Jakmile je něco „na plech“, hned máte jistotu, že to bude snadnější. U větrníku to rozhodně oceníte, protože v jeho případě znamená každé usnadnění velké plus. Větrník se na plechu krájí na jednotlivé řezy, které se báječně hodí pro slavnostní příležitosti, zejména oslavy všeho druhu. Verze na plechu se snadněji přepravuje, pokud ho berete někam s sebou. Věřte, že jakmile se s tímto dezertem objevíte na jakékoli společenské události, kam dostanete za úkol donést něco s sebou, budete za hvězdu.
Větrník zdobil vitríny cukráren už za minulého režimu, jeho kořeny však sahají až do Francie. U nás odpalované těsto stalo nejpopulárnější právě v podobě větrníku s pudinkovo-smetanovou náplní a karamelovou polevou. Ovšem pozor, viděla jsem, a dokonce i ochutnala, větrník s čokoládovou polevou a musím uznat, že rozhodnout, co je lepší, je dost těžké. Udělejte tedy polevu podle toho, co vám chutná víc. Pod receptem přidám ještě krátký recept na čokoládovou polevu vhodnou na větrník. Karamelový pudink z tohoto receptu lze nahradit také vanilkovým a rozhodně tím nic nezkazíte.
Recept na karamelový větrník z plechu
Doba přípravy: 2 hodiny + chlazení
Co potřebujeme
Těsto
- 750 ml vody
- 230 g másla
- 1 špetka soli
- 230 g hladké mouky
- 8 vajec
Náplň
- 700 ml mléka
- 2 karamelové pudinky v prášku
- 250 g másla
- 6 lžic krystalového cukru
- 500 g smetany
- 2 ztužovače šlehačky
Poleva
- 250 g krystalového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy větrníku na plech
1. Z mléka a obou balení karamelového pudinku uvaříme podle návodu hustý pudink. Ten necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Budeme ho míchat s máslem, které by mělo mít rovněž pokojovou teplotu, proto ho nezapomeňte včas vyndat z lednice.
2. Zatímco pudink chladne, můžeme se pustit do těsta. V hrnci ve vodě rozpustíme máslo, pak přidáme sůl a mouku. Vaříme asi 10 minut. Že je hotovo poznáme tak, že se těsto nelepí na stěny hrnce ani na vařečku.
3. Do částečně vychladlého těsta postupně vmícháme všechna vejce. Vždy vmícháme jedno, pečlivě zapracujeme a poté přidáme další.
4. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozetřeme na jeden plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30–40 minut.
5. Než upečeme a zchladíme těsto, připravíme krém. Do změklého másla zašleháme cukr a poté zchladlý pudink. Je důležité, aby máslo i pudink měly stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
6. Smetanu ke šlehání vyšleháme se ztužovači do tuhé šlehačky.
7. Na jeden plát natřeme nejprve karamelovou vrstvu, na ní šlehačku a přiklopíme druhým plátem.
8. Nakonec připravíme karamelovou polevu. V hrnci rozpustíme cukr a necháme zkaramelizovat. Pozor, aby se karamel nepřipálil.
9. Do karamelu nalijeme horkou smetanu (ne studenou) a necháme celé rozpustit. Opatrně, smetana vzkypí, vezměte si hlubší hrnec.
10. Karamelovou polevou potřeme vrchní vrstvu moučníku.
11. Větrník uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice, aby ztuhnul. Může tam ale klidně ležet i přes noc.
Variace: čokoládová poleva
Na čokoládovou polevu potřebujeme asi 230 g hořké čokolády (nebo čokolády na vaření) a přibližně 3 lžíce smetany, může být i smetana ke šlehání. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme se smetanou. Rozmícháme dohladka, aby nezůstaly hrudky.
Tato poleva zajistí, že dezert na plechu snadno rozkrájíte, protože nevytvoří pevnou krustu.

Karamelové větrníky podle Josefa Maršálka s dokonalou choux pastou
