Toto tradiční jídlo připomíná venkovskou kuchyni, kde hraje hlavní roli maso. S největší pravděpodobností pokrm vznikl v jihočeské obci Putim nedaleko Písku. Je to jediné logické vysvětlení i když psáno to nikde není. Maso je v tomto jídle velmi výrazné a šťavnaté. Koneckonců Jihočeši si vždy potrpěli na poctivou a jednoduchou kuchyni, která využívá suroviny dostupné na venkově. Pro tento recept je nejdůležitější právě čerstvé vepřové, cibule, nakládáné okurky, žampiony, vývar a sterilované kapie.

Putim vlastně není zcela neznámá obec, přestože má blízko k české literatuře. Je o ní zmínka v díle Osudy dobrého vojáka Švejka od Haška. Proto si dokážeme představit, že tak vynikající pokrm jako Putimské nudličky mohl klidně vzniknout v těchto místech. Historici dokonce předpokládají, že bylo původně připravováno v hospodách a hostincích na Písecku a lidé si ho díky rychlé přípravě začali vařit doma.

Recept na Putimské nudličky z vepřového masa: jihočeská tradice, kterou miluje i Švejk

Ingredience pro přípravu

  • 600 g vepřového masa (plec)
  • 240 g cibule
  • 120 g nakládaných okurek
  • 150 g žampionů
  • 150 g nakládané kapie
  • sůl a pepř
  • chilli feferonky dle chuti
  • olej
  • 70 g rajského protlaku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička bramborového škrobu

Postup přípravy

1. Nakrájíme si cibuli, okurky, žampiony, kapii, feferonky a maso na nudličky.

Maso nakrájíme na nudličky.
Maso nakrájíme na nudličky.

2. Maso osolíme, opepříme a na pánvi si rozpálíme olej.

3. Do rozpáleného oleje vložíme maso a restujeme zprudka 8 minut.

4. Poté přidáme cibuli a restujeme za občasného míchání dalších 5 minut.

5. Dále je na řadě rajský protlak a hořčice. Přidáme, promícháme a opékáme opět 5 minut.

Zapracujeme protlak a hořčici.
Zapracujeme protlak a hořčici.

6. Přidáme žampiony, promícháme a dochutíme worcesterskou omáčkou.

7. Následně podlijeme vše hovězím vývarem, zamícháme a vaříme 15 minut pod pokličkou.

8. Nakonec do pánve vložíme nakládané okurky, feferonky a kapii, poté ještě povaříme 5 minut.

Povaříme pod pokličkou 15 minut.
Povaříme pod pokličkou 15 minut.

9. Před koncem vaření ještě dochutíme cukrem, případně solí a zahustíme bramborovým škrobem.

Zahustíme škrobem.
Zahustíme škrobem.

10. Podáváme například s čerstvým chlebem nebo hranolkami.

Závěr

Celé jídlo je skvělý příklad tradiční jihočeské kuchyně, která patří mezi to nejlepší z české gastronomie. Okouzlí vás jemná konzistence, pikantní a výrazná chuť a spolehlivě zasytíte celou rodinu. V receptu jsem použila vepřovou plec, ale pokud vám nevadí prorostlejší maso, klidně použijte krkovici.

Obrázek receptu na živáňskou pečínku.

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest