Vaječné řízky, známé také jako smaženky, jsou jídlo, které si pamatujeme z dětství. Jsou jednoduché na přípravu a přitom tak neodolatelně chutné. Vzpomínka na ně nás okamžitě přenese do kuchyně našich babiček, kde se připravovaly s láskou a jednoduchými surovinami. Vaječné řízky jsou perfektní volbou pro rychlý oběd, večeři nebo třeba jako pohoštění pro návštěvu.

O smaženkách, nebo chcete-li vaječných řízcích, se mluví odjakživa. Už v dobách první republiky si je lidé připravovali, aby zužitkovali zbytky chleba a vajíčka. A právě proto se vaječné řízky staly tak oblíbené – jsou levné, rychlé a zasytí. A přitom si zachovaly svou jednoduchost a skvělou chuť.

Recept na vaječné řízky (smaženky)

Vaječné řízky jsou jídlo, které si můžete upravit přesně podle své chuti. Můžete je podávat s různou oblohou a vytvořit tak pokaždé jiné jídlo. Díky tomu se vám nikdy neomrzí. Délka přípravy asi 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 8 vajec
  • 2 až 3 lžíce strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • česnek (volitelné)
  • studená voda (volitelné)
  • olej na smažení
  • chléb
  • hořčice
  • obloha dle libosti (salát, rajčata, okurky, cibule, atd.)

Postup přípravy vaječných řízků

1. V hluboké misce rozklepněte 8 vajec.

2. Vezměte metličku a důkladně je vyšlehejte, dokud nevytvoříte jednotnou, nadýchanou směs. Přidejte 2 až 3 lžíce strouhanky a znovu prošlehejte.

3. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přidejte ještě lžíci strouhanky. Hustota by měla být asi jako u těsta na lívance. Poté směs osolte a opepřete.

4. Pokud máte rádi česnek, můžete přidat prolisovaný stroužek, který dodá řízkům výraznou chuť. Vše znovu prošlehejte a pokud je směs příliš hustá, zřeďte ji trochou studené vody.

Obrázek k receptu na vaječné řízky
Foto: Cooky.cz, recept na vaječné řízky

5. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje na stupeň 5. Naběračkou nabírejte vaječnou směs a pomalu ji nalévejte na rozpálený olej. Smažte z obou stran do zlatova.

6. Mezitím si připravte chléb. Každý krajíc chleba potřete dostatečným množstvím hořčice. Poté na něj položte teplý vaječný řízek, který jste právě usmažili.

7. Nakonec přidejte oblohu, kterou máte rádi. Může to být čerstvý salát, nakrájená rajčata, okurky, nebo třeba kyselá okurka. Fantazii se meze nekladou.

8. Hotové řízky ihned podávejte, nejlépe chutnají ještě teplé. Z uvedeného množství byste měli připravit přibližně 10 řízků.

Tipy redakce

  • Zkuste i jiné koření. K vaječné směsi můžete přidat i jiné koření, jako je třeba majoránka, nebo bylinky, jako je pažitka nebo petrželka.
  • Pro extra chuť můžete do směsi přidat i strouhaný sýr, nebo kousky slaniny.
  • Nešetřete hořčicí. Právě ta dodává vaječným řízkům tu správnou chuť a šťavnatost.
  • Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte do směsi špetku chilli.
  • Nenechte se omezovat oblohou. K vaječným řízkům se skvěle hodí i nakládané okurky, cibulka, nebo třeba sterilovaná zelenina.
  • Vyzkoušejte i jiné druhy pečiva. Řízky můžete servírovat i na toastu, nebo třeba na čerstvé bagetě.
Obrázek receptu na Smaženku, někdy zvanou vaječný řízek neboli večeře ze zbytků

Nostalgie z bufetu: Smaženka neboli vajíčkový řízek s okurkou jako za socialismu

Obrázek receptu na Sýrové smaženky, křupavá lahůdka nejen k pivu

Sýrové mini smaženky na vece s hořčicí – křupavá chuťovka nejen k pivu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest