Pokud hledáte něco speciálního pro sváteční oběd, zkuste kančí svíčkovou na smetaně. Zvěřina má nezaměnitelnou chuť a vůni, které běžné maso nikdy nenabídne. Navíc obsahuje méně tuku, zato více bílkovin a minerálů. V kombinaci s kořenovou zeleninou, jemnou smetanovou omáčkou a domácím kynutým knedlíkem vznikne pokrm, který si zaslouží své místo na slavnostním stole. Sladkokyselá chuť, lehké kořenění a brusinky k tomu – to je dokonalý oběd nejen pro mysliveckou slavnost.

Aby bylo maso krásně měkké a chuťově jemné, doporučuje se kančí před přípravou naložit na 24 hodin do láku. Tím se odstraní případná výraznější chuť zvěřiny a maso získá na křehkosti. Pokud máte možnost sehnat kvalitní kančí maso, určitě tuto verzi svíčkové vyzkoušejte – odměnou vám bude jídlo, které potěší každého u stolu.

Recept na kančí svíčkovou pečeni s kynutým knedlíkem

Ingredience potřebné na přípravu Masa a omáčky

  • 1 kg kančí kýty nebo plece
  • 2 lžíce sádla
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octu
  • brusinková marmeláda
  • slanina na špikování masa
Obrázek receptu na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd

Ingredience potřebné na kynutý knedlík

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Postup na kančí svíčkovou

1. Kančí maso naložíme na 24 hodin do láku z vody, octu, cibule, bobkového listu koření. Tento krok výrazně doporučuji, aby maso změklo a získalo jemnější chuť.

2. Maso vcelku prošpikujeme hranolky slaniny a ze všech stran zprudka orestujeme na rozpáleném sádle.

Obrázek receptu na Kančí svíčkovou s kynutým knedlíkem, specialitu na neděli
Foto: cooky.cz, Recept na Kančí svíčkovou s kynutým knedlíkem, specialitu na neděli – Maso před opékáním provážeme provázkem.

3 Do výpeku z masa přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu a restujeme do zlatova.

4. Přidáme koření, hořčici, cukr a brusinkovou marmeládu, maso vrátíme do směsi a podlijeme vodou. Dusíme po pokličkou 2 hodiny, do změknutí masa.

5. Maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme, přidáme smetanu, ocet a dle chuti dosladíme. Chvíli povaříme.

Obrázek receptu na Slavné kančí se šípkovou.

Slavné kančí se šípkovou jako ze Slavností sněženek

6. V průběhu dušení masa si připravíme knedlík, v misce rozmícháme droždí, cukr a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a necháme kynout 45 minut. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě (já dělám v páře) 20 minut.

Servírování

Maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem přelité omáčkou a lžičkou brusinek.

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest