Pustit se do vaření, když máte v zahradě přebytek cuket, je radost. A právě tento slaný cukeťák na plechu je tím pravým řešením, jak zpracovat velkou úrodu s lehkostí a stylem. Je to neuvěřitelně vděčný pokrm, který se připravuje rychle a bez námahy, a přitom překvapí bohatou a sytou chutí. Díky své univerzálnosti se hodí jako hlavní chod k večeři, jako studená svačina na výlet nebo jako pohoštění pro návštěvy. Představte si zlatavý, voňavý plát plný šťavnaté zeleniny, slané uzeniny a rozpečeného sýra – jednoduše delikatesa, která potěší celou rodinu.

Cuketa je botanicky zajímavý plod, který je často chybně považován za zeleninu, přestože se ve skutečnosti jedná o ovoce z rodu tykvovitých. Původně pochází ze Střední Ameriky, odkud se dostala do Itálie, kde se stala nepostradatelnou součástí středomořské kuchyně. Je ceněna nejen pro svou jemnou chuť, ale také pro vysoký obsah vody, nízkou kalorickou hodnotu a bohatství vitaminu C a vlákniny. Díky své neutrální chuti skvěle absorbuje aroma ostatních ingrediencí, což z ní činí ideální základ pro slané koláče, polévky i pečené pokrmy.

Recept na slaný cukeťák se sýrem a uzeninou

Délka přípravy 20 minut, doba pečení 30 až 40 minut, počet porcí 4 až 6.

Ingredience k přípravě

  • 600 g cukety (zhruba 1 větší cuketa)
  • 250 g polohrubé mouky (nebo 1 hrnek)
  • 125 ml rostlinného oleje (nebo 1/2 hrnku)
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g tvrdého sýra, nastrouhaného (například eidam nebo gouda)
  • 200 g gothajského salámu, šunky nebo jiné uzeniny
  • 1 cibule
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • 2 až 3 stroužky česneku, prolisované
  • majoránka – dle chuti
Obrázek k receptu na cukeťák na plech
Foto: Cooky.cz, recept na cukeťák na plech

Postup přípravy zapečeného cuketového koláče z plechu

1. Nejprve si připravte cuketu. Důkladně ji omyjte a nastrouhejte nahrubo. Je velmi důležité zbavit ji přebytečné vody, která by mohla cukeťák rozmáčet.

2. Nastrouhanou cuketu proto vložte do čisté utěrky a důkladně ji vymačkejte, dokud nepustí většinu tekutiny.

3. Tento krok se nedoporučuje přeskočit, protože má zásadní vliv na výslednou texturu pokrmu.

4. Dále si připravte další ingredience: oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo a uzeninu nakrájejte na malé kostičky.

5. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou, vymačkanou cuketu, vejce a olej. Přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli a dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

6. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě propojily. Poté přisypte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu promíchejte, dokud nevznikne hustá, jednotná směs.

7. Nakonec do těsta přidejte nakrájenou uzeninu a nastrouhaný sýr. Zamíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely po celé směsi.

Výborný oběd - usmažte si cuketové kroužky dvakrát obalované

Smažená obalovaná cuketa s uzeným masem a sýrem. A okurkový salát k tomu

8. Směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný moukou. Rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.

9. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 30 až 40 minut. Cukeťák je hotový, když zezlátne a po zapíchnutí špejle vyjde ven suchá.

10. Hotový cukeťák nechte chvíli vychladnout, aby se lépe krájel. Podávat ho můžete teplý i studený.

Tipy redakce

  • Důkladně vymačkejte cuketu. Toto je nejdůležitější krok, který rozhoduje o výsledku celého pečení. Pokud se cuketa dobře nevymačká, cukeťák bude příliš vlhký a rozpadavý. Použijte silné ruce a čistou utěrku, abyste z ní dostali maximum vody.
  • Experimentujte s bylinkami a kořením. Kromě majoránky a česneku můžete pro dochucení použít i jiné bylinky. Skvěle se hodí čerstvá petrželka, kopr nebo tymián, které dodají pokrmu svěžest. Můžete také přidat špetku mleté papriky nebo chilli pro pikantnější chuť.
  • Přizpůsobte si ingredience. Tento recept je ideální pro to, co najdete v lednici. Místo gothaje můžete použít jakoukoliv jinou uzeninu, například slaninu, klobásu, nebo šunku. Místo tvrdého sýra se hodí i niva nebo mozzarella pro jemnější a vláčnější texturu. Cukeťák skvěle chutná i bez masa, pokud ho nahradíte větší porcí sýra nebo třeba feta sýrem.
  • Ideální pro rychlou večeři. Cukeťák je výborný nejen horký, ale i studený. Můžete si ho připravit předem a vzít si ho s sebou jako rychlý oběd do práce nebo jako svačinu na cestu. Skvěle se hodí k němu podávat jednoduchý salát z rajčat, nebo osvěžující dip z kysané smetany a bylinek.
Obrázek k receptu: Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem

Když nevím co s cuketou, vždy sáhnu po tomto receptu. „Cuketobramboráky“ z plechu jsou křupavé a bez výčitek

Obrázek k receptu: Lehké letní jídlo, které si zamilujete: cuketové palačinky

Lepší cuketové palačinky jste ještě v životě nejedli. Dokonale vás zasytí a jsou úžasně křupavé

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest