Kempink, rumcajs nebo vlašák – klasické retro saláty z lahůdek, které se v nejlepším případě nabíraly rovnu z papíru rohlíkem. Mňam! Dnes už dávají saláty v obchodě do plastu a není to ono. Pravý kempink salát si ale můžete připravit i sami doma a pohlídat tak i kvalitu použitých surovin. Poctivě připravený kempink salát nemusíte jíst sami doma potají, můžete ho servírovat na oslavách nebo párty a vězte, že jím uděláte hostům velkou radost.
Původní recept velí použít levný výrobní salám nebo junior, a proto to v receptu tak uvádím. Jenže doba se mění a dnes už si klidně můžete dopřát kvalitní salám nebo šunku a salát tak povýšit na modernější úroveň. Vychytávky k tomu, jak salátu vtisknout modernější podobu, se dozvíte pod receptem. Kemping salát od jemu příbuzných druhů salátů poznáte tak, že v něm nenajdete brambory jako například ve vlašském salátu, a zároveň není tak pikantní jako rumcajs. Díky worcesteru a feferonce se ale na trochu ostřejší chuť můžete těšit.
Recept na retro kempink salát
Doba přípravy: 25 minut + odležení v lednici minimálně 1 hodina, nejlépe přes noc
Co potřebujeme
- 500 g junior salámu (nebo jiného měkkého salámu nižší kvality)
- 3 cibule
- 2 lžíce hořčice
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 feferonka (nebo podle chuti)
- 200 g majonézy
- 5 sterilovaných okurek
- 1 sterilovaná kapie nebo 2 beraní rohy
- sůl (podle chuti)
- čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy retro kempink salátu
1. Salám nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli, okurky, kapii nebo beraní rohy a feferonku nakrájíme nadrobno.
2. Přidáme hořčici, kečup, worcester, cukr, sůl a pepř a vše promícháme. Na závěr vmícháme majonézu.
3. Aby se chutě dobře propojily, necháme salát odležet v lednici nejlépe do druhého dne – pak chutná nejlépe.
Podáváme s čerstvým rohlíkem nebo houskou.
Jak udělat z retro kempingového salátu moderní pochoutku
Mantrou moderní kuchyně je bezesporu čerstvost a kvalita. Když se budete řídit tímto heslem, při vylepšování salátu nešlápnete vedle. Co konkrétně s ním můžete udělat?
Salám: Místo salámu nízké kvality použijte salám s vyšším podílem masa nebo kvalitní šunku. Vždy dbejte na to, aby uzenina byla čerstvá. Pro vegetariánskou verzi doporučuji uzené tofu.
Majonéza: Majonézu odlehčete zčásti nebo úplně zakysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem. Případně se pusťte do výroby vlastní domácí majonézy bez konzervantů.
Čerstvá zelenina: Část kapií a sterilovaných okurek vyměňte za čerstvou jarní cibulku, salátovou okurku, papriku nebo pórek.
Dochucení: Kečup nahradí rajčatové pyré, worcester sojová omáčka a cukr med.
Bylinky: Přidejte čerstvou pažitku, petrželku nebo kdo má rád, koriandr.
Servírování: Salát nandejte do skleniček a podávejte jako pohoštění na párty.

Domácí pikantní feferonkový salát se sýrem připravený dle staré normy ČSN 50168

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková