5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pokud máte rádi nakládanou zeleninu, máme pro Váš výbornou a snadnou verzi křenového zelí. Křenové zelí je chutný a zdravý pokrm, který je bohatý na vitamíny C a K, draslík, vápník a má antioxidační účinky. Díky svému nízkému glykemickému indexu, pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, což je výborné pro diabetiky a osoby s metabolickým syndromem. U nás v rodině zelí s křenem vždy připravovala babička. Děda krouhal zelí a strouhal křen. Zásoby se dělaly na několik měsíců. Z dětství si tuto domácí pochoutku pamatujeme hlavně jako přílohu k bramborákům.

Křenové zelí, je též úžasným zdrojem vlákniny, která podporuje trávicí systém. Příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá a rychlá. Můžete ho podávat jako přílohu k různým pokrmům od smažených bramboráků, pečeného kuřete apod. Jeho pikantní chuť dodá pokrmům jedinečný doplněk. V našem receptu na Zelí s křenem nepoužíváme žádné umělé konzervanty ani Deko konzervant. Vše připravujeme podle staré, tradiční receptury. Syrové křenové zelí je zdravější alternativa k salátu coleslaw.

Obrázek: cooky.cz, Suroviny potřebné na zelí s křenem

Recept na Křenové zelí

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 5 litrová sklenice
Připravujeme si Křenové zelí, uvedené množství je na 5l sklenici. Délka přípravy 30 minut.

Potřebné vybavení

  • Prkénko na krájení
  • Nůž
  • Větší hrnec/ mísu na promíchání
  • Sklenice na uskladnění

Suroviny

  • 1 ks hlávka bílého zelí (nakrouhané najemno)
  • 6 ks cibule (nakrájené na plátky)
  • 1 ks čerstvý křen (nastrouhaný najemno)
  • 250 g cukru
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 400 ml octa
  • 40 g soli
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 5 ks černého pepře

Postup 

  • Zelí najemno nakrouháme.
    Hlávka zelí - pro přípravu křenového zelí

    Obrázek: cooky.cz, Hlávka zelí na křenové zelí

  • K zelí přidáme nakrájenou cibuli na plátky.
  • Dále přidáme ostatní suroviny: nastrouhaný křen, bobkový list, olej, ocet, nové koření, černý pepř, sůl a cukr.
    Zelí s křenem - přidáváme cibuli a ingredience

    Obrázek: cooky.cz, Zelí s křenem – přidáváme cibuli a další suroviny

  • Vše důkladně promícháme a necháme ideálně přes noc uležet v nádobě, ve které jsme suroviny míchali.
    Vše důkladně promícháme - křen, zelí, cibuli, ocet a další

    Obrázek: cooky.cz, Křenové zelí – příprava, vše důkladně promícháme

  • Následující den zelí napěchujeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.
    Křenové zelí ve sklenicích

    Obrázek: cooky.cz, Křenové zelí napěchujeme do sklenic

  • Takto hotové zelí Vám vydrží několik měsíců. Pokud ho dříve nesníte.
    Hotové zelí s křenem, naplněné ve sklenicích.

    Obrázek: cooky.cz, Hotové křenové zelí ve sklenicích

  • Zelí můžete podávat hned či nechat déle uležet pro větší rozložení chutí.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Cena: 60 Kč
Chod: bezmasé jídlo, Příloha, Salát
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: cibule, hlávkové zelí, křen, krouhané zelí


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest