Miluji snadné recepty s wow efektem. Proto jsem si oblíbila řezy Himaláje, které po rozkrojení připomínají zasněžené horské kopce. Tento moučník patří do řady „hrníčkových receptů“, bez velkých složitostí. Přináší dokonalou souhru chutí lehkého tvarohu osvěženého citronovou kůrou s poctivě kakaovým těstem. V sezóně letního ovoce do tvarohu přidávám trochu malin a to je pak teprve jízda!
Tvaroh do koláčů vnáší vláčnost a lehkost. A věděli jste, že je velmi bohatým zdrojem bílkovin a vápníku? Takže mimo to, že koláč božsky chutná, ještě vám dodá i nějaké ty kvalitní živiny. Můžete se tím utěšovat, kdyby vás po třetím kousku začalo hryzat svědomí, že moc hřešíte. Recept zvládne i začátečník a je to po klasické bábovce další recept, který můžete naučit své děti.
Recept na hrníčkové řezy Himaláje
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme:
Těsto:
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 3/4 hrnku oleje
- 2 poctivé lžíce kakaa
- Citronová kůra (ideálně z bio citronu)
- 2 vejce
Náplň:
- 2 vaničky tvarohu (nejlépe polotučného)
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink
- Cukr dle chuti
- 2 vejce
- Mléko (dle potřeby, pro úpravu konzistence náplně)
Postup přípravy řezů:
1. V míse dáme dohromady všechny ingredience na těsto a dobře promícháme.
2. Na plech vymazaný máslem (nebo olejem) a vysypaný moukou nalijeme první polovinu těsta.
3. Na první vrstvu těsta dáme tvarohovou náplň a na ni druhou vrstvu těsta. Když občas někde uvidíte na povrchu tvaroh, nevadí. O to zajímavější bude koláč na pohled.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–40 minut.
5. Před rozkrájením necháme koláč vychladnout. Ale pozor, už vlažné řezy chutnají luxusně, takže pokud budeme nedočkaví, klidně ho rozkrojíme už po půl hodině.
Popusťte uzdu fantazii
Experimentujte po svém: těsto můžete doplnit rozinkami nebo kousky čokolády. Do tvarohu, kam já přidávám maliny, můžete přihodit i jiné ovoce nebo citronovou kůru vyměnit za pomerančovou.

Obliž prsty řezy, u kterých i začátečník bude mistr
