Bramboráky jsou jedním z těch jídel, které si oblíbili jak malí, tak velcí. Tato levná a vydatná pochoutka je ideální pro každou příležitost. Dnes vám přinášíme recept, díky kterému budou bramboráky krásně křupavé zvenku a lahodně měkké uvnitř.
Úsporný tip
Pokud chcete ušetřit, můžete část brambor nahradit hrubou moukou nebo strouhankou. Tento trik vám umožní připravit více bramboráků a zajistí, že budou ještě křupavější. Pamatujte však, že větší část by vždy měly tvořit brambory, i když používáte náhražky.
- více receptů na bramboráky zde
- přidejte se do skupiny pro inspirace na Nejlepší recepty z kuchyně
Bramboráky bez strouhání
Existují také recepty na bramboráky bez strouhání brambor, které jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu. Tyto verze jsou ideální pro ty, kteří nemají čas nebo chuť strouhat brambory, ale přesto chtějí dosáhnout skvělého výsledku.
Recept na dokonale křupavé bramboráky s omáčkou
Suroviny
Na přípravu bramboráků budeme potřebovat:
- 1 kilogram brambor
- 300 gramů cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce mouky
- sůl, pepř (podle chuti)
- rostlinný olej
Na přípravu omáčky budeme potřebovat:
- 300 gramů vepřového masa
- 300 gramů rajčatové omáčky
- 100 mililitrů vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na menší kousky.
- Vložte cibuli do mixéru a rozmixujte ji do hladké konzistence.
- Do mixéru přidejte také oloupané a nakrájené brambory.
- Vše rozmixujte do jemné hmoty.
- Přeneste rozmixovanou zeleninovou směs do velké mísy.
- Přidejte vejce, sůl a pepř podle chuti.
- Postupně přidávejte mouku a důkladně promíchávejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje.
- Naběračkou nalijte bramborové těsto na pánev a tvarujte placičky.
- Smažte placičky z obou stran do zlatova, přibližně 3-4 minuty na každé straně.
- Hotové placičky položte na talíř pokrytý papírovou utěrkou, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Maso a oloupanou cibuli nakrájejte na větší kousky.
- Umelte maso a cibuli na masovém mlýnku nebo je rozmixujte v mixéru do jemné směsi.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej.
- Přeneste na pánev připravenou masovou směs a smažte ji, dokud se většina tekutiny nevyvaří.
- K masové směsi přidejte rajčatovou šťávu, cukr, sůl a černý pepř podle chuti.
- Směs promíchejte a přidejte trochu vody, aby omáčka získala požadovanou konzistenci.
- Vše důkladně promíchejte a vařte dalších 5-7 minut, dokud se chutě dobře nepropojí.
- Hotové bramborové placičky podávejte s připravenou masovou omáčkou.
Zdroj obrázku: grazynkagotuje, Bramboráky s omáčkou: Křupavé potěšení