Tato chuť nejde přirovnat k ničemu jinému. Kombinace červené cibule a ostatních přidaných ingrediencí zanechá v ústech chuť na něco, co znáte, ale nemůžete si vybavit. Cibulová marmeláda není marmeláda ve smyslu snídaňové pomazánky, je to doplněk, příloha k sýru, masu, uzenině či obyčejné topince, která může z jídla udělat přímo gurmánský zážitek. Cizím jménem se nazývá také jako chutney nebo česky cibulové čatní.

Přitom cibule je skromná, obyčejná a všední, ale když ji vezmete a necháte chvíli karamelizovat, objevíte její tajné chutě a schopnosti udělat z jídla něco, na co nejde jen tak rychle zapomenout – prostě luxusní pohoštění. Cibulová marmeláda je vhodná na grilované toasty nebo chléb se šunkou, k sýrům výrazných chutí, zvlášť k pečenému hermelínu, na burgery, steaky, pečené maso nebo do slaných koláčů.

Recept na sladko-slanou marmeládu z cibule

Ingredience na cibulové chutney

  • 3 cibule
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 – 100 ml balsamica (dle chuti)
  • šťáva z půlky pomeranče
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup přípravy čatní/marmelády z červené cibule

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji do zlatohněda.

2. Cibuli osolíme a opepříme, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

3. Přilijeme šťávu z pomeranče a balsamico.

4. Řádně promícháme a přikryté dusíme cca 20 minut, dokud nevznikne konzistence marmelády.

Marmeláda je skvělá na jednohubky s rukolou, nebo k různým grilovaným masům či hamburgeru.

Obrázek receptu na Cibulové chutney s čerstvým tymiánem

Cibulové chutney s čerstvým tymiánem

Obrázek receptu na chutney ze zelených rajčat.

Chutney ze zelených rajčat

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest