Vepřový bůček je pro mě v české kuchyni skoro jako svátost. Má svoje fanoušky i odpůrce, ale jedno je jisté – když se připraví správně, je neuvěřitelně šťavnatý, chutný a voňavý. A právě roláda z bůčku, ať ji naplním čímkoli, pro mě představuje tradiční pokrm s duší venkova. Bůček byl u nás odjakživa považován za poctivou selskou surovinu. Pamatuji si, že vepřové zabijačky byly událostí, na kterou jsme se jako děti na vesnici celý rok těšily. Byly náročné na práci, ale pro nás nesmírně zajímavé a radostné.

Celý den se tehdy pracovalo na zpracování úplně všeho, co prasátko poskytovalo, a my děti kolem toho pobíhaly, mlsaly a snažily se dospělým aspoň s něčím pomoct. Rolády byly jedním ze způsobů, jak využít část bůčku s minimálním odpadem a maximem chutí. Voněly už od rána a vždycky přilákaly ke stolu celou rodinu.

Recept na Bůčkovou roládu s bramborem

Ingredience na roládu

  • 1,2 – 1,5 kg vepřového bůčku bez kosti a bez kůže (plát masa)
  • sůl a pepř
  • mletý kmín
  • 4 stroužky česneku utřeného se solí
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Suroviny na náplň

  • 1-2 kusy klobásy nebo paprikového trvanlivého salámu
  • 2 vejce natvrdo
  • 1/2 červené papriky nakrájené na proužky
  • 100 g nastrouhaného uzeného sýra nebo eidamu
  • 100 g anglické slaniny nebo šunky (plátky)
  • nakládaná okurka nebo cibulka
  • 1 malá cibule nakrájená do pekáče
  • trochu vývaru nebo vody na podlití
  • plátky másla navrch

S čím roládu podávat

  • brambory vařené ve slupce nebo na kostky
  • máslo, petrželka, sůl

Postup přípravy rolády z bůčku

1. Maso očistíme a nařízneme na plát. Jemné naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem, kmínem, paprikou a trochou hořčice.

2. Na rozložený plát masa rovnoměrně pokládáme plátky slaniny nebo šunky, kousky papriky, okurky, nastrouhaný, sýr, vejce a celou klobásu.

3. Roládu pevně zavineme od širší strany a svážeme provázkem anebo spíchneme jehlami, aby držela tvar.

4. Do pekáče nakrájíme cibuli na měsíčky a podlijeme vývarem nebo vodou. položíme roládu, kterou navrchu poklademe plátky másla. Přikryjeme alobalem nebo víkem a pečeme.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 1,5 hodiny přikryté. Poslední cca půl hodiny roládu odkryjeme pro dopečení křupavé kůrky.

Roládu podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme v troubě.
Foto: cooky.cz, Roládu podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme v troubě.

Roládu podáváme nakrájenou na plátky s vařeným bramborem s máslem a zelenou petrželkou. Hodí se příloha z kysaného zelí, nakládané zeleniny, křenu nebo strouhané červené řepy.

Obrázek k receptu na vepřový bůček v asijské marinádě

Vepřový bůček v asijské marinádě: Orientální bůček, který se rozpadá na jazyku

Obrázek receptu na vepřovou roládu.

Vepřová roláda s omeletou a anglickou slaninou: Hostina králů

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest