Špecle, neboli jemné máslové noky, pochází původně z německého a rakouského venkova. Dnes se vaří v celé střední Evropě, nejčastěji je potkáte v Bavorsku, Švábsku, Švýcarsku nebo Rakousku. Zatímco tam se podávají s cibulí, sýrem nebo jako příloha ke zvěřině, u nás si našly své místo se šťavnatým hovězím ragú.

Hovězí ragú je měkké hovězí maso, pomalu tažené s kořenovou zeleninou, případně s brusinkami, bylinkami a vínem. Jeho bohatá chuť se krásně snoubí s jemnou strukturou domácích špeclí, které nasáknou omáčku a vytvoří tak dokonalou kombinaci. Hovězí ragú se zeleninou a s domácími špeclemi je spojení horské tradice a poctivosti, je to jídlo, které zahřeje a potěší nejen v chladnějším období.

Recept na domácí špecle s hovězím ragú

Ingredience na přípravu domácích špeclí s hovězím ragů

  • 800 g hovězí kližky nebo krku
  • 4 cibule
  • sádlo
  • drcený kmín
  • sůl a pepř dle chuti
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 kuličky Nového koření
  • 1 bobkový list
  • sladkou papriku
  • 1 dcl červeného vína
  • vývar nebo voda na podívání dle potřeby
  • 2 lžíce brusinek
  • tymián
  • 3 stroužky česneku

Suroviny na domácí špecle

  • 300 g hrubé muky
  • 3 vejce
  • sůl
  • 1 dcl mléka

Postup přípravy ragú a špeclí

1. Umytou a osušenou klížku si nakrájíme na kostky. Na sále si orestujeme nakrájenou cibuli do hněda, přidáme maso, drcený kmín a necháme zatáhnout.

2. Poté přidáme sůl a všechno koření a zalijeme červeným vínem.

3. Dusíme pod pokličkou 1-2 hodiny do změknutí masa.

4. Podléváme vývarem nebo vodou, aby bylo maso stále potopené pod vodou.

5. Nakonec zahustíme brusinkami a dochutíme prolisovaným česnekem.

6. Ze surovin určených na špecle připravíme těsto které udělátkem házíme do vařící osolené vody a vaříme cca 4 minuty od bodu varu.

Servírování

Na talíř dáme porci špeclí, přelijeme ragú a dozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme s červeným vínem nebo černým pivem.

Obrázek receptu na hovězí á la divočák s brokolicovými plackami.

Hovězí na způsob „divočáka“ s brokolicovými plackami

Obrázek k receptu hovězí na česneku

Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem: Česká stálice

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest