (podle sladkosti švestek), 3–4 lžíce mléka (na spaření máku, aby byl vláčný), ½ lžičky skořice nebo špetka muškátového oříšku.

Podzimní štrůdl jako vyšitý!

Obrázek k receptu na štrůdl se sádlem

Strakonický štrúdl se sádlem. To je božská mana

Obrázek k receptu nakynutý závin se švestkami

Makový závin se švestkami: Kynutý, ale nekynutý. Závin, co klame tělem a stihnete z těsta ještě buchty

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest