Čekáte návštěvu a přemýšlíte, jakou pomazánku k zakousnutí jim přichystat? Co takhle kousek uzeného a křen? Našel by se u vás v lednici? Tak pojďte na to a za chviličku máte pohoštění připravené. Jednoduché jídlo, ale s bohatou chutí. Pomazánka z uzeného masa je výborná na čerstvý chleba anebo na topinku, na jednohubky nebo jako předkrm na různé párty.

Dřív se prý říkalo: „Když něco zbyde z uzeného, pomeleme to a je pomazánka.“ Dnes je to luxusní delikatesa plná vzpomínek. Uzené maso jí dodává poctivý, kouřem nasáklý základ a křen jí dává ten řízný tón, který nám po prvním soustu protáhne všechny smysly. Křen je navíc přírodní antibiotikum, vitaminová bomba a posila pro celé tělo. Jeho pravidelná, ale zároveň rozumná konzumace má pozitivní účinky na zdraví. Ale jako se vším, tak i s křenem se to nesmí přehánět, protože jeho síla nespočívá pouze v chuti.

Recept na Pomazánku z uzeného masa s křenem

Ingredience potřebné na pomazánku z uzeného

  • 200 g mletého uzeného masa
  • 1 lžička čerstvého křenu (i víc dle chutí)
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 rozemletá kapie
  • 1/2 na jemno nakrájené cibule
  • 2 lžíce změklého přepuštěného másla
  • pepř
  • čerstvé bylinky (bazalka)
  • sůl (pouze v případě potřeby, uzené maso bývá slané)

Postup přípravy pomazánky

1. V misce smícháme rozemleté maso s hořčicí, cibulkou, křenem a kapií. Přidáme pepř a nasekané bylinky.

2. Všechno důkladně promícháme s propuštěným změklým máslem.

Pomazánku podáváme namazanou na chleba, topinky nebo jednohubky. Dobrou chuť!

Obrázek receptu na bramborovou roládu plněnou uzeným masem.

Bramborová roláda plněná uzeným masem a podlitá sosem

Obrázek receptu na Jemnou tuňákovou pomazánku s grácií slaného větru

Tuňáková pomazánka z pěti ingrediencí: Jednoduchá a chutná večeře s chutí moře

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest