Pomazánky a předkrmy na všechny možné způsoby jsou u nás dost oblíbené. Některé známe a děláme je pravidelně, na jiné dostaneme recept nebo doporučení. Často si je také vymýšlíme až během vaření. Jako třeba já včera, dělala jsem pořádek v mrazáku a natrefila jsem na maso, které jsem zapomněla popsat. Zjistila jsem, že jsou to kuřecí játra a tak mne napadlo je povařit a udělat játrovou paštiku. A ona byla opravdu výborná, recept na kuřecí paštiku najdete také zde na cooky.cz.
Touto mou zkušeností jsem vám jen chtěla přiblížit, jak také mohou vznikat nové recepty. My si dnes připravíme čtyři předkrmy a vy si můžete vybrat ten, který vás nejvíc zaujme a na který budete mít doma právě ingredience. Naše dnešní předkrmy budou z kuřecího masa, z tvarohu, rajčat a sýru Mozarella a nakonec z okurky a mrkve.
1. Recept na Předkrm z kuřecího masa
Ingredience na Kuřecí předkrm
- 2 kuřecí stehna (cca 300 g)
- sůl
- 1 malá mrkev
- 1 malé jablko
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- černý pepř celý
- voda (20-30 ml)
Postup přípravy kuřecího předkrmu
1. Kuřecí stehna osolíme a necháme odležet cca půl hodiny. Stehna se zeleninou uvaříme na mírném ohni do měkka v osolené vodě (vaříme cca 1 hodinu).
2. Maso obereme z kosti a zeleninu rozmáčkneme vidličkou, všechno spolu smícháme a necháme 2-3 hodiny odležet, nejlepší nechat odležet do druhého dne. Podáváme s nakrájenou a osmaženou bagetou.
2. Recept na předkrm z Tvarohu s cibulí a koprem
Ingredience na přípravu Bagetek s tvarohovou pomazánkou
- 150 g tvarohu nebo Cottage sýru
- půl červené cibule
- kopr dle chuti
- zelená petrželová nať dle chuti
- 1 kávová lžička mouky
- sůl a černý pepř dle chuti
- 1 vejce
- rostlinný olej
Postup přípravy tvarohového předkrmu
1. V misce rozmícháme tvaroh, drobně nakrájenou červenou cibuli, drobně nasekaný kopr a zelenou petrželovou nať, vajíčko, sůl a pepř. Řádně rozmícháme.Směs narovnáme na nakrájenou bagetu.
2. V nepřilnavé pánvi si rozpálíme olej a bagetky s pomazánkou opečeme namazanou stranou do zlatova. Po chvilce otočíme, opečeme do zlatova i z druhé strany a vyndáme na talíř.

Klasická domácí masová paštika – Nejlepší recepty jsou ty rodinné, osvědčené
3. Recept na Bagetky se směsí Caprese – mozarella, rajčata a bazalka
Ingredience na předkrm s Rajčatovou směsí
- 1 Mozarella
- 3 rajčata
- bazalka dle chuti
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř dle chuti
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Postup přípravy rajčatového předkrmu
1. Bagetu a Mozarellu nakrájíme na plátky, bagetu opečeme z obou stran na olivovém oleji, na bagetu poklademe plátky Mozarelly.
2. Rajčata nakrájíme na kostičky a v misce smícháme s drobně nakrájenou čerstvou bazalkou, drobně nakrájeným česnekem, solí s pepřem. Přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje a řádně promícháme. Salát ještě na bagetce zakápneme olivovým olejem a dozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Vaječná pomazánka s lučinou a smetanovým křenem
4. Recept na Mrkvovo-okurkový předkrm
Ingredience na předkrm ze strouhané mrkve a okurky
- bageta
- máslo
- mrkev
- rostlinný olej
- nakládané okurky
- černý pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce majonézy
Postup přípravy mrkvovo-okurkového předkrmu
1. Bagetu nakrájíme na plátky a osmažíme na másle z obou stran do zlatova.
2. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a orestujeme na oleji do měkka.
3. Orestovanou mrkev vyndáme do misky, 4 menší nakládané okurky nastrouhámena hrubém struhadle, necháme odstát 10 minut a vymačkáme z nich šťávu, okurky orestujeme na suché pánvi cca 10 minut.
4. Okurky smícháme s mrkví, přidáme prolisovaný česnek pepř a lžíci majonézy. Směs řádně promícháme a narovnáme na opečené plátky baget.
Každý z těchto receptů je jednoduchý a snadný na přípravu. Jejich základem je bílá bageta, kterou orestujte na oleji či másle. Přeji vám dobrou chuť!
