Milovníci asijských chutí, pozor! Tohle je opravdu výborný recept, mám ho osobně vyzkoušený a u nás doma všem moc chutná. Když odečtu dobu marinování masa, které se ale marinuje samo v lednici bez mého velkého přičinění a krájení zeleniny na tenké kousky (tím můžete pověřit nějakého dobrovolníka, který půjde okolo), mám jídlo hotové asi za půl hodinky. Když proto věnujete čas přípravě předem, samotná kompletace už není časově náročná. Výhodou oproti tomu, když si čínu přinesete domů v plastovém boxu z restaurace je to, že máte kontrolu nad všemi vstupními surovinami, a to je něco, co osobně v kuchyni preferuji.

Už se vám někdy stalo, že jste se pokoušeli vyrobit domácí čínu a opravdu vůbec to nechutnalo jako z restaurace? Zelenina na kaši, maso vysušené? Mám podobné zkušenosti. Vtip je v tom, osvojit si principy techniky stir-fry. Co to znamená?

  • Vše krájet na tenké kousky. Maso na tenké nudličky, zeleninu zrovna tak. Díky tomu mohou strávit na pánvi jen krátkou dobu a jsou dostatečně tepelně upravené, ovšem ne rozvařené.
  • Vysoká teplota a rychlost. Nastavte plamen na co nejvyšší teplotu a nenechte na něm pokrm ani o chvíli déle, než je nutné.
  • Stálé míchání. Aby se při vysoké teplotě nic nespálilo, stále míchejte a prohazujte. Tak, jak to vidíte u kuchařů v restauracích.
  • Správné nádobí. Hluboká pánev je základ. Wok je samozřejmě nejlepší, protože nejlépe udržuje a vede teplotu.

Zní to jednoduše, ne vždy se to povede napoprvé. Ale má cenu to zkoušet, protože po pár cvičných pokusech to dostanete jistě do ruky.

Recept na kuřecí čínu ve stylu stir-fry

Doba přípravy:
Krájení masa a příprava marinády 20 minut
Marinování masa alespoň 3 hodiny (můžete ho naložit i den předem)
Krájení zeleniny 10–20 minut
Samotná tepelná úprava 10 minut

Co potřebujeme

3–4 ks kuřecích prsou (cca 600–800 g)
2–3 lžíce oleje na restování

1 ks mrkve (cca 100 g)
1 hrst bílého zelí (cca 100 g)
1/2 menší cukety (cca 100 g)
1 ks červené papriky (cca 120 g)
1/2 pórku nebo svazek naťové cibulky (cca 50 g)

Marináda:
3 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce tekutého medu
2 lžíce bílého vína
2 stroužky česneku
cca 1 cm čerstvého zázvoru
Koření pěti vůní – špetka
Sůl – dle chuti
1 lžíce solamylu
1 bílek

Postup přípravy kuřecí číny

1. Ze všech uvedených ingrediencí připravíme marinádu.

2. Maso nakrájíme na tenké nudličky a smícháme ho s marinádou. Uložíme do lednice alespoň na 3 hodiny, pokud se to povede, můžete nechat marinovat i přes noc.

3. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. V hluboké pánvi rozpálíme lžíci oleje a zprudka asi 2–3 minuty restujeme zeleninu. Poté ji z pánve vysypeme a odložíme stranou na teplé místo.

Obrázek k receptu na kuřecí čínu
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na kuřecí čínu

4. Do stejné pánve vložíme marinované maso a rovněž zprudka opékáme. Jakmile je zatažené, přidáme trochu vody a zeleninu. Společně jen krátce prohřejeme.

5. Dochutíme podle vlastní chuti, můžeme použít sojovou omáčku, rybí omáčku nebo sůl.

6. Podáváme s rýží basmati nebo jasmínovou rýží.

Další tipy k české číně

Kuřecí maso lze nahradit hovězím, krevetami nebo klidně tofu pro vegetariánskou verzi.

Místo bílého vína můžeme použít rýžový ocet. Díky kyselému prvku v marinádě maso krásně zkřehne. Rýžový ocet ve finále v jídle neucítíte, je velmi jemný.

Zelenina v receptu slouží jako orientační bod. Lze použít jakoukoliv zeleninu, jakou máte po ruce: čínské zelí, papriky všeho druhu, brokolici, atd. Skvěle v číně chutnají také houby, především shiitake, které k asijským pokrmům neodmyslitelně patří.

Posypte si hotové jídlo trochou pražených arašídů 🙂

Čína na český způsob s rýží - video recept.

Čína se zelím na český způsob

Obrázek receptu na kuřecí čínu.

Rychlá Kuřecí čína plná chutí – z běžných surovin

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest