Valašský frgál je jedním z největších pekařských klenotů, který by neměl chybět na žádné slavnostní tabuli. Tento velký, tenký kynutý koláč se vyznačuje bohatou náplní a tradiční máslovou polevou, která mu dodává finální lesk a chuť. Těsto, tvořené hladkou moukoumlékemžloutky a máslem (nebo Herou), musí být vláčné a pečlivě vykynuté, aby se dalo rozválet na požadovanou tenkou placku o průměru 30 cm. Recept je velkorysý – z plné dávky se připravují hned čtyři frgály, které jsou symbolicky velké a vydatné. I přes nutnost dlouhého kynutí je výsledek zaručeně vynikající.

Já jsem si recept musela přizpůsobit – doma mi chyběl rum, a tak jsem rumovou složku v náplních vynechala, nicméně jsem si frgály připravila se skvělou tvarohovou a povidlovou náplní. I s mírnou obměnou byly vynikající, což dokazuje, jak je základní recept spolehlivý. Můj tip zní: Nádoba na kynutí těsta by měla být přikrytá utěrkou a umístěná do mírně vyhřáté trouby (například na 40 stupňů). Teplo zajistí, že těsto vykyne rychleji a bude nadýchanější a vláčnější, což je pro rozválení na tenký průměr 30 cm klíčové.

Recept na velký valašský koláč s dvojí náplní

Tento recept je na 4 frgály o průměru 32 cm. (Poznámka: Já jsem dělala poloviční dávku na 2 frgály).

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 45 minut
  • Kynutí těsta: 30 až 60 minut (než zdvojnásobí objem)
  • Počet frgálů: 4 kusy

Ingredience k přípravě valašského frgálu

Kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • žloutky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 80 g mletého cukru
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery (pokojová teplota)
  • citrónová kůra (z jednoho citronu)

Na potírání a dokončení:

  • vejce
  • 100 ml mléka
  • drobenka (klasická z mouky, cukru, másla)

Závěrečná máslová poleva:

  • máslo (rozehřáté)
  • vanilkový cukr
  • rum (nebo rumové aroma)

Tvarohová náplň:

  • 1 kg tvarohu (tučného)
  • vejce (pouze žloutky)
  • 240 g mletého cukru
  • 140 g vanilkového cukru
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 150 g rozinek
  • 1 dl rumu
  • citrónová kůra
  • muškátový květ
  • smetana (na zředění)

Povidlová náplň:

  • 1 400 g povidel
  • 1 dl Rumu
  • 200 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanky (na zahuštění)

Postup při přípravě Pravého valašského frgálu

1. Nejprve si připravte náplně. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dejte do misky, dobře promíchejte a v případě potřeby na zředění použijte smetanu.

2. Povidla a další suroviny na povidlovou náplň také dobře promíchejte a na závěr přidejte strouhanku na zahuštění, aby náplň na koláči netekla.

3. Dále se pusťte do přípravy kynutého těstaDo menší misky dejte trošku hladké moukytrošku cukru a rozdrobené droždí.

4. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut).

Obrázek k receptu na valašský frgál
Foto: Cooky.cz, recept na valašský frgál

5. Mezitím do větší mísy dejte zbytek hladké mouky2 žloutkyšpetku solizbytek mletého cukrucitrónovou kůrurozměklou Heru (pokojová teplota) a zbytek ohřátého mléka.

6. Vlijte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Těsto překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (zhruba 30 až 60 minut).

7. Po vykynutí těsto rozdělte na čtyři stejné bochánky, každý by měl mít 240 g.

Obrázek k receptu na valašský frgál
Foto: Cooky.cz, recept na valašský frgál
Obrázek k receptu na buchtu s tvarohem a povidly

Frgálovka na plechu: Vláčná buchta s tvarohem a domácími povidly co u nás doma nikdy nezklame

8. Každý bochánek položte na kruhový pečící papír o průměru 32 cm a rozválejte válečkem na tenký kruhový tvar o průměru 30 cm.

9. Na každý koláč (s 240 g těsta) přidejte 400 g náplně. Náplň stejnoměrně rozetřete po těstě, ale po obvodu nechte asi 1 cm okraj těsta bez náplně.

10. Okraj těsta potřete připraveným rozšlehaným vejcem a celý koláč posypte drobenkou.

11. Takto připravené koláče nechte ještě chvíli nakynout (asi 15 minut) a poté je pečte v rozehřáté troubě při cca 200 stupňů.

12. Doba pečení je individuální, ale obvykle se pohybuje kolem 15 až 20 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Obrázek k receptu na valašský frgál
Foto: Cooky.cz, recept na valašský frgál

13. Po upečení a vytažení z trouby okraj ještě teplého frgálu potřete mlékem.

14. Nechte frgál zcela vychládnout. Teprve poté rozehřejte máslo, a po odstavení z plotny přidejte vanilkový cukr a rum (nebo rumové aroma).

15. Touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu. Dělá se to až na studený frgál, aby se poleva vsákla jen do drobenky, a ne do náplně.

Obrázek k receptu na valašský frgál
Foto: Cooky.cz, recept na valašský frgál

Tipy redakce:

  • Správná teplota mléka: Mléko na kvásek a do těsta by mělo být pouze vlažné, nikoliv horké, aby se droždí nesrazilo.
  • Odpočinek těsta: Pokud se Vám těsto špatně válí a stahuje se zpět, nechte ho přikryté utěrkou 5 minut odpočinout – lepek se uvolní a bude se válet lépe.
  • Křupavé okraje: Rozšlehané vejce na potírání okrajů můžete smíchat s trochou rozpuštěného másla – okraje budou křupavější a lesklejší.
  • Muškátový květ: Muškátový květ v tvarohové náplni je tradiční, ale pokud ho nemáte, použijte raději vanilkový lusk nebo kvalitní vanilkový extrakt.
  • Povidlová konzistence: Pokud máte povidla příliš řídkápřidejte více strouhanky nebo je krátce povařte s trochou pudinkového prášku.
Obrázek k receptu na minifrgály

Minifrgály: Moravský poklad v malém provedení aneb nadýchaná špaldová verze oblíbené pochoutky

Hruškový frgál s náplní ze sušených hrušek na kamnech

Pravý hruškový frgál, kde se hrušky do náplně nejdříve suší. Rumová poleva a máslová drobenka tomu dávají valašskou korunu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest