Víte, proč se frankfurtská polévka jmenuje frankfurtská? Nemá to vůbec nic společného s Frankfurtem, název vznikl podle frankfurtských párků, na jejichž základě celá tato hospodská polévka stojí. Patří k jídelnovým a kantýnovým klasikám, ale také oblíbeným hospodským jídlům. Často si ji ale také vaříme doma, protože je rychlá, levná a jednoduchá. Zfouknete ji za pár desítek minut a spolu s chlebem máte pořádné a syté jídlo pro celou rodinu. Hlavně v zimě je to velmi vděčný rychlý oběd nebo teplá večeře.
Nemusíte se striktně držet frankfurtských párků, při vaření použijte ty, které máte doma nebo které vám chutnají – nejlepší jsou jakékoli jemné párky (vídeňské, špekáčky, javořické atd.). Podle mě do polévky patří brambory, ale jsou tací, kteří je tam nedávají a tvrdí, že přidáním brambor vznikne buřtguláš. Nechám to na vás. Kromě papriky a kmínu do frankfurtské polévky nepřidávám žádné další koření, ale můžete si ji zpestřit bobkovým listem nebo novým kořením – ovšem opravdu střídmě. Podávám s čerstvým chlebem nebo křupavým rohlíkem, pak poslouží polévka i jako hlavní jídlo. Pečivo můžete vynechat a nechat polévku jako první chod oběda s nějakým lehčím hlavním chodem, protože tato polévka je poměrně sytá sama o sobě.
Recept na frankfurtskou polévku
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo sádla
- 150 g cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1,2 l vody nebo vývaru
- 1 kostka masoxu (pokud nepoužijeme vývar)
- 300 g frankfurtských párků
- 400 g brambor
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 g mletého černého pepře
- sůl podle chuti
- 1–2 stroužky česneku
Postup přípravy frankfurtské polévky
1. Cibuli nakrájíme nadrobno.
2. V kastrolu rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli.
3. Poté přidáme hladkou mouku a chvíli opékáme. Stáhneme z plamene a vmícháme červenou papriku (nepřidáváme na plotýnce, aby nezhořkla).
4. Zalijeme studenou vodou nebo vývarem. Pokud použijeme vodu, přidáme masox, brambory, kmín, sůl, pepř a prolisovaný česnek a necháme vařit.
5. Na pánvi na sucho opečeme párek nakrájený na kolečka a přidáme k polévce.
6. Vaříme do změknutí brambor.
Smetana ano nebo ne?
Zkusila jsem do části polévky přidat půl kelímku zakysané smetany, a to rozdělilo naši rodinu na dva tábory. Osobně mi tak chutnala, se smetanou je polévka jemnější, méně výrazná. Doporučuji alespoň jednou v životě zkusit.

Čočková polévka pro sychravé dny: Sytá, voňavá, ideální, když venku mrholí
Hustá hrachová polévka s párkem: tradiční sytá polévka, která zahřeje a nahradí hlavní jídlo
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková