Ve středověku býval perník luxusní pečivo, které se peklo na poutě a slavnosti. Perníkáři měli svůj vlastní cech s přísně střeženými recepturami. Není divu, do perníku se používalo drahé koření dovážené z Orientu a tím pádem šlo o nedostatkové zboží. Dnes perník pečeme z běžně dostupných surovin a považujeme ho za levnou a rychlou záležitost. Ale není perník jako perník.
Teď vám ukážu, že jen několika málo kroky, se dá z obyčejného perníku vytvořit neobyčejný, slavnostní moučník. Vezmeme si na pomoc domácí náplň a čokoládovou polevu. Postup je snadný a rychlý, váhu nechte v kredenci, na odměřování potřebujete jen hrneček a lžíci. Až ho dopečete, zkuste odolat a nechat perník uležet do druhého dne, aby se náplň pěkně propojila s těstem. Věřte, že se to vyplatí.
Recept na andělsky nadýchaný perník s domácí jablečnou náplní
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Co potřebujeme
Těsto
- 2 hrnky (250 ml) hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku cukru
- 1 čokoládový pudink (prášek)
- 2 vejce
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce povidel nebo marmelády
- 1 lžička skořice nebo perníkového koření
- hrst nasekaných vlašských ořechů = cca 50 g
Jablečná náplň
- 5 jablek (středně velkých, cca 700 g)
- 200 ml vody
- 1 vanilkový pudink
- trocha rumu
- cukr dle chuti
- špetka skořice
Poleva a posyp
- 100 g čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
- hrst mletých ořechů (cca 40 g)
Postup přípravy andělského perníku a náplně
1. V jedné míse smícháme tekuté ingredience a dobře prošleháme (stačí ručně). Ve druhé míse suché suroviny a promícháme.
2. Mokré ingredience přidáme k suchým a promícháme.
3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu asi 35 minut. Před koncem zkoušíme, jestli je hotový pomocí špejle. Perník nepřepečeme, aby se moc nevysušil.
4. Po vychladnutí perník rozkrojíme napůl a poté podélně, potřeme jablečnou náplní a přiklopíme.
5. Ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Polevu nalijeme na perník a rozetřeme. Posypeme mletými ořechy.
Postup přípravy jablečné náplně
1. Jablka oloupeme a nastrouháme.
2. Zalijeme vodou, přidáme skořici, cukr a rum. Necháme rozvařit doměkka.
3. Na závěr přisypeme pudinkový prášek, rozmícháme a krátce povaříme, až směs začne tuhnout.

Kávový perník: Měkká buchta s vůní italského espressa
