Ale ano a věřte, že pokud máte rádi opravdu šťavnaté maso, na tomhle řízku si vážně pochutnáte. Není to rozhodně žádné jídlo pro slečinky, ale pro pravověrné masožrouty. Kromě nedělního oběda, kdy budete chtít potěšit svého dřevorubce, se řízky z bůčku perfektně hodí jako jídlo k pivu a dalším alko radovánkám, kdy je konzumace mastných jídel žádoucí.
Řízek z bůčku má svá specifika: maso je třeba dobře nakrájet a naklepat. Důležité je také pozvolnější smažení, které zajistí, že se maso dobře propeče. Proto pánev nerozpalujte příliš zprudka. Aby maso dobře změklo, můžete osolený a opepřený bůček také uložit přes noc do lednice. Řízek si k obědu můžete dát klasicky s bramborami nebo bramborovou kaší. Nezapomeňte servírovat s nějakým zeleninovým salátem – okurkovým, rajčatovým, hlávkovým nebo jakýmkoli, který máte rádi. Trocha zeleniny u tohoto kalorického jídla určitě neuškodí. Stejně skvěle řízky chutnají také s čerstvým chlebem a nakládanou zeleninou.
Recept na řízek z bůčku
Doba přípravy: 60 minut + případné naložení přes noc v lednici
Co potřebujeme
- 800 g vepřového bůčku (bez kosti, ideálně s vyváženým poměrem masa a tuku)
- 5 g soli
- 3 g mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku
- 5 g mleté sladké papriky (volitelně)
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- Sádlo nebo olej na smažení
Postup přípravy řízků z bůčku
1. Libovější bůček nakrájíme na tenčí plátky. Můžeme také použít variantu, kdy maso nakrojíme a nedokrojíme úplně a další plátek ukrojíme celý. Pak rozprostřeme a dobře naklepeme.
2. Pokud budeme dávat přes noc do lednice, nyní osolíme, opepříme a uložíme.
3. Před smažením posypeme červenou paprikou, potřeme prolisovaným česnekem, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
4. Smažíme na středním plameni v dobře rozpáleném tuku.
Proč se vyplatí si vždy počkat, až se olej rozpálí
Neplatí to jen u řízků, ale u čehokoli, co smažíte. Pokud byste vkládali jídlo do málo rozpáleného oleje, nasákne se tukem a je pak zbytečně moc mastné.
Klíčový krok, díky kterému budou řízky extra křupavé: Stačí jednoduše vynechat mouku