Lákavá už od prvního pohledu. Kulajda je polévka, která nešetří chutí ani sytostí. Je to tradiční česká smetanová polévka, která je typická svou jemnou kyselostí, vůní kopru, vařenými brambory, houbami a často i ztraceným vejcem. V různých oblastech Čech existují různé varianty a její příbuzné pokrmy jako koprovka nebo slovanská bílá polévka. Tradičně se připravovala ze sušených hub a domácí smetany, čímž byla ideálním zimním nebo postním jídlem. Já ji dělám i z čerstvých hub nebo nakládaných kyselých hub.
Kulajda pochází z jihočeské kuchyně a je to krásná ukázka toho, jak lze z jednoduchých surovin vykouzlit lahodné jídlo.Její název má nejistý původ, ale údajně pochází z německé zkomoleniny, která se používala v jižních Čechách. Jedno je ale jisté, a to, že kulajda je opravdová srdcovka.
Recept na krémovou královnu mezi českými polévkami kulajdu
Ingredience potřebné na přípravu kulajdy
- máslo a hladká mouka na jíšku
- lesní houby (sušené nebo čerstvé)
- vývar nebo voda
- brambory na kostičky
- bobkový list
- Nové koření
- sůl a kmín
- smetana ke šlehání
- kopr
- ocet
- pepř
- vejce
Postup přípravy kulajdy krok za krokem
1. Na másle uděláme z mouky světlou jíšku, kterou zalijeme vařícím vývarem nebo vodou.
2. Prošleháme metličkou a přidáme na kostky nakrájené brambory a houby osmahnuté na. másle.
3. Ochutíme bobkovým listem, Novým kořením, solí a kmínem.
4. Vaříme do změknutí brambor, přidáme smetanu, nasekaný kopr a provaříme.
5. Dochutíme octem, pepřem a případně dle potřeby solí.
6. Přidáme ztracené vejce anebo vejce uvařené natvrdo.

Jihočeská Kulajda je poklad na talíři – harmonie chutí hub, kopru a smetany
Tipy
Do Kulajdy je možné přidat i trochu cukru, který vyváží chuť octu a zvýrazní chuť kopru.
Pro intenzivnější chuť lze přidat i trochu česneku.

Kyselka: bílá kyselá polévka s vejcem, bramborami a mlékem
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI