5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Schwarzwaldský třešňový dort, známý také jako Schwarzwälder Kirschtorte, je ikonickým dezertem pocházejícím z německého regionu Schwarzwald (Černý les). Tento dort je slavný díky své bohaté kombinaci čokoládového piškotu, šťavnatých třešní, šlehačky a výrazné chuti kirschwasseru (třešňové pálenky). Pojďme se podívat na jeho složení a přípravu.

Nepřehlédněte:
Úchvatný Švarcvaldský dort – třešně naložené v likéru, 4 čokoládové vrstvy a šlehačka
– Připojte se do skupiny pro inspirace na Nejlepší koláče, buchty, zákusky a sladké recepty

Složení tohoto ikonického dortu

  • Čokoládový piškot: Základ dortu tvoří lehký a nadýchaný čokoládový piškot. Piškot je připravován s kakaem, což mu dodává hlubokou čokoládovou chuť a bohatou barvu.
  • Třešně: Třešně jsou klíčovou ingrediencí, která dortu dodává svou charakteristickou ovocnou chuť. Používají se čerstvé nebo kompotované třešně, často namáčené v kirschwasseru pro extra chuť.
  • Kirschwasser: Třešňová pálenka, je nezbytná pro autentický Schwarzwaldský dort. Dodává dortu jemnou, ale výraznou třešňovou chuť a aroma.
  • Šlehačka: Bohatá vrstva čerstvé šlehačky mezi vrstvami piškotu a na povrchu dortu je jednou z hlavních charakteristik tohoto dezertu. Šlehačka dodává lehkost a krémovost.
  • Čokoládové zdobení: K dokončení se používají hobliny z tmavé čokolády, které dodávají dortu nejen vizuální přitažlivost, ale i další vrstvu čokoládové chuti.
Zdroj obrázku: prostirecepty-blogspot, Jak upéct schwarzwaldský třešňový dort

Recept na klasický dezert připravený za pomoci jednoduchých kroků

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 35 minut
Kompletace dortu 15 minut
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 12 porcí
Pokud hledáte dezert, který zaujme nejen chutí, ale i vzhledem, Schwarzwaldský třešňový dort je tou správnou volbou.

Potřebné vybavení

  • Forma na dort

Suroviny

Ingredience na piškotový dort:

  • 5 vajec
  • 5 polévkových lžic cukru
  • 1/2 šálku kakaa
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku na pečení

Ingredience na krém:

  • 500 mililitrů smetany ke šlehání (nebo husté zakysané smetany)
  • 5 polévkových lžic moučkového cukru
  • 300 gramů mražených třešní
  • 3 lžičky cukru
  • 3 lžičky třešňového likéru

Ingredience na čokoládovou polevu:

  • 50 gramů hořké čokolády
  • 35 gramů másla

Postup 

  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Použijte dortovou formu s odnímatelnými stranami o průměru 20 cm. Tento recept je určen pro tuto velikost formy. Pokud máte větší formu, upravte množství ingrediencí podle velikosti.
  • Vyložte dno formy pečicím papírem.
  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Bílky vyšlehejte do husté pěny, poté přidejte 3 lžíce cukru a šlehejte, dokud není směs pevná.
  • Žloutky šlehejte, dokud nejsou světlé, přidejte 2 lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, dokud objem nezdvojnásobí.
  • Mouku, kakao a prášek do pečiva prosejte dvakrát.
  • Přidejte suché ingredience k vyšlehaným žloutkům a jemně promíchejte.
  • Přidejte polovinu vyšlehaných bílků a opatrně promíchejte lžící odspoda nahoru, aby se všechny ingredience spojily, ale neztratily svůj objem.
  • Přidejte zbytek bílků a opatrně promíchejte.
  • Těsto nalijte do připravené formy.
  • Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 170 °C. Zkontrolujte propečení dortu špejlí zapíchnutou do středu; měla by vyjít suchá.
  • Upečené těsto ihned vyjměte z formy a nechte vychladnout.
    Schwarzwaldský třešňový dort: klasika na každý stůl

    Zdroj obrázku: prostirecepty-blogspot, Jak připravit schwarzwaldský třešňový dort doma

  • Rozmrazte třešně (a odstraňte pecky, pokud jsou celé).
  • Přendejte třešně do hrnce, přidejte cukr a nechte 30-60 minut, aby pustily šťávu.
  • Poté zahřejte na malém ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnejte sirup a případně přidejte více cukru podle chuti.
  • Nechte vychladnout a podle potřeby přidejte třešňový likér.
  • Ušlehejte smetanu nebo hustou zakysanou smetanu s moučkovým cukrem, dokud není směs hladká a cukr se nerozpustí.
  • Vychladlý korpus nakrájejte na tři kusy.
    Tipy a triky na schwarzwaldský třešňový dort

    Zdroj obrázku: prostirecepty-blogspot, Krok za krokem k perfektnímu schwarzwaldskému třešňovému dortu

  • Na spodní vrstvu naneste polovinu třešní a sirupu, poté polovinu šlehačky.
  • Přikryjte druhou vrstvou a opakujte s třešněmi a šlehačkou.
    Schwarzwaldský třešňový dort s domácí šlehačkou

    Zdroj obrázku: prostirecepty-blogspot, Jak na schwarzwaldský třešňový dort s dokonalým výsledkem

  • Položte vrchní vrstvu dortu.
  • Rozpusťte máslo s čokoládou ve vodní lázni, mikrovlnné troubě nebo v hrnci na mírném ohni.
  • Hotovou čokoládovou polevou potřete na vrchní vrstvu dortu.
    Schwarzwaldský třešňový dort: recept z Černého lesa

    Zdroj obrázku: prostirecepty-blogspot, Neodolatelný schwarzwaldský třešňový dort

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Německá
Klíčové slovo: čokoládový dezert, dort, šlehačka, třešně



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest