Bramborová kaše je klasickým pokrmem, který milují lidé po celém světě. Ale věděli jste, že v Německu se připravuje trochu jinak než u nás? Tady je návod, jak si připravit bramborovou kaši po “německu”, která možná překoná tu naši!

Výběr správných brambor je klíčem

V Německu se na bramborovou kaši často používají brambory typu mehlige koch (moučné brambory). Tyto brambory mají vyšší obsah škrobu, což zajišťuje jemnou a krémovou strukturu kaše. U nás můžete použít brambory typu C, které mají podobné vlastnosti.

Příprava brambor a co budete potřebovat na dokonalou kaši

Brambory nejprve důkladně omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na stejně velké kousky, aby se rovnoměrně uvařily. Dejte je do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte je, dokud nejsou měkké – to obvykle trvá 15–20 minut. Na kaši budete kromě brambor potřebovat máslo, teplé mléko, sůl a drcený muškátový oříšek.

Tajemství německé krémové textury

Na rozdíl od tradičního českého způsobu, Němci často přidávají do bramborové kaše kromě másla teplé mléko nebo smetanu. A to co odlišuje německou kaši od naší je přidávání muškátového oříšku pro jemnou, ale výraznou chuť. Mléko a máslo ohřejte, než je přidáte k bramborám, aby kaše zůstala teplá a krémová. Brambory uvařte a osolte až na závěr. Pro dosažení perfektní konzistence používají Němci bramborový lis nebo šťouchadlo. Elektrický mixér by mohl brambory příliš rozmělnit a výsledkem by byla gumová hmota. Lis nebo šťouchadlo zajistí hladkou, ale ne příliš jemnou kaši.

Tento německý recept na bramborovou kaši se může stát vaším novým oblíbeným způsobem přípravy bramborové kaše. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami, že někdy stačí jen pár drobných změn, aby výsledný pokrm chutnal ještě lépe.

Mohlo by Vás ještě zajímat: Jaký je rozdíl mezi americkou a britskou bramborovou kaší?

Nejde ani tak o techniku, protože všechny techniky se mohou používat všude. Brambory se vaří nakrájené na kostky, ve slupkách či na poloviny. Kaše se připravuje přes bramborový lis, šťouchadlem, vidličkou nebo metličkou, případně je nechávají hrudkovité. Spíše jde o dodatečné ingredience než o originální postupy.

Britské máslo je většinou z krav krmených trávou a je kultivované. Americké máslo je často spíše bledě sladká smetana, která má v porovnání s evropským máslem velmi málo chuti. Také mléko a smetana jsou rozdílné. V Británii běžně používané brambory jsou Maris Piper, King Edwards nebo Desiree. Šéfkuchaři volí voskovější odrůdy, protože připravují Pomme Puree spíše než kaši. V USA se používají Russet, žluté nebo červené brambory, které jsou větší a voskovější.

Ani jedna kaše není lepší

Která kaše je tedy nejlepší? Tento typ otázky může mít pouze obecnou odpověď, protože rozdíly nejsou mezi USA a Velkou Británií, ale mezi konkrétními kuchaři a účelem připravované bramborové kaše.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest