No ano, zní to poeticky, a přesně taková tahle roláda s jemným krémem opravdu je. Roládou jako moučníkem si nikdy neuděláte ostudu, naopak, působí noblesně, a hlavně ji můžete nekonečně obměňovat podle toho, na co máte zrovna chuť. Já peču roládu vždy, když se k nám chystá tchýně. Ne, že by jí jiné moučníky nechutnaly, ale už jsem poznala, že roládová tradice u ní hraje prim.

Roládou potěšíte každého, kdo má rád krémové moučníky. Je dobře, když se podaří neudělat krém moc sladký, protože by přebil chuť jemného roládového těsta. U tohoto receptu nemusíte roládu rolovat horkou do utěrky, můžete ji v klidu nechat zcela vychladnout, a smotat ji až potom. Někdy napřed potřu těsto marmeládou, a teprve potom krémem. Džem nebo marmeláda dodá takový lehký šmrnc, a navíc vytvoří vrstvu, která brání nasáknutí těsta krémem.

Recept na piškotovou roládu s krémem z mascarpone

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 5 ks vajec
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 1 lžička vanilkového cukru (volitelné)
  • 1 špetka soli
  • Na ozdobu: moučkový cukr, ovoce, čokoláda nebo marmeláda dle chuti

Postup přípravy piškotové rolády s krémem z mascarpone

1. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny a postupně přidáváme mouku.

2. V dobře odmaštěné nádobě vyšleháme z bílků tuhý sníh. Můžeme přidat špetku soli pro větší lesk.

3. Sníh velmi opatrně vmícháme do žloutkové směsi s moukou.

Nadýchaná lehká mascarpone piškotová roláda
Foto: cooky.cz, Recept na piškotovou roládu s krémem z mascarpone

4. Plech vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut. Jakmile těsto zezlátne, ihned ho vytáhneme. Kdyby zůstalo déle, vysuší se, a popraská.

6. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

7. Mascarpone a šlehačku vyšleháme do krému. Nepřešleháme, aby se krém nesrazil. Můžeme také přidat vanilkový cukr.

8. Krém natřeme na úplně vychladnuté těsto, a smotáme. Dobře utahujeme, aby v roládě nezůstaly vzduchové kapsy.

9. Ozdobíme zbytkem krému, šlehačkou nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Skvěle na roládách vypadá ovoce, hlavně jahody, kiwi, maliny, nebo borůvky.

A co když chci čokoládovou roládu?

Pokud chcete tmavé těsto, nahraďte část mouky kakaovým práškem.

Na čokoládový krém můžete jít různě. Já si na něj ušlehám šlehačku a zamíchám do ní trochu rozpuštěné čokolády. Můžete si také rovnou koupit hotovou pařížskou šlehačku.

Výborná top piškotová roláda s krémem a posypem s čokoládou

Piškotová roláda: Sladký únik s vanilkou, marmeládou a stracciatellou. Stručně, jasně a rychle.

Obrázek receptu na Lehkou ovocní roládu na neděli

Lehká ovocná roláda na neděli – sladká tečka za obědem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest