Nezáří jako moderní raw dortíky na Instagramu, nemá vrstvy jako z učebnice cukrářského umění a nevznikl v kuchyních fine diningu. A přesto má něco, co většině těchto novinek chybí – duši a vůni domova. Tvarohový štrúdl je poctivá klasika, jakou si pamatujeme z kuchyní našich babiček. Krása není v efektech, ale v jednoduchosti: máslové těsto, jemná a lehce nasládlá tvarohová náplň, která potěší v každém soustu.

Slovo „štrúdl“ pochází z němčiny – „Strudel“, což znamená vír nebo spirálu. Tradiční jablečný štrúdl se totiž srolovává do závinu z velmi tenkého těsta. Tento způsob přípravy k nám přišel přes Rakousko-Uhersko, ale kořeny má ještě dál – až v kuchyni Osmanské říše.

Recept na tvarohový závin z máslového těsta

Celková doba přípravy asi 1 hodina.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 600 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 180 ml vody

Máslo na pomazání

  • 220 g másla

Suroviny na tvarohovou náplň

  • 3 žloutky
  • 4 bílky
  • 50 ml rumu
  • 100 g rozinek
  • 500 g tvarohu
  • 160 g cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 60 g krupice
  • citronová kůra z 1 citronu

Na posypání potřebujete

  • moučkový cukr

Postup přípravy těsta na závin

1. V míse smícháme mouku, sůl, ocet, olej, vejce, žloutek a vodu. Hněteme 10 minut v robotu a pak ještě krátce ručně.

2. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý pak na další 4 menší. Ze všech kousků vytvarujeme kuličky, přikryjeme fólií, aby neosychaly, a potřeme je máslem.

3. Každou kuličku vyválíme na plát o průměru cca 15 cm. Ze čtyř plátů složíme jednu vrstvu – promažeme je máslem a skládáme na sebe. Hotovou vrstvu necháme 15 minut odpočinout.

Obrázek receptu na tvarohový štrúdl s rozinkami.
Zdroj: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na tvarohový štrúdl s rozinkami.

4. Stejným způsobem připravíme i další 3 vrstvy těsta.

Obrázek receptu na Makový štrúdl s jablečným srdcem je jako makový šepot v jablkovém sadě

Šťavnatý makový závin s jablky: Jemné těsto s náplní z máku a jablek

Příprava tvarohové náplně

1. Rozinky namočíme do rumu na 15 minut. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.

2. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tvaroh, krupici, citronovou kůru, rozinky a nakonec zakysanou smetanu. Do směsi opatrně vmícháme sníh.

3. Náplň rozdělíme na 4 části. První vrstvu těsta vyválíme na cca 46×40 cm, okraje zarovnáme a plát potřeme máslem.

4. Na 3/4 plochy naneseme první díl náplně, zarolujeme a okraje zahneme.

Obrázek receptu na tvarohový štrúdl s rozinkami.
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, naneseme krém na těsto

5. Štrúdl přeneseme na plech s pečicím papírem a potřeme ho máslem nebo olejem.

Obrázek receptu na tvarohový štrúdl s rozinkami.
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, nohavice na závin důkladně potřeme mašlovačkou

6. Stejně připravíme i další 3 štrúdly. Všechny pečeme při 180°C asi 35 minut dozlatova.

7. Po vychladnutí štrúdl nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na tvarohový štrúdl s rozinkami.
Zdroj: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na tvarohový štrúdl s rozinkami.

Zajímavost o tvarohovém štrúdlu

V 19. století byl tvarohový štrúdl považován za slavnostní dezert a podával se při nedělních obědech i na svatbách.

Obrázek receptu na strakonický štrúdl.

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin

Obrázek receptu na Listový sen s krémovým srdcem, zamotaný pohádkový dort z listového těsta s třešněmi

Zmotaný pohádkový dort z listového těsta plněný tvarohovým krémem s třešněmi

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest