Piškotové těsto lehké jako sníh, ještě lehčí krém ze šlehačky a zakysané smetany, to celé doplněné vrstvou sladké marmelády, která celému moučníku dodá výraz a šmrnc – to jsou sněžné řezy. Možná si říkáte, že do tak těžkého pečení nemá smysl se pouštět. Nebojte se toho, sněžné řezy jsou na přípravu jednodušší, než se zdá. Když to zkusíte, upečete opravdu skvostný dezert, který zapůsobí při servírování a neméně působivý efekt zanechá v hostech po ochutnání.

Přiznávám, že tyto řezy peču, když chci udělat dojem a zároveň se nenadřít. Ke krému se dopracujete jednoduše smícháním zakysané smetany s několika ingrediencemi a v piškotu také nehledejte žádnou velkou vědu. Jediné, co by vás mohlo nachytat na švestkách, je podélné rozkrojení piškotu. Při tom postupujte opravdu uvážlivě a vezměte si na to větší ostrý nůž, žádnou kapesní kudličku. Po celé kompletaci dejte sněžné řezy odpočívat do lednice. Pro ztuhnutí stačí 2 hodiny, ale když zůstanou přes noc, prospěje jim to víc. Všechny vrstvy se totiž hezky propojí a piškot zvláční. Ovocnou marmeládu můžete zvolit podle chuti nebo podle toho, jakou zrovna máte doma otevřenou, my máme nejraději řezy s jahodovou. Před uložením do lednice doporučuji plech zakrýt potravinářskou fólií, aby řezy nenatáhly rozličné pachy z lednice, to by jejich chuti výrazně uškodilo.

Recept na piškotové řezy s krémem a ovocnou marmeládou

Doba přípravy: 1 hodina + odležení přes noc

Co potřebujeme na těsto

  • 4 vejce
  • 4 lžíce vlažné vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g Solamylu (kukuřičný škrob)
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Z čeho udělat krém

  • 2 vaničky měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 150 g krystalového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 250 g zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % )
  • 1 ztužovač šlehačky
  • Jahodová marmeláda na potření piškotu, kakao nebo strouhaná čokoláda na posypání

Postup přípravy sněžných řezů z piškotového těsta

1. V míse vyšleháme celá vejce se 4 lžícemi vlažné vody, dokud směs nezesvětlá. Potom postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr a společně dále šleháme, až vnikne nadýchaná světlá pěna.

2. Do jiné mísy prosejeme mouku a promícháme s práškem do pečiva a solamylem. Poté tyto sypké ingredience postupně a opatrně přidáme k pěně z vajec, cukru a vody. Těsto by mělo zůstat nadýchané.

3. Piškotové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený pečicím papírem.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 15 minut. Po vyjmutí z trouby necháme těsto zchladnout a potom ho podélně rozřízneme na dva stejně vysoké pláty.

Obrázek k receptu na višňové řezy s drobenkou

Višňové řezy z plechu: Jemný krém a voňavá drobenka nebo šlehačka

5. Než těsto vychladne, stihneme připravit krém:
Smícháme tvaroh s cukrem a citronovou šťávou. Dále přidáme zakysanou smetanu. Zvlášť vyšleháme do tuha šlehačku a přitom si pomůžeme ztužovačem. Vyšlehanou šlehačku vmícháme opatrně ke zbytku ingrediencí na krém.

6. Nakonec zkompletujeme řezy:
Spodní plát piškotu potřeme rovnoměrně marmeládou. Na ní natřeme polovinu krému a přiklopíme druhým plátem. Na druhý plát přijde druhá polovina krému, kterou na samý závěr posypeme kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.

7. Sněžné řezy potřebují alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici, aby krém dostal správnou konzistenci a řezy se dobře krájely. Ideální doba odležení v lednici je přes noc.

Čáry s marmeládou a závěrečným zdobením

Jahodová marmeláda samozřejmě není jediná, kterou do řezů můžete použít. Pokud máte rádi jinou, klidně ji vyměňte. Marmeláda má být sladká a ladit s tvarohem a šlehačkou proto se jahody hodí perfektně. Chybu ale neuděláte ani například s malinovou nebo borůvkovou marmeládou.

V letní sezóně, kdy se to mezi námi čerstvým ovocem jen hemží, vložte klidně i nějaké do krému. Výborné jsou opět maliny nebo jahody.

Pokud milujete čokoládu (já tedy ano!), pak můžete do krému vmíchat rozpuštěnou tabulku kvalitní hořké čokolády. Vřele pak doporučuji kombinovat se zmíněnými nasekanými malinami, které přinesou trochu kyselejší složku chuti.

Obrázek k receptu na Dunajské vlny

Dunajské vlny: Luxusní a skvěle vypadající řezy

Recept na Macecha řezy

Macecha řezy: Proč má tento výborný dezert tak dramatický název?

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest