Tohle není jen další plátek masa na talíři, tahle vepřová roláda má grácii svátečního jídla, které potěší každého u stolu. Připomíná tradice našich babiček, které ji servírovaly při výjimečných příležitostech, aby ukázaly, co jejich kuchyně dokáže. A i když je recept jednoduchý, maso je nakonec šťavnaté, náplň výrazná a výpek se přímo nabízí k vytvoření bohaté omáčky.
Hermelín zde sehrává překvapivou, ale zásadní roli. Jeho zrající, smetanová chuť se při pečení krásně propojí s masem a zelenými fazolkami. Po rozkrojení rolády z ní sálá vůně, která naznačuje, že chuť bude komplexní, plná a nečekaná.
Recept na vepřovou roládu plněnou šunkou a hermelínem
Ingredience na roládu z vepřového masa
- 1 kg vepřové pečeně (ideálně v celku, připravené na roládu)
- 3 velké cibule
- 150 g šunky (plátkové)
- 1 hermelín nebo Camembert (cca 120–130 g)
- 150 g anglické slaniny (plátkové)
- 1 vejce (na potření nebo do přílohy, např. na zapečené brambory)
- 800 g brambor (příloha, např. vařené, pečené nebo šťouchané)
- 300 g fazolek (např. zelené, čerstvé nebo mražené)
- sůl a pepř (dle chuti)
- 200 ml vody (na podlití při pečení)
Postup přípravy masové rolády
1. Nejdříve nakrájíme cibuli a tu vložíme do zapékací mísy.
2. Maso kolem dokola okrojíme, naklepeme, osolíme a opepříme.
3. Na plát masa vyskládáme šunku s hermelínem a zamotáme do rolády pomocí potravinářského provázku.
4. Položíme na cibuli a vložíme přikryté do předehřáté trouby na 180°C.
5. Pečeme 20 minut a poté roládu podlijeme 200 ml vody. Tento postup opakujeme 3x.

Zapečená bramborová roláda s bohatou masovou náplní: Super rychlovka z trouby
6. Po cca 2 hodinách pečení sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 20 minut.
7. Po upečení maso vyndáme a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a tím ji také zahustíme.
8. Případně dochutíme a podáváme s fazolkami na slanině, volským okem a opečeným bramborem.
Pár zajímavostí na závěr
Hermelín patří k nejprodávanějším českým sýrům. Výrobci Hermelínu se inspirovali francouzským Camembertem, avšak je v nich jeden zásadní rozdíl. Camembert se na rozdíl od Hermelínu vyrábí z nepasterizovaného mléka, čímž je jeho struktura krémovější a chuť více smetanová. České zákony bohužel neumožňují připravovat výrobky z nepasterizovaného mléka, proto je Hermelín náležitě upravený.

Masová roláda z mletého masa: Z poctivých surovin, potěší oko i břicho

Kuřecí rolky plněné baby špenátem, vejci a rajčaty. Jako příloha jsou šťouchané brambory s cibulkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková