Ve středověku býval perník luxusní pečivo, které se peklo na poutě a slavnosti. Perníkáři měli svůj vlastní cech s přísně střeženými recepturami. Není divu, do perníku se používalo drahé koření dovážené z Orientu a tím pádem šlo o nedostatkové zboží. Dnes perník pečeme z běžně dostupných surovin a považujeme ho za levnou a rychlou záležitost. Ale není perník jako perník.

Teď vám ukážu, že jen několika málo kroky, se dá z obyčejného perníku vytvořit neobyčejný, slavnostní moučník. Vezmeme si na pomoc domácí náplň a čokoládovou polevu. Postup je snadný a rychlý, váhu nechte v kredenci, na odměřování potřebujete jen hrneček a lžíci. Až ho dopečete, zkuste odolat a nechat perník uležet do druhého dne, aby se náplň pěkně propojila s těstem. Věřte, že se to vyplatí.

Recept na andělsky nadýchaný perník s domácí jablečnou náplní

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme

Těsto

  • 2 hrnky (250 ml) hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 čokoládový pudink (prášek)
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce povidel nebo marmelády
  • 1 lžička skořice nebo perníkového koření
  • hrst nasekaných vlašských ořechů = cca 50 g

Jablečná náplň

  • 5 jablek (středně velkých, cca 700 g)
  • 200 ml vody
  • 1 vanilkový pudink
  • trocha rumu
  • cukr dle chuti
  • špetka skořice

Poleva a posyp

  • 100 g čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • hrst mletých ořechů (cca 40 g)

Postup přípravy andělského perníku a náplně

1. V jedné míse smícháme tekuté ingredience a dobře prošleháme (stačí ručně). Ve druhé míse suché suroviny a promícháme.

2. Mokré ingredience přidáme k suchým a promícháme.

3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu asi 35 minut. Před koncem zkoušíme, jestli je hotový pomocí špejle. Perník nepřepečeme, aby se moc nevysušil.

Obrázek k receptu na nadýchaný perník s jablečnou náplní
Foto: cooky.cz, Recept na nadýchaný perník s jablečnou náplní

4. Po vychladnutí perník rozkrojíme napůl a poté podélně, potřeme jablečnou náplní a přiklopíme.

5. Ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Polevu nalijeme na perník a rozetřeme. Posypeme mletými ořechy.

Postup přípravy jablečné náplně

1. Jablka oloupeme a nastrouháme.

2. Zalijeme vodou, přidáme skořici, cukr a rum. Necháme rozvařit doměkka.

3. Na závěr přisypeme pudinkový prášek, rozmícháme a krátce povaříme, až směs začne tuhnout.

Obrázek receptu na Kávový perník - když buchta potká espresso

Kávový perník: Měkká buchta s vůní italského espressa

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest