Pokud hledáte něco speciálního pro sváteční oběd, zkuste kančí svíčkovou na smetaně. Zvěřina má nezaměnitelnou chuť a vůni, které běžné maso nikdy nenabídne. Navíc obsahuje méně tuku, zato více bílkovin a minerálů. V kombinaci s kořenovou zeleninou, jemnou smetanovou omáčkou a domácím kynutým knedlíkem vznikne pokrm, který si zaslouží své místo na slavnostním stole. Sladkokyselá chuť, lehké kořenění a brusinky k tomu – to je dokonalý oběd nejen pro mysliveckou slavnost.
Aby bylo maso krásně měkké a chuťově jemné, doporučuje se kančí před přípravou naložit na 24 hodin do láku. Tím se odstraní případná výraznější chuť zvěřiny a maso získá na křehkosti. Pokud máte možnost sehnat kvalitní kančí maso, určitě tuto verzi svíčkové vyzkoušejte – odměnou vám bude jídlo, které potěší každého u stolu.
Recept na kančí svíčkovou pečeni s kynutým knedlíkem
Ingredience potřebné na přípravu Masa a omáčky
- 1 kg kančí kýty nebo plece
- 2 lžíce sádla
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička soli
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octu
- brusinková marmeláda
- slanina na špikování masa

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd
Ingredience potřebné na kynutý knedlík
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Postup na kančí svíčkovou
1. Kančí maso naložíme na 24 hodin do láku z vody, octu, cibule, bobkového listu koření. Tento krok výrazně doporučuji, aby maso změklo a získalo jemnější chuť.
2. Maso vcelku prošpikujeme hranolky slaniny a ze všech stran zprudka orestujeme na rozpáleném sádle.
3 Do výpeku z masa přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu a restujeme do zlatova.
4. Přidáme koření, hořčici, cukr a brusinkovou marmeládu, maso vrátíme do směsi a podlijeme vodou. Dusíme po pokličkou 2 hodiny, do změknutí masa.
5. Maso vyjmeme, omáčku rozmixujeme, přidáme smetanu, ocet a dle chuti dosladíme. Chvíli povaříme.

Slavné kančí se šípkovou jako ze Slavností sněženek
6. V průběhu dušení masa si připravíme knedlík, v misce rozmícháme droždí, cukr a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a necháme kynout 45 minut. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě (já dělám v páře) 20 minut.
Servírování
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem přelité omáčkou a lžičkou brusinek.
pozn.: částečně upraveno AI