Když máme chuť na karbanátky, ale ne úplně obyčejné, udělám je s kapustou. Mají je rády i naše děti a protože obsahují maso, jí je i manžel (pravověrný masožrout). Nejraději si je dáváme s bramborovou kaší a rajčatovým salátem; tuhle kombinaci nic nepřekoná. Karbanátky peču v troubě, dělám to tak už roky, protože jsem si řekla, že o zdraví je třeba se starat a každý ušetřený gram tuku ze smažení se snažím eliminovat. Jistě, nejde to tak pokaždé, ale zrovna kapustovým karbanátkům pečení svědčí. Dají se také usmažit na pánvi s olejem.

Jako přílohu si k nim můžete dát vařené brambory. Je jen zcela na vás, jak si na nich pochutnáte nejlépe. A pozor, chutnají skvěle i za studena. Kdybyste na ně už pak přece jen neměli chuť, nebojte se, nevyhodíte je. Můžete je pokrájet, smíchat s těstovinami, posypat sýrem a zapéct. A hotovo, máte hotové další jídlo a nemusíte nic složitě vymýšlet. Pokud jde o maso, volím plec nebo jiné maso s trochou tuku, aby byly šťavnaté.

Recept na masovo-kapustové karbanátky

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 1 menší kapusta (uvařená a odvodněná)
  • 300 g mletého masa (například plec)
  • sůl dle chuti
  • 2 stroužky česneku (prolisované nebo jemně nasekané)
  • troška pepře (dle chuti)
  • 2 vejce
  • 2 malé hrsti strouhanky
  • olej na pokapání pečicího papíru

Postup přípravy masovo-kapustových karbanátků

1. Nejprve uvaříme kapustu v lehce osolené vodě. Můžeme ji vařit vcelku, pak to bude trvat asi 30 minut, nebo ji nakrájet na proužky a vařit asi 8–10 minut. Z proužků se lépe vymačká přebytečná voda. Vodu slijeme přes sítko a v sítku kapustu jemně vymačkáme.

2. Uvařenou a scezenou kapustu nakrájíme na malé kousky nebo do ní několikrát ponoříme mixér.

3. Takto připravenou kapustu smícháme s mletým masem, prolisovaným česnekem, vejci, strouhankou a dochutíme solí a pepřem.

4. Vytvarujeme karbanátky a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem, který předem lehce potřeme olejem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.

Okořeňte si karbanátky podle svého

  • Sůl a pepř je základ, ale nemusíte se držet při zemi. Zkuste trochu muškátového oříšku, majoránky nebo oregana.
  • Někdo také přidává do kapustových karbanátků trochu sýra.
Obrázek k receptu: Měkké a nadýchané karbanátky: Místo strouhanky přidejte tuto ingredienci!

Tohle přidejte k mletému masu místo chleba a nebudete litovat. Karbanátky budou měkčí a nadýchanější

Obrázek receptu na Karboše z cukety a Hermelínu s bramborem, domácí tatarkou a okurkovým salátem: obídek jako lusk

Karboše z cukety a hermelínu s bramborem, domácí tatarkou a okurkovým salátem: Obídek jako lusk

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest