Pokud máte rádi nakládanou zeleninu, mám pro Vás výbornou verzi, která je navíc snadná. Je to zelí s křenem, které u nás doma pamatuji už od malička, protože ho často připravovala babička. Jedli jsme ho například k bramborákům – tato kombinace je dokonalá pochoutka. Křenové zelí je je velmi chutné, má říz a je to zdravý pokrm, který je bohatý na vitamíny a má antioxidační účinky. U nás v rodině zelí s křenem vždy připravovala babička. Děda krouhal zelí a strouhal křen. Zásoby se dělaly na několik měsíců.
Křenové zelí, je též úžasným zdrojem vlákniny, která podporuje trávicí systém. Příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá a rychlá. Můžete ho podávat jako přílohu k různým pokrmům od smažených bramboráků, pečeného kuřete apod. Jeho pikantní chuť dodá pokrmům jedinečný doplněk. V našem receptu na Zelí s křenem nepoužíváme žádné umělé konzervanty ani Deko konzervant. Vše připravujeme podle staré, tradiční receptury. Syrové křenové zelí je zdravější alternativa k salátu coleslaw.

Recept na zelí s křenem
Potřebné vybavení
- Prkénko na krájení
- Nůž
- Větší hrnec/ mísu na promíchání
- Sklenice na uskladnění
Suroviny
- 1 ks hlávka bílého zelí (nakrouhané najemno)
- 6 ks cibule (nakrájené na plátky)
- 1 ks čerstvý křen (nastrouhaný najemno)
- 250 g cukru
- 200 ml rostlinného oleje
- 400 ml octa
- 40 g soli
- 2 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- 5 ks černého pepře
Postup
- Zelí najemno nakrouháme.
Foto cooky.cz, Hlávka zelí na křenové zelí
- K zelí přidáme nakrájenou cibuli na plátky.
- Dále přidáme ostatní suroviny: nastrouhaný křen, bobkový list, olej, ocet, nové koření, černý pepř, sůl a cukr.
Foto: cooky.cz, Zelí s křenem – přidáváme cibuli a další suroviny
- Vše důkladně promícháme a necháme ideálně přes noc uležet v nádobě, ve které jsme suroviny míchali.
Foto: cooky.cz, Křenové zelí – příprava, vše důkladně promícháme
- Následující den zelí napěchujeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.
Foto: cooky.cz, Křenové zelí napěchujeme do sklenic
- Takto hotové zelí Vám vydrží několik měsíců. Pokud ho dříve nesníte.
Obrázek: cooky.cz, Hotové křenové zelí ve sklenicích
- Zelí můžete podávat hned či nechat déle uležet pro větší rozložení chutí.
Poznámky
- Další alternativou na salát, kde je hlavní surovinou zelí je Salát Coleslaw – recept na domácí salát Coleslaw.
zdroj: autorský článek cooky.cz, upraveno částečně AI