Spojení klasiky s moderní chutí přináší kombinace křupavé bramborové placky, šťavnatého kuřecího masa a rozteklého čedaru. Ale je to jídlo voňavé, syté a na talíři působí jako poctivý hostinec na venkově. Bramborák někde nazývaný i cmunda, vošouch, strik či sejkora, je tradiční bramborová placka z nastrouhaných brambor, česneku, majoránky a koření. Ale to jsou základní suroviny, v některých krajích se přidává kmín, někde sádlo, jinde vajíčko či mléko.

Už od pradávna byl bramborák jídlem chudých ale i bohatých třeba podávaný bez masa pouze s kyselým zelím. V dnešní moderní kuchyni ze bramborák často připravuje i jako základ pro hlavní jídla, například plněný masem anebo zeleninou či sýrem. Dnešní varianta bramboráku s kuřecí směsí a rozpuštěným čedarem je naprosto chuťově bohatá a uspokojí určitě i pořádného jedlíka.

Recept na selský bramborák plněný kuřecím a čedarem

Ingredience potřebné k přípravě Bramboráku s kuřecí směsí a čedarem

Bramboráky

  • 5 brambor
  • 1 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce oleje na smažení

Kuřecí směs

  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 300 g kuřecího masa
  • 1 ks červené papriky
  • 2 ks zelené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička červených paprikových vloček (chilli vločky – volitelné)
  • 100 g sýru Čedar
  • jarní cibulka na posypání (volitelné)

Postup přípravy bramboráku s masem a čedarem (3 porce)

1. Brambory, cibuli a mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Do směsi brambor a zeleniny přidáme ostatní ingredience určené na bramborák, promícháme a rozdělíme směs na 3 části.

Připravíme si směs na bramboráky
Zdroj: PralikYemekler, Připravíme si směs na bramboráky

3. Každý bramborák usmažíme na lžíci rozpáleného oleje 2-3 minuty z každé strany, pokládáme na papírovou utěrku, kvůli odsátí přebytečného tuku.

Každý bramborák zvlášť. usmažíme z obou stran,
Zdroj: PralikYemekler, Každý bramborák zvlášť. usmažíme z obou stran,

4. Papriky a cibuli si očistíme. Maso a papriky nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno.

5. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme maso, za občasného míchání 4-5 minut. Poté přidáme cibuli a cca po 1 minutě papriky.

Připravíme si kuřecí směs na plnění bramboráků
Zdroj: PralikYemekler, Připravíme si kuřecí směs na plnění bramboráků

6. Pokračujeme ve smažení cca 3 minuty, směs ochutím solí, pepřem a paprikovými vločkami a po minutě naplníme směsí všechny 3 bramboráky, které předtím posypeme trochou nastrouhaného čedaru.

Bramboráky posypeme čedarem a naplníme směsí.
Zdroj: PralikYemekler, Bramboráky posypeme čedarem a naplníme směsí.

7. Naplněné bramboráky pokládáme na plech s pečícím papírem, posypeme zbytkem čedaru a pečeme v troubě na 180 stupňů 15 minut. Po upečení posypeme nasekanou jarní cibulkou a podáváme

Tipy

Bramborák lze připravit i jako sendvič – dvě placky s náplní mezi nimi – tak vznikne rustikální český Burger.

Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení

Obrázek receptu na Recept na Bramborové placičky plněné mletým masem, podávané se zelím - rustikální radost na talíři

Bramborové placičky plněné mletým masem, podávané se zelím – rustikální radost na talíři

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest