Špecle, neboli jemné máslové noky, pochází původně z německého a rakouského venkova. Dnes se vaří v celé střední Evropě, nejčastěji je potkáte v Bavorsku, Švábsku, Švýcarsku nebo Rakousku. Zatímco tam se podávají s cibulí, sýrem nebo jako příloha ke zvěřině, u nás si našly své místo se šťavnatým hovězím ragú.
Hovězí ragú je měkké hovězí maso, pomalu tažené s kořenovou zeleninou, případně s brusinkami, bylinkami a vínem. Jeho bohatá chuť se krásně snoubí s jemnou strukturou domácích špeclí, které nasáknou omáčku a vytvoří tak dokonalou kombinaci. Hovězí ragú se zeleninou a s domácími špeclemi je spojení horské tradice a poctivosti, je to jídlo, které zahřeje a potěší nejen v chladnějším období.
Recept na domácí špecle s hovězím ragú
Ingredience na přípravu domácích špeclí s hovězím ragů
- 800 g hovězí kližky nebo krku
- 4 cibule
- sádlo
- drcený kmín
- sůl a pepř dle chuti
- 4 kuličky jalovce
- 4 kuličky Nového koření
- 1 bobkový list
- sladkou papriku
- 1 dcl červeného vína
- vývar nebo voda na podívání dle potřeby
- 2 lžíce brusinek
- tymián
- 3 stroužky česneku
Suroviny na domácí špecle
- 300 g hrubé muky
- 3 vejce
- sůl
- 1 dcl mléka
Postup přípravy ragú a špeclí
1. Umytou a osušenou klížku si nakrájíme na kostky. Na sále si orestujeme nakrájenou cibuli do hněda, přidáme maso, drcený kmín a necháme zatáhnout.
2. Poté přidáme sůl a všechno koření a zalijeme červeným vínem.
3. Dusíme pod pokličkou 1-2 hodiny do změknutí masa.
4. Podléváme vývarem nebo vodou, aby bylo maso stále potopené pod vodou.
5. Nakonec zahustíme brusinkami a dochutíme prolisovaným česnekem.
6. Ze surovin určených na špecle připravíme těsto které udělátkem házíme do vařící osolené vody a vaříme cca 4 minuty od bodu varu.
Servírování
Na talíř dáme porci špeclí, přelijeme ragú a dozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme s červeným vínem nebo černým pivem.

Hovězí na způsob „divočáka“ s brokolicovými plackami

Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem: Česká stálice
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková