Gulášová polévka je sice polévka, můžeme ji ale servírovat jako hlavní chod, protože je vydatná a pěkně hustá. V tomto receptu si ukážeme takový hack, díky kterému celou gulášovku uvaříte do hodiny. Čtete správně. Místo masa totiž použijeme hlívu ústřičnou, která je hotová za mnohem kratší dobu. Hlívy se nelekejte; obsahuje vlákninu, vitamíny a minerální látky (například draslík, měď, fosfor, železo a zinek), které podporují imunitu. Recept je až na sádlo zcela vegan-friendly. Pokud sádlo vyměníte za máslo nebo olej, dají si polévku i vegetariáni.
Hlívu ústřičnou najdeme v mnoha asijských pokrmech. V čínské medicíně je považována za léčivou houbu. My ji známe jako delikátní houbu s jemnou chutí, která zdomácněla i v české kuchyni. Velké oblibě se těší ve fit receptech pro nízký obsah kalorií. Vyhovuje i jiným dietám než té redukční: je bezlepková, vhodná pro vegetariány, vegany i pro keto dietu. Svou strukturou připomíná maso, takže jako jeho náhrada v gulášové polévce se osvědčila perfektně. A teď jdeme přímo na recept, jistě se vám už sbíhají sliny.
Recept na polévku z hlívy ústřičné ve stylu gulášové polévky
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme na gulášovou polévku z hlívy
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce sádla (případně másla nebo oleje)
- 1 větší cibule
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 1-2 lžičky gulášového koření
- 1 lžička sladké papriky
- Špetka kmínu
- 1,5-2 litry vývaru nebo vody
- 2-3 stroužky česneku
- Podle chuti pepř, sůl
- Libeček
- 1 lžička majoránky (majoránka)
Postup na přípravu polévky z hlívy ústřičné
1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova, případně lehce dohněda (pozor, nepřipálit).
2. Přidáme mouku a chvíli mícháme, abychom získali tmavší jíšku.
3. Odstavíme na chvíli z plamene a přidáme gulášové koření, papriku a kmín.
4. Promícháme, vrátíme na plotnu a zalijeme vývarem. Dobře prošleháme metličkou a rozmícháme všechny hrudky.
5. Přidáme hlívu nakrájenou na proužky a asi 15 minut vaříme, aby hlíva změkla a nezgumovatěla.
6. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a v rukách promneme majoránku.
7. Na talíři zdobíme nasekaným libečkem.
Podáváme s čerstvým chlebem, bagetou nebo rohlíkem.

Orientální gulášek po česku: Hovězí guláš se zázvorem

Buřtguláš: Najezte se pořádně za málo peněz, zasytíte celou rodinu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková