Hovězí na česneku je bezesporu oblíbeným českým receptem. Tento pokrm je ukázkou české kulinářské tradice – pečlivě dušené maso v aromatické omáčce s výraznou chutí česneku, doprovázené tradičními knedlíky a špenátem. Tajemství spočívá v pomalém dušení masa a postupném přidávání ingrediencí.
Zajímavostí tohoto pokrmu je jeho univerzálnost. Zatímco někteří preferují klasické bramborové knedlíky, jiní si pochutnají na jemné bramborové kaši, která skvěle absorbuje chuťově bohatou omáčku.
Recept na tradiční hovězí na česneku s přílohou
Délka dušení 60 až 90 minut.
Ingredience pro přípravu
Hovězí na česneku:
- 800 g hovězího masa (hrudí nebo plec), nakrájené na kostky
- 2 až 3 větší cibule
- 6 až 8 stroužků česneku
- 2 až 3 polévkové lžíce sádla
- 500 ml hovězího vývaru (nebo horká voda)
- 1 malá konzerva rajského protlaku
- 2 polévkové lžíce hořčice
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička pálivé maďarské papriky
- 1 čajová lžička gulášového koření
- čerstvý tymián a rozmarýn (po 1 snítce)
- mouka na jíšku (2 polévkové lžíce)
- máslo na jíšku (2 polévkové lžíce)
- sůl, a pepř
Bramborové knedlíky:
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 250 g hrubé mouky
- sůl
- červená a zelená paprika (pro barevnost)
Špenát:
- 300 g čerstvých baby špenátových listů
- 1 balení špenátového protlaku
- 2 polévkové lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl a pepř
Postup přípravy hovězího na česneku
Maso:
1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli do zlatohněda, poté přidáme polovinu nasekaného česneku.
2. Přidáme hovězí kostky a zprudka osmahneme ze všech stran, aby se “zapečetilo”.
3. Zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo lehce pokryté – nechceme, aby se vařilo, ale dusilo.
4. Přidáme sůl, pepř, kmín, pálivou papriku, gulášové koření, tymián a rozmarýn.
5. Dusíme pod pokličkou asi 60 až 90 minut, občas promícháme a kontrolujeme tuhost masa.
6. Přidáme rajský protlak, hořčici, zbytek česneku a dochutíme solí a pepřem.
7. Zahustíme máslovou jíškou (máslo osmahneme s moukou do hněda a vmícháme do omáčky).
Bramborové knedlíky:
1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a protlačíme přes síto.
2. Přidáme vejce, mouku, sůl a najemno nakrájenou barevnou papriku.
3. Vypracujeme těsto, vytvarujeme knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě 15 až 20 minut.
Špenát:
1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek.
2. Přidáme očištěné špenátové listy, necháme změknout.
3. Vmícháme špenátový protlak, dochutíme solí a pepřem.
4. Na závěr vmícháme rozšlehané vejce.
Tipy redakce
- Maso by se mělo dusit, ne vařit. Proto přidáváme jen tolik vývaru, aby bylo maso lehce namočené.
- Část česneku přidáváme na začátek pro základ chuti, zbytek na konec pro intenzivní aroma.
- Omáčka by měla být hustá, ale ne příliš. Jíšku přidávejte postupně podle potřeby.
- Místo knedlíků můžete připravit klasickou bramborovou kaši s máslem a mlékem.
- Pokrm je ještě lepší druhý den, kdy se chutě sladí. Vydrží v lednici 2 až 3 dny.

Hovězí kostky na česneku se špenátem: Pečené v troubě
