Pokrm výrazný, pikantní, rychlý a bez slitování. Takový je – a má být – Katův šleh. Jídlo patří do klasické české hospodské kuchyně 80. a 90. let, kdy se jídla pojmenovávala trochu s nadsázkou a hodně podle chuti. Přesný původ tohoto pokrmu není definován, ale jeho domovem jsou české pivnice a vývařovny.
Je to v podstatě rychlá minutka z vepřového masa, často s cibulí, česnekem, feferonkami nebo paprikovou pastou, servírovaná s omáčkou na způsob guláše – jen ostřejší a jednodušší. No a že se k tomuto jídlu hodí americké brambory nebo hranolky, je obecně známé. Ale víte, že výraz „americké brambory“ je český termín, který nemá s Amerikou nic společného? Jedná se údajně pouze o marketingový trik z 90. let, kdy „americké“ znělo moderně.
Tyto brambory se krásně doplňují s masitými jídly, jako je právě Katův šleh – jsou syté, křupavé a nasáknou každou omáčku.
Recept na Katův šleh s „americkými“ bramborami
Ingredience potřebné na “Kaťák”
- 500 g vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce kečupu, nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sladké papriky
- špetka pálivé papriky nebo chilli
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
- olej na restování
- trochu vývaru nebo vody na podlití
Co na přípravu amerických brambor
- 800 g brambor (nejlépe s tenkou slupkou)
- 2.3 lžíce oleje
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku (může být i čerstvý prolisovaný)
- sůl, pepř
- volitelné: rozmarýn, tymián nebo kmín
Postup přípravy katova šlehu
1. Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme a opepříme.
2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme jí na rozpáleném oleji dozlatova.
3. Přidáme maso, které zprudka opečeme ze všech stran.
4. Vmícháme kečup, hořčici, česnek, papriku a pálivé koření.
5. Podlijeme trochou vývaru nebo vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, do změknutí masa.
6. Nakonec vmícháme majoránku, v případě potřeby dochutíme.
7. Brambory i se slupkou řádně umyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky.
8. V míse smícháme s olejem, paprikou, česnekem, solí a bylinkami.
9. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 35-45 minut do křupava a zlatova. V polovině pečení brambory otočíme.
TIP na servírování: Katův šleh podáváme s americkými bramborami ozdobené třeba jarní cibulkou nebo kyselou okurkou. A nezapomeňte na pivko nebo domácí limonádu, pikantní jídlo si to zaslouží!

Katův šleh s čertovskou omáčkou – retro recept pikantní klasiky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková