Jestli jste někdy měli chipsy s příchutí sýra a zachutnaly vám, pak chipsy celé ze sýra vás vystřelí do nebe. Žádné brambory, jen čistý a poctivý sýr podle vašeho gusta – gouda, eidam, ementál, zkrátka co hrdlo ráčí. Kdybyste si chtěli udělat chipsy v italském stylu, upečte je z parmazánu.
Chipsy můžete vylepšit různým kořením podle vlastní chuti – například papriku, pálivou papriku, bylinky jako oregano, nebo tymián. Zajímavou obměnu vytvoří také sezamová nebo lněná semínka. Chipsy můžete chroupat jen tak nebo si je připravit k salátu nebo třeba k hráškové polévce. Hodí se pro low carb dietu, ale pozor, dietní rozhodně nejsou 🙂 Čím tenčí plátky sýra nakrájíte, tím křupavější chipsy upečete. Tato sýrová pochoutka je báječné rychlé pohoštění, které vytvoříte za pár chvil. Ovšem pozor, před podáváním musí vychladnout, aby chipsy držely tvar.
Recept na sýrové chipsy
Doba přípravy: 15 minut
Co potřebujeme
- 200–300 g sýra
- pečicí papír
Postup přípravy sýrových chipsů
1. Sýr nakrájíme na tenké plátky. Čím tenčí, tím křupavější.
2. Rozložíme na plech a pečeme na 170–180 °C asi 8 minut. Hlídáme okraje – jakmile začnou růžovět, chipsy vyndáme, aby sýr připálením nezhořkl.
3. Necháme vychladnout.
Dva dipy k chipsům pro dokonalou párty
Abyste chipsy ještě vylepšili, a udělali z nich opravdové pohoštění, připravte k nim dipy, které s nimi perfektně ladí.
Česnekovo-bylinkový dip
Co potřebujeme
- 150 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- čerstvý pepř
- hrst nasekané pažitky nebo petrželky
Postup: Česnek prolisujeme a vše smícháme dohromady.
Kvíz o evropské gastronomii: Slavné pokrmy k typickým oblastem přiřadí jen lidé se znalostmi šéfkuchařů
Medovo-hořčicový dip
Co potřebujeme
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 lžička jablečného octa
- špetka soli
Postup: Med rozehřejeme do tekutého stavu a smícháme s ostatními přísadami.
Domácí brambůrky z trouby s rozmarýnem a grilovacím kořením: Hodí se jako chroupání úplně ke všemu, zkuste přidat i chilli
Dokonalá náhrada brambůrků: Křupavé olivové tyčinky s bylinkami jsou perfektní k vínu, pivu i sýrům
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková