Svíčková omáčka je v srdci Čechů schovaný poklad, který symbolizuje tradici a domov. Každý kuchař a každá rodina má svůj recept – s vínem, bez vína, s máslem, s hořčicí nebo třeba s jablečnou příchutí. V českých hospodách a restauracích je nejčastěji objednávaným jídlem, cizinci ji také milují, ovšem často nechápou, proč je sladká. Na svíčkové si zakládají i šéfkuchaři, protože je to zkouška rovnováhy, chutí a techniky.
Určitě všichni víte, co dělá svíčkovou svíčkovou, ale pro ty, kteří teprve začínají vařit, nebude na škodu to připomenout. Důležitá je kořenová zelenina, jemnost omáčce dodává smetana, různé koření a cukr pro vyváženost chutí, zahušťovalo se kdysi moukou, dnes moderně zeleninou. No a nejdůležitější je správné naložení a prošpikování masa. Neodmyslitelné jsou dobré houskové knedlíky, plátek citronu, brusinky a šlehačka. Tak jdeme vařit!
Recept na poctivou svíčkovou na smetaně
Ingredience na Svíčkovou omáčku s hovězím masem
- 80–100 g másla
- 2 střední cibule
- 1 velký celer
- 5 petrželí
- 5 mrkví
- 6 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- 1–1,5 litru vody
- 1,2–1,5 kg hovězího masa (pravá nebo falešná svíčková)
- 80–100 g slaniny na špikování
- 1–2 lžíce cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- 250–300 ml smetany ke šlehání
- sůl podle chuti
Postup přípravy Svíčkové na smetaně
1. V pekáči na másle si orestujeme zeleninu, ochutíme kořením a osolíme. Pekáč dáme do trouby odkrytý a zeleninu pečeme s podléváním vodou než chytne barvu.
2. Zatím si prošpikujeme maso slaninou a osolíme. Vložíme do pekáče k zelenině, podlijeme, zakryjeme pekáč a pečeme v troubě na 175 stupňů asi hodinu, dokud není maso měkké.
3. Poté vyjmeme maso a zeleninu propasírujeme anebo rozmixujeme tyčovým mixerem.
4. Podle potřeby naředíme vodou, přidáme cukr a citronovou šťávu a dosolíme dle chuti.
5. Přidáme jeden velký kelímek sladké smetany a provaříme za stálého míchání. Necháme chvíli odležet pod pokličkou.
Servírování
Svíčkovou podáváme s kolečkem citronu, brusinkami a kopečkem neslazené šlehačky. Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.

Dokonale chutná svíčková podle tradičního receptu. Ani babička by se za ni nestyděla

Domácí kynuté knedlíky – snadná příprava na páře nebo ve vodě
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková