Vajíčková pomazánka je jednou z tradičních a nejoblíbenějších pomazánek, která má své nezastupitelné místo v české kuchyni. Často nechybí na silvestrovské tabuli, rodinných setkáních a oslavách. Pochopitelně je její období i na jaře, v období Velikonoc, kdy si bohatá nadílka vykoledovaných vajec natvrdo přímo říká o přípravu pomazánky. Ať už jako rychlá večeře po náročném dni, nebo jako hvězda nedělního brunche, vajíčková pomazánka je vždy synonymem pro jednoduchost a především skvělou chuť.
Tato pomazánka má své kořeny v domácích receptech, kde každá rodina přidává své tajné ingredience a má tu svou “nejlepší”. Ať už je to špetka sladké papriky, nasekaný kopr nebo kapka worcesterové omáčky. Každý má svůj způsob, jak svou pomazánku povýšit na další úroveň. Vajíčková pomazánka je také dokonalým příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit něco, co osloví široké spektrum chutí. Je to snadné jídlo, u kterého se nebojíme experimentování a inovací a přesto si zachovává svou klasickou podstatu.
Recept na vajíčkovou pomazánku
Suroviny
- 8 ks uvařených vajec
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce tvarohu
- 1 lžička hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Vařená vejce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo nakrájíme na kostičky do mísy
- Přidáme majonézu, tvaroh a hořčici
- Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
- Vše důkladně promícháme
- Pomazánku necháme chvíli odpočinout v chladničce, aby se chutě spojily
- Podáváme na čerstvém pečivu nebo jako náplň do kanapek či jen jako doplněk k zelenině
- Tato pomazánka je výborná svou jednoduchostí a variabilitou. Můžeme ji obohatit o další ingredience, jako jsou jarní cibulka, paprika nebo okurka, které dodají pomazánce svěžest a křupavost. Vajíčková pomazánka je také skvělou volbou pro vegetariány hledající bohatý zdroj bílkovin
- Přejeme dobrou chuť!
Poznámky
- Máte vlastní recepturu na vajíčkovou pomazánku? Podělte se s námi ZDE.
TIP: velký výběr pomazánkových receptů na jednohubky, silvestra a oslavy.