Tento recept jsem kdysi pochytila u sousedky a velmi mě nadchnul. Už proto, že obalování řízků mě moc nebaví, a také proto že mám ráda kreativní přístup k běžným surovinám. Jestli to máte podobně, tento recept vás nadchne. Kromě toho, že je chutný, je také velmi rychlý a oceníte ho jako rychlou večeři nebo oběd. Mimochodem – chutnají skvěle i za studena, takže jich udělejte tolik, aby zbyli a mohli jste to vyzkoušet.
Střapaté řízečky servíruji nejčastěji s bramborami s máslem a nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Aby jídlo bylo pestřejší a obsahovalo vitamíny, udělejte si k němu nějaký váš oblíbený zeleninový salát – třeba okurkový, rajčatový, nebo jen smíchejte různé druhy zeleniny, zakápněte oliváčem, balsamikovým octem, osolte a opepřete.
Recept na francouzské střapaté řízečky
Doba přípravy: 30 minut
Co potřebujeme
- 4 kuřecí prsa
- 3 celá vejce
- 4 lžíce zakysané smetany
- 4 lžíce hladké mouky
- 3–4 stroužky česneku
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- hrst nasekané petrželky
- olej na smažení
Postup přípravy francouzských střapatých řízečků
1. Kuřecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme.
3. K masu přidáme vejce, zakysanou smetanu, mouku, česnek, osolíme a přidáme nasekanou petrželku.
4. Vše dobře promícháme.
5. Na pánvi rozpálíme olej na střední teplotu. Lžící nebo naběračkou naléváme směs do rozpáleného tuku a smažíme z obou stran dozlatova.
Tipy na obměny
Do těsta můžeme přidat také parmazán pro výraznější chuť.
Místo oleje lze smažit na sádle, méně se přepaluje.
Kuřecí maso lze vyměnit i za rybí, například za tresku.
Střapaté řízky na způsob francouzských kuřecích nudliček s příchutí česneku a zakysané smetany