Pokrm výrazný, pikantní, rychlý a bez slitování. Takový je – a má být – Katův šleh. Jídlo patří do klasické české hospodské kuchyně 80. a 90. let, kdy se jídla pojmenovávala trochu s nadsázkou a hodně podle chuti. Přesný původ tohoto pokrmu není definován, ale jeho domovem jsou české pivnice a vývařovny.

Je to v podstatě rychlá minutka z vepřového masa, často s cibulí, česnekem, feferonkami nebo paprikovou pastou, servírovaná s omáčkou na způsob guláše – jen ostřejší a jednodušší. No a že se k tomuto jídlu hodí americké brambory nebo hranolky, je obecně známé. Ale víte, že výraz „americké brambory“ je český termín, který nemá s Amerikou nic společného? Jedná se údajně pouze o marketingový trik z 90. let, kdy „americké“ znělo moderně.

Tyto brambory se krásně doplňují s masitými jídly, jako je právě Katův šleh – jsou syté, křupavé a nasáknou každou omáčku.

Recept na Katův šleh s „americkými“ bramborami

Ingredience potřebné na “Kaťák”

  • 500 g vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu, nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sladké papriky
  • špetka pálivé papriky nebo chilli
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř
  • olej na restování
  • trochu vývaru nebo vody na podlití

Co na přípravu amerických brambor

  • 800 g brambor (nejlépe s tenkou slupkou)
  • 2.3 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku (může být i čerstvý prolisovaný)
  • sůl, pepř
  • volitelné: rozmarýn, tymián nebo kmín

Postup přípravy katova šlehu

1. Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme a opepříme.

2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme jí na rozpáleném oleji dozlatova.

3. Přidáme maso, které zprudka opečeme ze všech stran.

4. Vmícháme kečup, hořčici, česnek, papriku a pálivé koření.

5. Podlijeme trochou vývaru nebo vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, do změknutí masa.

6. Nakonec vmícháme majoránku, v případě potřeby dochutíme.

Nakonec přidáme majoránku a dochutíme dle chuti.
Foto: Cooky.cz, Nakonec přidáme majoránku a dochutíme dle chuti.

7. Brambory i se slupkou řádně umyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky.

8. V míse smícháme s olejem, paprikou, česnekem, solí a bylinkami.

9. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 35-45 minut do křupava a zlatova. V polovině pečení brambory otočíme.

TIP na servírování: Katův šleh podáváme s americkými bramborami ozdobené třeba jarní cibulkou nebo kyselou okurkou. A nezapomeňte na pivko nebo domácí limonádu, pikantní jídlo si to zaslouží!

Obrázek receptu na Katův šleh s čertovskou omáčkou

Katův šleh s čertovskou omáčkou – retro recept pikantní klasiky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest