Svíčková omáčka je v srdci Čechů schovaný poklad, který symbolizuje tradici a domov. Každý kuchař a každá rodina má svůj recept – s vínem, bez vína, s máslem, s hořčicí nebo třeba s jablečnou příchutí. V českých hospodách a restauracích je nejčastěji objednávaným jídlem, cizinci ji také milují, ovšem často nechápou, proč je sladká. Na svíčkové si zakládají i šéfkuchaři, protože je to zkouška rovnováhy, chutí a techniky.

Určitě všichni víte, co dělá svíčkovou svíčkovou, ale pro ty, kteří teprve začínají vařit, nebude na škodu to připomenout. Důležitá je kořenová zelenina, jemnost omáčce dodává smetana, různé koření a cukr pro vyváženost chutí, zahušťovalo se kdysi moukou, dnes moderně zeleninou. No a nejdůležitější je správné naložení a prošpikování masa. Neodmyslitelné jsou dobré houskové knedlíky, plátek citronu, brusinky a šlehačka. Tak jdeme vařit!

Recept na poctivou svíčkovou na smetaně

Ingredience na Svíčkovou omáčku s hovězím masem

  • 80–100 g másla
  • 2 střední cibule
  • 1 velký celer
  • 5 petrželí
  • 5 mrkví
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1–1,5 litru vody
  • 1,2–1,5 kg hovězího masa (pravá nebo falešná svíčková)
  • 80–100 g slaniny na špikování
  • 1–2 lžíce cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 250–300 ml smetany ke šlehání
  • sůl podle chuti

Postup přípravy Svíčkové na smetaně

1. V pekáči na másle si orestujeme zeleninu, ochutíme kořením a osolíme. Pekáč dáme do trouby odkrytý a zeleninu pečeme s podléváním vodou než chytne barvu.

2. Zatím si prošpikujeme maso slaninou a osolíme. Vložíme do pekáče k zelenině, podlijeme, zakryjeme pekáč a pečeme v troubě na 175 stupňů asi hodinu, dokud není maso měkké.

 K orestované zelenině přidáme prošpikované a osolené maso.
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, K orestované zelenině přidáme prošpikované a osolené maso.

3. Poté vyjmeme maso a zeleninu propasírujeme anebo rozmixujeme tyčovým mixerem.

4. Podle potřeby naředíme vodou, přidáme cukr a citronovou šťávu a dosolíme dle chuti.

5. Přidáme jeden velký kelímek sladké smetany a provaříme za stálého míchání. Necháme chvíli odležet pod pokličkou.

Ke svíčkové podáváme jako přílohu houskové knedlíky.
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Ke svíčkové podáváme jako přílohu houskové knedlíky.

Servírování

Svíčkovou podáváme s kolečkem citronu, brusinkami a kopečkem neslazené šlehačky. Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.

Obrázek k receptu: Tradice na talíři: Voňavá a božská svíčková na smetaně

Dokonale chutná svíčková podle tradičního receptu. Ani babička by se za ni nestyděla

Obrázek receptu na Domácí kynuté knedlíky - snadná příprava na páře nebo ve vodě

Domácí kynuté knedlíky – snadná příprava na páře nebo ve vodě

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest