Cikánská pečeně má v české kuchyni své čestné místo. Když se schová do kastrolu jemně pikantní, lehce sladkokyselá, barevná a trochu divoká chuť, je to, jako by tančila na dně hrnce v rytmu cimbálu. Klasicky údajně bývá z vepřového masa a dělá se v troubě s omáčkou z rajčat, okurek, cibule a paprik.
Co se ale stane, když ji připravíme z hovězího masa, převedeme do kastrolu a budeme ji pomalu táhnout s rajčaty a paprikou, čímž vytvoříme i hutnější omáčku? Výsledek bude jiný, jemnější a chutnější, než to na první pohled vypadá. Ale když k ní přidáme rýži smíchanou se zeleným hráškem, myslím, že toto jídlo pak uspokojí hlad, ale i srdce všech stolovníků.
Recept na Cikánskou pečeni trochu jinak
Ingredience na hovězí maso v kastrolu s omáčkou a hráškovou rýží
- 4 silné plátky hovězího zadního (600 – 700 g)
- kousek špeku
- 2 větší cibule
- 1 velká žlutá paprika
- 700 – 1000 g rajčat
- kousek cukety
- 3-4 lžíce jemných ovesných vloček
- sůl
- pepř
- olej nebo sádlo
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky (nebo pálivé – volitelné)
- koření dle chuti
- dušená rýže smíchaná se zeleným hráškem jako příloha
Postup přípravy hovězího s rýží
1. Cibuli nakrájíme drobně a dáme jí restovat na rozpuštěné sádlo spolu se slaninou nakrájenou na kostičky.
2. Na mírném plameni cibuli restujeme do hnědé barvy, poté jí dáme na stranu pánve.
3. Maso ochucené solí a pepřem zprudka v pánvi orestujeme z obou stran a necháme v pánvi.
4. Přidáme pokrájenou papriku, cuketu, rajčata a prolisovaný česnek.
5. Přisypeme mletou papriku, koření a vločky, případně dochutíme solí a pepřem, zamícháme a necháme pod pokličkou dusit cca 2 hodiny, než je maso měkké. Vločky omáčku zahustí a já jsem v poslední době začala místo mouky na zahušťování polévek a omáček používat jemné ovesné vločky. Je to zdravější a splní to svůj účel.
Tipy
Servírujeme s dušenou rýží, do které při vaření přidáme za hrst čerstvého nebo mraženého hrášku. K jídlu podáváme okurkový anebo rajčatový salát.

Šťavnaté cikánské řízky: Pikantní minutka na rychlou večeři

Cikánský řízek s paprikovou omáčkou a kroketami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková