Víte, proč se frankfurtská polévka jmenuje frankfurtská? Nemá to vůbec nic společného s Frankfurtem, název vznikl podle frankfurtských párků, na jejichž základě celá tato hospodská polévka stojí. Patří k jídelnovým a kantýnovým klasikám, ale také oblíbeným hospodským jídlům. Často si ji ale také vaříme doma, protože je rychlá, levná a jednoduchá. Zfouknete ji za pár desítek minut a spolu s chlebem máte pořádné a syté jídlo pro celou rodinu. Hlavně v zimě je to velmi vděčný rychlý oběd nebo teplá večeře.

Nemusíte se striktně držet frankfurtských párků, při vaření použijte ty, které máte doma nebo které vám chutnají – nejlepší jsou jakékoli jemné párky (vídeňské, špekáčky, javořické atd.). Podle mě do polévky patří brambory, ale jsou tací, kteří je tam nedávají a tvrdí, že přidáním brambor vznikne buřtguláš. Nechám to na vás. Kromě papriky a kmínu do frankfurtské polévky nepřidávám žádné další koření, ale můžete si ji zpestřit bobkovým listem nebo novým kořením – ovšem opravdu střídmě. Podávám s čerstvým chlebem nebo křupavým rohlíkem, pak poslouží polévka i jako hlavní jídlo. Pečivo můžete vynechat a nechat polévku jako první chod oběda s nějakým lehčím hlavním chodem, protože tato polévka je poměrně sytá sama o sobě.

Recept na frankfurtskou polévku

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 150 g cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1,2 l vody nebo vývaru
  • 1 kostka masoxu (pokud nepoužijeme vývar)
  • 300 g frankfurtských párků
  • 400 g brambor
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 g mletého černého pepře
  • sůl podle chuti
  • 1–2 stroužky česneku

Postup přípravy frankfurtské polévky

1. Cibuli nakrájíme nadrobno.

2. V kastrolu rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli.

3. Poté přidáme hladkou mouku a chvíli opékáme. Stáhneme z plamene a vmícháme červenou papriku (nepřidáváme na plotýnce, aby nezhořkla).

4. Zalijeme studenou vodou nebo vývarem. Pokud použijeme vodu, přidáme masox, brambory, kmín, sůl, pepř a prolisovaný česnek a necháme vařit.

5. Na pánvi na sucho opečeme párek nakrájený na kolečka a přidáme k polévce.

6. Vaříme do změknutí brambor.

Smetana ano nebo ne?

Zkusila jsem do části polévky přidat půl kelímku zakysané smetany, a to rozdělilo naši rodinu na dva tábory. Osobně mi tak chutnala, se smetanou je polévka jemnější, méně výrazná. Doporučuji alespoň jednou v životě zkusit.

Obrázek k receptu na frankfurtskou polévku
Foto: cooky.cz, Recept na frankfurtskou polévku se smetanou
Zahřejte se vydatnou čočkovou polévkou

Čočková polévka pro sychravé dny: Sytá, voňavá, ideální, když venku mrholí

Obrázek receptu na Hrachovku s právem - poctivou sytou klasiku

Hustá hrachová polévka s párkem: tradiční sytá polévka, která zahřeje a nahradí hlavní jídlo

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest