Čekáte návštěvu a přemýšlíte, jakou pomazánku k zakousnutí jim přichystat? Co takhle kousek uzeného a křen? Našel by se u vás v lednici? Tak pojďte na to a za chviličku máte pohoštění připravené. Jednoduché jídlo, ale s bohatou chutí. Pomazánka z uzeného masa je výborná na čerstvý chleba anebo na topinku, na jednohubky nebo jako předkrm na různé párty.
Dřív se prý říkalo: „Když něco zbyde z uzeného, pomeleme to a je pomazánka.“ Dnes je to luxusní delikatesa plná vzpomínek. Uzené maso jí dodává poctivý, kouřem nasáklý základ a křen jí dává ten řízný tón, který nám po prvním soustu protáhne všechny smysly. Křen je navíc přírodní antibiotikum, vitaminová bomba a posila pro celé tělo. Jeho pravidelná, ale zároveň rozumná konzumace má pozitivní účinky na zdraví. Ale jako se vším, tak i s křenem se to nesmí přehánět, protože jeho síla nespočívá pouze v chuti.
Recept na Pomazánku z uzeného masa s křenem
Ingredience potřebné na pomazánku z uzeného
- 200 g mletého uzeného masa
- 1 lžička čerstvého křenu (i víc dle chutí)
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 rozemletá kapie
- 1/2 na jemno nakrájené cibule
- 2 lžíce změklého přepuštěného másla
- pepř
- čerstvé bylinky (bazalka)
- sůl (pouze v případě potřeby, uzené maso bývá slané)
Postup přípravy pomazánky
1. V misce smícháme rozemleté maso s hořčicí, cibulkou, křenem a kapií. Přidáme pepř a nasekané bylinky.
2. Všechno důkladně promícháme s propuštěným změklým máslem.
Pomazánku podáváme namazanou na chleba, topinky nebo jednohubky. Dobrou chuť!

Bramborová roláda plněná uzeným masem a podlitá sosem

Tuňáková pomazánka z pěti ingrediencí: Jednoduchá a chutná večeře s chutí moře
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková