Toto tradiční jídlo připomíná venkovskou kuchyni, kde hraje hlavní roli maso. S největší pravděpodobností pokrm vznikl v jihočeské obci Putim nedaleko Písku. Je to jediné logické vysvětlení i když psáno to nikde není. Maso je v tomto jídle velmi výrazné a šťavnaté. Koneckonců Jihočeši si vždy potrpěli na poctivou a jednoduchou kuchyni, která využívá suroviny dostupné na venkově. Pro tento recept je nejdůležitější právě čerstvé vepřové, cibule, nakládáné okurky, žampiony, vývar a sterilované kapie.
Putim vlastně není zcela neznámá obec, přestože má blízko k české literatuře. Je o ní zmínka v díle Osudy dobrého vojáka Švejka od Haška. Proto si dokážeme představit, že tak vynikající pokrm jako Putimské nudličky mohl klidně vzniknout v těchto místech. Historici dokonce předpokládají, že bylo původně připravováno v hospodách a hostincích na Písecku a lidé si ho díky rychlé přípravě začali vařit doma.
Recept na Putimské nudličky z vepřového masa: jihočeská tradice, kterou miluje i Švejk
Ingredience pro přípravu
- 600 g vepřového masa (plec)
- 240 g cibule
- 120 g nakládaných okurek
- 150 g žampionů
- 150 g nakládané kapie
- sůl a pepř
- chilli feferonky dle chuti
- olej
- 70 g rajského protlaku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička bramborového škrobu
Postup přípravy
1. Nakrájíme si cibuli, okurky, žampiony, kapii, feferonky a maso na nudličky.
2. Maso osolíme, opepříme a na pánvi si rozpálíme olej.
3. Do rozpáleného oleje vložíme maso a restujeme zprudka 8 minut.
4. Poté přidáme cibuli a restujeme za občasného míchání dalších 5 minut.
5. Dále je na řadě rajský protlak a hořčice. Přidáme, promícháme a opékáme opět 5 minut.
6. Přidáme žampiony, promícháme a dochutíme worcesterskou omáčkou.
7. Následně podlijeme vše hovězím vývarem, zamícháme a vaříme 15 minut pod pokličkou.
8. Nakonec do pánve vložíme nakládané okurky, feferonky a kapii, poté ještě povaříme 5 minut.
9. Před koncem vaření ještě dochutíme cukrem, případně solí a zahustíme bramborovým škrobem.
10. Podáváme například s čerstvým chlebem nebo hranolkami.
Závěr
Celé jídlo je skvělý příklad tradiční jihočeské kuchyně, která patří mezi to nejlepší z české gastronomie. Okouzlí vás jemná konzistence, pikantní a výrazná chuť a spolehlivě zasytíte celou rodinu. V receptu jsem použila vepřovou plec, ale pokud vám nevadí prorostlejší maso, klidně použijte krkovici.
