Určitě se shodneme na názoru, že karbanátky jsou jedním z nejtradičnějších jídel české kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní recept, někdo k mletému masu přidává česnek, jiný majoránku, někdo rohlíky namočené v mléce, jiný syrové brambory nebo ovesné vločky.

Jednou mě napadlo dát do karbanátků čerstvý koriandr a byla jsem překvapená, jak výbornou a zajímavou chuť karbanátky měly. Koriandr mám ráda, ale taky vím, že úplně každý jeho chuť neoblibuje, takže další možnou přidanou bylinkou připomínající zahradu za domem je libeček, který roste u plotu a voní po polévce. Je to trochu zapomenuté koření našich babiček, které dodává karbanátkům bylinkový tón a svěžest.

Recept na karbanátky s duší zahrady

Ingredience na karbanátky s voňavými bylinkami

  • 1 kg mletého masa (dle výběru)
  • 1 cibule. nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku
  • lžička sušeného česneku
  • 1 houska nebo 2 plátky chleba namočené v mléce (vyždímat)
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého libečku (nebo 1 lžička sušeného)
  • trocha majoránky
  • vejce
  • trocha mouky
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Postup přípravy karbanátků s česnekem a libečkem

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na troše tuku dozlatova.

2. Vyždímanou housku přidáme k mletému masu, přidáme cibuli, česnek, vejce, libeček, sůl, pepř, majoránku.

3. Promícháme ideálně rukou, aby se směs spojila a udržela tvar.

Tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance.
Foto. Cooky.cz, Tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance.

4. Tvoříme karbanátky, obalujeme ve strouhance a smažíme na mírném ohni v rozpáleném oleji dozlatova anebo pečeme v troubě při 190 stupních cca 25 minut.

Karbanátky usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Karbanátky usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

TIP: Karbanátky chutnají nejlépe s bramborovou kaší s máslem a čerstvým libečkem.

Obrázek kvízu na téma retro jídla Československé éry.

Retro kvíz na téma oblíbená jídla z dob Československa: Alespoň polovinu otázek zodpoví jen pamětníci

Obrázek k receptu na masovo-kapustové karbanátky

Karbanátky z mletého masa a zdravé kapusty s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest