Tradiční bulharská polévka Lešča čorba je krásným příkladem jídla, které je jednoduché, dostupné a přitom nečekaně chutné. V Bulharsku se jí přezdívá „polévka chudých i králů“ – a to přesně vystihuje její podstatu. Je levná na přípravu, ale bohatá na chuť a výživovou hodnotu. Mnoho bulharských rodin ji vaří pravidelně, někdy i každý den, protože je rychlá, sytá a připravuje se ze surovin, které jsou běžně doma po ruce.

Samozřejmě čočkovou polévku známe i u nás, a to v různých podobách. Každý kraj i rodina má svou verzi a v Bulharsku je to podobné. Variací Lešča čorby je víc, ale základ je vždy stejný: čočka (nejčastěji hnědá nebo červená), česnek, cibule a kořenová zelenina. Některé recepty přidávají i brambor, trochu celeru nebo dokonce sušenou mátu pro lehce osvěžující nádech. Polévka se většinou podává s chlebem, trochou octa nebo pálivou feferonkou. Výsledkem je sytá a zdravá polévka, která zahřeje na těle i na duši.

Recept na čočkovou polévku Lešča čorba

Ingredience na bulharskou čočkovou polévku

  • 250 g čočky
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 sklenice rajčat
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • petržel, kopr
  • pálivá červená paprika

Postup přípravy bulharské čočkovky

1. Čočku propláchneme ve studené vodě.

2. Dáme do hrnce s vodou, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, papriky a rajčata a vaříme do změknutí. Pozor, čočka je rychle měkká.

3. Ke konci vaření přidáme nasekaný česnek, petrželku, kopr a pálivou papriku. Ncháme jen chvíli propojit chutě tak, aby se česnek nepřevařil.

3. Na úplný závěr osolíme a opepříme, případně přidáme trochu octu, kdo má rád kyselkavý nádech.

Pro sytější verzi se občas přidává i rýže nebo nudličky a servíruje se s chlebem.

Obrázek receptu na čočku na kyselo.

Čočka na kyselo: Výtečný pokrm klasické české kuchyně

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest