Jakmile je něco „na plech“, hned máte jistotu, že to bude snadnější. U větrníku to rozhodně oceníte, protože v jeho případě znamená každé usnadnění velké plus. Větrník se na plechu krájí na jednotlivé řezy, které se báječně hodí pro slavnostní příležitosti, zejména oslavy všeho druhu. Verze na plechu se snadněji přepravuje, pokud ho berete někam s sebou. Věřte, že jakmile se s tímto dezertem objevíte na jakékoli společenské události, kam dostanete za úkol donést něco s sebou, budete za hvězdu.

Větrník zdobil vitríny cukráren už za minulého režimu, jeho kořeny však sahají až do Francie. U nás odpalované těsto stalo nejpopulárnější právě v podobě větrníku s pudinkovo-smetanovou náplní a karamelovou polevou. Ovšem pozor, viděla jsem, a dokonce i ochutnala, větrník s čokoládovou polevou a musím uznat, že rozhodnout, co je lepší, je dost těžké. Udělejte tedy polevu podle toho, co vám chutná víc. Pod receptem přidám ještě krátký recept na čokoládovou polevu vhodnou na větrník. Karamelový pudink z tohoto receptu lze nahradit také vanilkovým a rozhodně tím nic nezkazíte.

Recept na karamelový větrník z plechu

Doba přípravy: 2 hodiny + chlazení

Co potřebujeme

Těsto

  • 750 ml vody
  • 230 g másla
  • 1 špetka soli
  • 230 g hladké mouky
  • 8 vajec

Náplň

  • 700 ml mléka
  • 2 karamelové pudinky v prášku
  • 250 g másla
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 500 g smetany
  • 2 ztužovače šlehačky

Poleva

  • 250 g krystalového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy větrníku na plech

Luxusní recept na karamelový větrník z plechu jako řezy
Foto: Ilona Mikulecká, Luxusní plechový větrník – neboli větrník na plech

1. Z mléka a obou balení karamelového pudinku uvaříme podle návodu hustý pudink. Ten necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Budeme ho míchat s máslem, které by mělo mít rovněž pokojovou teplotu, proto ho nezapomeňte včas vyndat z lednice.

2. Zatímco pudink chladne, můžeme se pustit do těsta. V hrnci ve vodě rozpustíme máslo, pak přidáme sůl a mouku. Vaříme asi 10 minut. Že je hotovo poznáme tak, že se těsto nelepí na stěny hrnce ani na vařečku.

3. Do částečně vychladlého těsta postupně vmícháme všechna vejce. Vždy vmícháme jedno, pečlivě zapracujeme a poté přidáme další.

Luxusní recept na karamelový větrník z plechu jako řezy
Foto: Ilona Mikulecká, Luxusní plechový větrník – neboli větrník na plech

4. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozetřeme na jeden plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30–40 minut.

5. Než upečeme a zchladíme těsto, připravíme krém. Do změklého másla zašleháme cukr a poté zchladlý pudink. Je důležité, aby máslo i pudink měly stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

6. Smetanu ke šlehání vyšleháme se ztužovači do tuhé šlehačky.

7. Na jeden plát natřeme nejprve karamelovou vrstvu, na ní šlehačku a přiklopíme druhým plátem.

8. Nakonec připravíme karamelovou polevu. V hrnci rozpustíme cukr a necháme zkaramelizovat. Pozor, aby se karamel nepřipálil.

9. Do karamelu nalijeme horkou smetanu (ne studenou) a necháme celé rozpustit. Opatrně, smetana vzkypí, vezměte si hlubší hrnec.

Luxusní recept na karamelový větrník z plechu jako řezy
Foto: Ilona Mikulecká, Luxusní plechový větrník – neboli větrník na plech

10. Karamelovou polevou potřeme vrchní vrstvu moučníku.

11. Větrník uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice, aby ztuhnul. Může tam ale klidně ležet i přes noc.

Variace: čokoládová poleva

Na čokoládovou polevu potřebujeme asi 230 g hořké čokolády (nebo čokolády na vaření) a přibližně 3 lžíce smetany, může být i smetana ke šlehání. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme se smetanou. Rozmícháme dohladka, aby nezůstaly hrudky.

Tato poleva zajistí, že dezert na plechu snadno rozkrájíte, protože nevytvoří pevnou krustu.

Obrázek k receptu na karamelové větrníky

Karamelové větrníky podle Josefa Maršálka s dokonalou choux pastou

Obrázek receptu na Větrník na plech - král mezi zákusky, který se vrátil domů

Famózní větrník na plech z odpalovaného těsta: Nadýchaný krém, karamel a chuť, která se nezapomíná

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest