Štrúdl je dezert, který má v české kuchyni své nezaměnitelné místo. Recepty se různí, avšak tento tradiční strakonický štrúdl se vyznačuje pružným a vláčným těstem díky použití sádla. Pečení štrúdlu sice vyžaduje trochu času, avšak výsledek stojí za to. Hotový dezert je navíc skvělý i na druhý den, kdy se chutě ještě více rozleží. Je skvělou volbou pro sváteční stoly i pro nedělní odpoledne s rodinou. Sádlo mu dodává jedinečnou chuť a křupavost, kterou jen tak s máslem nedocílíte.

Použití sádla při pečení se v minulosti hojně využívalo a je to důkazem kulinářské vynalézavosti. Sádlo totiž dodává těstu nejen jemnost a křehkost, ale také se stará o zlatavou barvu. Dnes se sice častěji setkáte s máslem, avšak sádlo má v pečení své jedinečné místo a dodává moučníkům plnější chuť a vláčnost. Proč se vracíme k tradičním receptům? Protože v nich je ukrytá moudrost a znalost našich předků, kteří věděli, jak z mála vytvořit opravdovou hostinu.

Recept na jablečný štrúdl s rumovým máslem

Délka přípravy 30 minut, doba pečení 45 až 60 minut, počet porcí 6 až 8.

Ingredience k přípravě

  • 420 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 10 lžic studené vody
  • 125 gramů másla (měkkého)
  • 125 gramů sádla (měkkého)
  • olej na potření
  • strouhanka na posypání
  • 500 gramů jablek
  • cukr podle chuti
  • mletá skořice
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 50 gramů másla na polití
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy strakonického štrúdlu se sádlem

1. Všechny suroviny na těsto (mouka, sůl, žloutky, ocet, voda, máslo a sádlo) smíchejte a vypracujte vláčné, hladké těsto. S těstem se velmi dobře pracuje, protože je pružné a nelepí se.

2. Těsto rozdělte na dvě části. Na pomoučeném válu vyválejte z každé části tenký plát. Čím tenčí, tím lepší, aby byl štrůdl křehký. Pokud se vám těsto lepí, můžete ho podsypat moukou, ale obvykle to není potřeba.

3. Plát potřete olejem, který zabrání tomu, aby se těsto při pečení slepilo. Posypte strouhankou, ta vsákne přebytečnou šťávu z jablek a zamezí, aby se těsto rozmočilo.

Obrázek k receptu na štrůdl se sádlem
Obrázek: Cooky.cz, recept na štrůdl se sádlem

4, Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a pokladete jimi pláty těsta. Pokud chcete, můžete použít i jablka nastrouhaná na hrubém struhadle, ale na plátky vypadají lépe.

5. Jablka posypte cukrem podle chuti, mletou skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Množství těchto ingrediencí si upravte podle svých preferencí. Pokud máte rádi sladký štrůdl, přidejte více cukru, pokud preferujete kyselejší, uberte ho.

6. Těsto s náplní opatrně srolujte do rolády a mírně ji zploštěte. Nezapomeňte na pevné zabalení, aby náplň nevytékala.

7. Štrůdly přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, dokud nebudou krásně růžové. Pečení trvá přibližně 45 až 60 minut.

8. Mezitím si připravte máslovou směs. V malém hrnci nebo na pánvi rozpusťte 50 gramů másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, stáhněte ho z ohně a vmíchejte do něj 2 lžíce rumu. Rum dodá štrůdlu nezaměnitelné aroma a vlhkost.

Obrázek k receptu na štrůdl se sádlem
Obrázek: Cooky.cz, recept na štrůdl se sádlem

9. Upečený, ještě horký štrůdl několikrát propíchejte špejlí po celé jeho délce. To umožní máslové směsi, aby se dostala až do středu štrůdlu.

10. Poté ho hojně potřete připravenou směsí. Nechte směs vsáknout a pocukrujte moučkovým cukrem. Podávejte teplé, ale i studené je výborný.

Obrázek k receptu tvarohový závin z listového těsta

Milujete tvaroh? Upečte tvarohový závin z listového těsta: Bleskový moučník, který se hodí na každý den

Tipy redakce

  • Pružné těsto Dbejte na to, aby máslo a sádlo bylo opravdu změklé, nikoliv rozpuštěné. Těsto se pak bude lépe zpracovávat a bude vláčné.
  • Volba jablek Na štrůdl se nejlépe hodí kyselá jablka, která vytvoří chuťový kontrast k sladkému těstu. Výborná jsou například odrůdy jako Rubín, Matčino nebo Granny Smith.
  • Strouhanka Před plněním těsta jablky ho posypte strouhankou. Ta nasákne přebytečnou šťávu z jablek a těsto se nerozmočí.
  • Máslo s rumem Polití upečeného štrůdlu směsí másla a rumu je klíčové. Dodá dezertu jedinečnou vůni a chuť. Nezapomeňte propíchat štrůdl špejlí, aby se máslo s rumem dostalo až dovnitř.
Obrázek k cepertu na makový závin se štvěstkami

Makový závin z jogurtového těsta se švestkami

Obrázek receptu na tvarohový štrúdl s rozinkami.

Vůně másla a jemný tvaroh: Tvarohový štrúdl je více než jen obyčejný závin

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest