Křehké linecké těsto, šťavnatá náplň a vůně skořice – to jsou klíčové ingredience, které se postarají o dokonalý zážitek z každého kousku tohoto jablečného koláče. Tento recept přináší nejen tradiční chuť domova, ale i kouzlo podzimních večerů. Příprava je jednoduchá a výsledek okouzlující. Navíc můžete koláč doladit dle svých představ – například přidáním rozinek nebo drcených ořechů do náplně. Kombinace křupavého těsta a jemné jablečné vrstvy je skvělou volbou na jakoukoli příležitost, ať už jde o rodinnou oslavu, nebo odpolední posezení s přáteli.

Recept na jablečný koláč z lineckého těsta

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Linecké Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 170 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 8 lžic mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Jablečná náplň:

  • jablka
  • skořicový cukr dle chuti
  • ořechy

Posyp na koláč:

  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Do mísy vložíme mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce, mléko, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20 minut do lednice.

Vypracujeme těsto.
Foto: cooky.cz, Vypracujeme těsto.

3. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme jablka.

Nastrouháme jablka.
Foto: cooky.cz, Nastrouháme jablka.

4. Těsto z lednice rozdělíme na 2 části a vyválíme.

5. Jeden plát vložíme do formy o průměru 24 cm a vytvoříme také okraje.

Plát vytvarujeme do formy.
Foto: cooky.cz, Plát vytvarujeme do formy.

6. Přidáme nastrouhaná jablka a ty posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy.

Posypeme ořechy.
Foto: cooky.cz, Posypeme ořechy.

7. Druhý vyválený plát těsta položíme na jablka a propícháme ho vidličkou.

Vrchní plát propícháme vidličkou.
Foto: cooky.cz, Vrchní plát propícháme vidličkou.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut.

9. Nakonec posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru.

Jaké jsou výhody lineckého těsta?

Křehkost: Linecké těsto je křehké a doslova se rozplývá na jazyku. Tohoto efektu se dosahuje vysokým podílem tuku (často másla) a poměrem jednotlivých ingrediencí.

Jednoduchost a variabilita: Základní složení – mouka, máslo, cukr a vejce – umožňuje snadnou přípravu. Těsto je také skvělým základem pro různé varianty a vylepšení, například přidáním citronové kůry, vanilky, kakaa nebo mletých ořechů.

Perfektní konzistence: Dobře připravené těsto se snadno vyvaluje, drží tvar při vykrajování a při pečení se nerozteče.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest