No ano, zní to poeticky, a přesně taková tahle roláda s jemným krémem opravdu je. Roládou jako moučníkem si nikdy neuděláte ostudu, naopak, působí noblesně, a hlavně ji můžete nekonečně obměňovat podle toho, na co máte zrovna chuť. Já peču roládu vždy, když se k nám chystá tchýně. Ne, že by jí jiné moučníky nechutnaly, ale už jsem poznala, že roládová tradice u ní hraje prim.
Roládou potěšíte každého, kdo má rád krémové moučníky. Je dobře, když se podaří neudělat krém moc sladký, protože by přebil chuť jemného roládového těsta. U tohoto receptu nemusíte roládu rolovat horkou do utěrky, můžete ji v klidu nechat zcela vychladnout, a smotat ji až potom. Někdy napřed potřu těsto marmeládou, a teprve potom krémem. Džem nebo marmeláda dodá takový lehký šmrnc, a navíc vytvoří vrstvu, která brání nasáknutí těsta krémem.
Recept na piškotovou roládu s krémem z mascarpone
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 5 ks vajec
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic krupicového cukru
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 1 lžička vanilkového cukru (volitelné)
- 1 špetka soli
- Na ozdobu: moučkový cukr, ovoce, čokoláda nebo marmeláda dle chuti
Postup přípravy piškotové rolády s krémem z mascarpone
1. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny a postupně přidáváme mouku.
2. V dobře odmaštěné nádobě vyšleháme z bílků tuhý sníh. Můžeme přidat špetku soli pro větší lesk.
3. Sníh velmi opatrně vmícháme do žloutkové směsi s moukou.

4. Plech vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut. Jakmile těsto zezlátne, ihned ho vytáhneme. Kdyby zůstalo déle, vysuší se, a popraská.
6. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
7. Mascarpone a šlehačku vyšleháme do krému. Nepřešleháme, aby se krém nesrazil. Můžeme také přidat vanilkový cukr.
8. Krém natřeme na úplně vychladnuté těsto, a smotáme. Dobře utahujeme, aby v roládě nezůstaly vzduchové kapsy.
9. Ozdobíme zbytkem krému, šlehačkou nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Skvěle na roládách vypadá ovoce, hlavně jahody, kiwi, maliny, nebo borůvky.
A co když chci čokoládovou roládu?
Pokud chcete tmavé těsto, nahraďte část mouky kakaovým práškem.
Na čokoládový krém můžete jít různě. Já si na něj ušlehám šlehačku a zamíchám do ní trochu rozpuštěné čokolády. Můžete si také rovnou koupit hotovou pařížskou šlehačku.
Piškotová roláda: Sladký únik s vanilkou, marmeládou a stracciatellou. Stručně, jasně a rychle.