Určitě se shodneme na názoru, že karbanátky jsou jedním z nejtradičnějších jídel české kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní recept, někdo k mletému masu přidává česnek, jiný majoránku, někdo rohlíky namočené v mléce, jiný syrové brambory nebo ovesné vločky.
Jednou mě napadlo dát do karbanátků čerstvý koriandr a byla jsem překvapená, jak výbornou a zajímavou chuť karbanátky měly. Koriandr mám ráda, ale taky vím, že úplně každý jeho chuť neoblibuje, takže další možnou přidanou bylinkou připomínající zahradu za domem je libeček, který roste u plotu a voní po polévce. Je to trochu zapomenuté koření našich babiček, které dodává karbanátkům bylinkový tón a svěžest.
Recept na karbanátky s duší zahrady
Ingredience na karbanátky s voňavými bylinkami
- 1 kg mletého masa (dle výběru)
- 1 cibule. nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku
- lžička sušeného česneku
- 1 houska nebo 2 plátky chleba namočené v mléce (vyždímat)
- pepř
- sůl
- 2 lžíce nasekaného čerstvého libečku (nebo 1 lžička sušeného)
- trocha majoránky
- vejce
- trocha mouky
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
Postup přípravy karbanátků s česnekem a libečkem
1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na troše tuku dozlatova.
2. Vyždímanou housku přidáme k mletému masu, přidáme cibuli, česnek, vejce, libeček, sůl, pepř, majoránku.
3. Promícháme ideálně rukou, aby se směs spojila a udržela tvar.

4. Tvoříme karbanátky, obalujeme ve strouhance a smažíme na mírném ohni v rozpáleném oleji dozlatova anebo pečeme v troubě při 190 stupních cca 25 minut.

TIP: Karbanátky chutnají nejlépe s bramborovou kaší s máslem a čerstvým libečkem.
Retro kvíz na téma oblíbená jídla z dob Československa: Alespoň polovinu otázek zodpoví jen pamětníci
Karbanátky z mletého masa a zdravé kapusty s bramborovou kaší a rajčatovým salátem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková