Když se řekne bramborový salát a karbanátky, každý z nás si vybaví něco jiného. Někdo Vánoce, jiný nedělní oběd u babičky, další rychlou večeři ve všední den. Je to jídlo, které má v české kuchyni hlubokou tradici které spojuje dvě jednoduché věci, které se v praví okamžik umí stát něčím mimořádným. Bramborový salát není jen směs ingrediencí, je to pomalý příběh každé rodiny. Někdo ho má rád hutný, jiný skoro tekutý, někdo dává do salátu vejce, jiný uzeninu, někdo celer a někdo hrášek.
Já ho nám ráda lehounký, vláčný, s jablkem a okurkou. Ne kyselý, ne tučný, ne betonový – prostě salát, který mě nezatíží, ale jemně osvěží a každá ingredience v něm má svůj smysl. A zálivka musí být jemná a pouze spojit všechny suroviny dohromady a salát dochutit. A nakonec jen trochu majonézy se smetanou, aby se salát stal tím lehkým salátem. A vajíčka přijdou navrch, ne do salátu, půlky uvařených vajíček na povrchu vypadají jako jeho slavnostní kloboučky. No a k tomu oblíbené karbanátky, na nich je kouzelné to, že jsou vlastně hrozně jednoduché, ale už dle jejich vzhledu poznáme, zda budou chutné nebo ne.
Recept na karbanátky s lehkým bramborovým salátem
Ingredience potřebné k přípravě tradičního jídla, které voní Vánocemi i obyčejným nedělním obědem
Bramborový salát
- 1,2 kg ve slupce uvařených brambor (ideálně den předem)
- 150 g mrkve
- 1 cibule
- 3-4 okurky
- 1 jablko
- 120-150 g hrášku
- na zálivku: 100 ml okurkového láku, 1 lžička hořčice, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, špetka pepře
- 3-4 lžíce majonézy
- 1-2 lžíce zakysané smetany
Karbanátky (dávkování na 12 ks)
- 700 g mleté plece
- 1 vejce
- 80 ml smetany
- 30 g strouhanky
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- půl lžičky pepře
- 1 lžička majoránky
- půl lžičky kmínu
- olej na smažení
- strouhanka na obalení
Postup přípravy salátu a karbanátků
1. Brambory uvaříme ve slupce, vychlazené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájenou uvařenou mrkev, nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhané jablko a sterilovaný hrášek bez nálevu.

2. Suroviny zalijeme zálivkou z okurkového láku, hořčice, cukru, soli a pepře a řádně promícháme.
3. Nakonec přidáme majonézu a zakysanou smetanu, salát promícháme a necháme odležet v chladu.
4. Vepřovou plec umeleme a přidáme všechny ostatní ingredience. Směs necháme chvíli odležet a formujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran, nebo pečeme v troubě.

Správné karbanátky poznáte už na první pohled. Jsou šťavnaté a drží tvar, masové, ale ne hutné, lehce křupavé na povrchu a voňavé po česneku a majoránce.
Vánoční řízek s bramborovým salátem. Dvojka, která nikdy nezklame a bez které to nejsou ty pravé Vánoce