Lákavá už od prvního pohledu. Kulajda je polévka, která nešetří chutí ani sytostí. Je to tradiční česká smetanová polévka, která je typická svou jemnou kyselostí, vůní kopru, vařenými brambory, houbami a často i ztraceným vejcem. V různých oblastech Čech existují různé varianty a její příbuzné pokrmy jako koprovka nebo slovanská bílá polévka. Tradičně se připravovala ze sušených hub a domácí smetany, čímž byla ideálním zimním nebo postním jídlem. Já ji dělám i z čerstvých hub nebo nakládaných kyselých hub.

Kulajda pochází z jihočeské kuchyně a je to krásná ukázka toho, jak lze z jednoduchých surovin vykouzlit lahodné jídlo.Její název má nejistý původ, ale údajně pochází z německé zkomoleniny, která se používala v jižních Čechách. Jedno je ale jisté, a to, že kulajda je opravdová srdcovka.

Recept na krémovou královnu mezi českými polévkami kulajdu

Ingredience potřebné na přípravu kulajdy

  • máslo a hladká mouka na jíšku
  • lesní houby (sušené nebo čerstvé)
  • vývar nebo voda
  • brambory na kostičky
  • bobkový list
  • Nové koření
  • sůl a kmín
  • smetana ke šlehání
  • kopr
  • ocet
  • pepř
  • vejce

Postup přípravy kulajdy krok za krokem

1. Na másle uděláme z mouky světlou jíšku, kterou zalijeme vařícím vývarem nebo vodou.

2. Prošleháme metličkou a přidáme na kostky nakrájené brambory a houby osmahnuté na. másle.

3. Ochutíme bobkovým listem, Novým kořením, solí a kmínem.

4. Vaříme do změknutí brambor, přidáme smetanu, nasekaný kopr a provaříme.

5. Dochutíme octem, pepřem a případně dle potřeby solí.

6. Přidáme ztracené vejce anebo vejce uvařené natvrdo.

Jihočeská Kulajda je poklad na talíři - harmonie chutí hub, kopru a smetany

Jihočeská Kulajda je poklad na talíři – harmonie chutí hub, kopru a smetany

Tipy

Do Kulajdy je možné přidat i trochu cukru, který vyváží chuť octu a zvýrazní chuť kopru.

Pro intenzivnější chuť lze přidat i trochu česneku.

Obrázek receptu na kyselku.

Kyselka: bílá kyselá polévka s vejcem, bramborami a mlékem

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest