Tento recept jsem kdysi pochytila u sousedky a velmi mě nadchnul. Už proto, že obalování řízků mě moc nebaví, a také proto že mám ráda kreativní přístup k běžným surovinám. Jestli to máte podobně, tento recept vás nadchne. Kromě toho, že je chutný, je také velmi rychlý a oceníte ho jako rychlou večeři nebo oběd. Mimochodem – chutnají skvěle i za studena, takže jich udělejte tolik, aby zbyli a mohli jste to vyzkoušet.

Střapaté řízečky servíruji nejčastěji s bramborami s máslem a nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Aby jídlo bylo pestřejší a obsahovalo vitamíny, udělejte si k němu nějaký váš oblíbený zeleninový salát – třeba okurkový, rajčatový, nebo jen smíchejte různé druhy zeleniny, zakápněte oliváčem, balsamikovým octem, osolte a opepřete.

Recept na francouzské střapaté řízečky

Doba přípravy: 30 minut

Co potřebujeme

  • 4 kuřecí prsa
  • 3 celá vejce
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3–4 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • hrst nasekané petrželky
  • olej na smažení

Postup přípravy francouzských střapatých řízečků

1. Kuřecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky.

2. Česnek oloupeme a prolisujeme.

3. K masu přidáme vejce, zakysanou smetanu, mouku, česnek, osolíme a přidáme nasekanou petrželku.

4. Vše dobře promícháme.

5. Na pánvi rozpálíme olej na střední teplotu. Lžící nebo naběračkou naléváme směs do rozpáleného tuku a smažíme z obou stran dozlatova.

Tipy na obměny

Do těsta můžeme přidat také parmazán pro výraznější chuť.

Místo oleje lze smažit na sádle, méně se přepaluje.

Kuřecí maso lze vyměnit i za rybí, například za tresku.

Obrázek receptu na Střapaté řízky ala francouzské kuřecí nudličky s příchutí česneku a zakysané smetany

Střapaté řízky na způsob francouzských kuřecích nudliček s příchutí česneku a zakysané smetany

Obrázek receptu na Řízky v jogurtové marinádě s hráškovým salátem z brambor

Řízky předem marinované v jogurtové marinádě s hráškovým bramborovým salátem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest