Tahle kombinace je moje srdcovka a je to ta nejpoctivější česká kuchyně, co znám. Tajemství dobrých vepřových výpečků je v té trpělivosti a čase, který jim dáte. Vezmu si 1 kg vepřového masa (nejradši krkovici, je šťavnatá) a nakrájím ho na pořádné kostky – žádné drobečky, ať je co kousat. Maso jenom osolím, nic víc. Až je maso skoro hotové, sundám poklici a peču ho ještě asi půl hodiny odkryté. To je klíčové, aby se maso krásně zatáhlo a ten výpek ztmavl. Vytáhnu pekáč, seškrábnu ten tmavý výpek ze stěn, a doleju vroucí vodu na potřebné množství šťávy. A můj osobní trik? Vždycky na závěr do horké šťávy rozmíchám ještě jeden utřený stroužek česneku – to aroma je pak nepřekonatelné!
Jako přílohu miluju domácí bramborové knedlíky. Připravuji je z brambor, které uvařím ve slupce skoro doměkka a hlavně nechám úplně vychladnout – to je zásada, bez toho budou knedlíky mazlavé! Studené brambory nastrouhám na jemném struhadle a sypu na ně krupičku, mouku, solamyl a sůl. Přidám dvě vejce a zpracuju to rychle na pevné, skoro nelepivé těsto. Z těsta udělám tři šišky a ty vařím v osolené vodě středním varem. Prvních devět minut, pak je otočím vařečkou a vařím dalších devět minut. A ke špenátu. Ten dělám jednoduše: na oleji zpěním cibulku a česnek, zaliju to hrnkem mléka a přidám špenát. Když se rozpustí, přidám 4 polévkové lžíce polohrubé mouky, kterou sypu pomalu, aby se neudělaly hrudky, a dosolím podle chuti. Na talíři to pak vypadá skvěle a chutná to jako od babičky!
Recept na vepřové výpečky na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem
Recept je určen pro 4 osoby. Celková doba přípravy s pečením je přibližně 2,5 hodiny.
- Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 45 minut
- Pečení masa: 2 hodiny
- Vaření knedlíků: 18 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience k přípravě výtečných výpečků
Vepřové výpečky:
- 1 kg vepřového masa (na kostky)
- 2 cibule (nadrobno nakrájená)
- 3 stroužky česneku (na plátky)
- kmín
- sůl
- olej
- voda (vroucí)
Bramborové knedlíky:
- brambory (uvařené ve slupce)
- 2 vejce
- 100 g mouka (hl. nebo polohr.)
- krupička
- solamyl
- sůl
Špenát:
- špenát (mražený nebo čerstvý)
- cibulka (nadrobno)
- česnek
- mléko (hrnek)
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- olej
- sůl (dle chuti)
Postup při přípravě výpečků se špenátem
Příprava a pečení výpečků:
1. Vepřové maso nakrájíme na větší kostky. Maso prohněteme se solí a odložíme.
2. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a kmínem.
3. Vložíme prosolené maso a orestujeme ze všech stran, až maso zbledne. Poté maso podlijeme hrnkem vřící vody a dáme přikryté do trouby, rozpálené na 200 stupňů.
4. Maso pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody. Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi půl hodiny odkryté bez podlévání.
5. Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku).
Příprava špenátu:
6. Do hrnce dáme trochu oleje. Přisypeme cibulku, česnek a necháme to zpěnit.
7. Zalijeme hrníčkem mléka a vložíme špenát. Občas promícháme, dokud špenát neroztaje.
8. Přidáme 4 polévkové lžíce polohrubé mouky (polévkové lžíce polohrubé mouky pomalu přisypáváme za stálého míchání, aby nevznikly hrudky). Přidáme sůl dle chuti.
Připravte si doma lahodné výpečky: Pečený vepřový bůček s česnekem a kmínem
Příprava bramborových knedlíků:
9. Brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka. Slijeme vodu a necháme brambory úplně vychladnout.
10. Vychlazené brambory nastrouháme na jemném struhadle na vál. Poté brambory posypeme krupičkou, moukou a solamylem.
11. Osolíme, přidáme 2 vejce a vše zpracujeme v pevné těsto – těsto má být pevné, skoro nelepivé. Pokud je třeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném poměru.
12. Těsto rozdělíme na tři bochánky a z nich vyválíme tři šišky.
Vaření a servírování knedlíků:
13. Knedlíky vaříme středním varem devět minut v osolené vodě. Poté je vařečkou otočíme, znovu přiklopíme a vaříme dalších devět minut.
14. Celková doba vaření knedlíků je 18 minut.
15. Zkontrolujeme, zda je knedlík provařený i uvnitř, a naporcujeme.
16. Vepřové výpečky podáváme s bramborovými knedlíky a špenátem.
Tipy redakce:
- Vylepšení knedlíků: Bramborové knedlíky se nemusí dělat jen jako šišky. Pro rychlejší oběd můžete z těsta udělat malé kulaté knedlíčky a vařit je kratší dobu (asi 7 minut).
- Šťavnatější maso: Vepřové maso před pečením můžete špikovat slaninou a česnekem, které mu dodají ještě větší šťavnatost.
- Hustota šťávy: Pokud se vám šťáva zdá příliš řídká, můžete ji na závěr mírně zahustit rozmíchanou lžičkou solamylu v troše studené vody.
- Krémový špenát: Pro luxusnější krémovou chuť špenátu nahraďte mléko smetanou na vaření nebo přidejte 1 lžíci zakysané smetany na závěr.
- Osvěžení brambor: K nastrouhaným bramborám přidejte 1 lžíci nasekané čerstvé majoránky – dodá to knedlíkům bylinkovou a voňavou chuť.
Druhy knedlíků – který je váš favorit a znáte všechny? Obsáhlá knedlíková kuchařka s recepty.
Gurmánská vepřová kotleta po srbsku, která je pastvou nejen pro oči a zaručeně nadchne milovníky masa
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková