A vůbec si nemyslete, že tohle jídlo ze zbytků je v něčem podřadné. Naopak, jakmile nám zbude kousek uzeného, manžel už sonduje, jestli mám zelí a kdy už budou zelňáky. Tohle křupavé a celkem mastné jídlo se perfektně hodí jako chuťovka k pivu. Chutnají teplé i studené. Můžete je vzít s sebou na výlet jako svačinu, ovšem pokud nějaké zbydou.

Nemusíte použít přímo uzené maso, vezměte klidně kousek klobásy nebo párku. Recept snese i variantu, že nic masitého doma nenajdete. Vynechat z něj lze i škvarky, ale za mě tam prostě patří. Důležité je dobře vymačkat zelí, kdyby v něm zůstalo moc vody, těsto by příliš zřídlo. Kdybyste náhodou nechtěli smažit, můžete placičky upéct i v troubě, budou pak lehčí. Ani tak z nich ale neuděláte jídlo vhodné pro redukční dietu.

Recept na zelné placky se škvarkami a uzeným

Doba přípravy: 1 hodina včetně smažení + odležení 1 hodina

Co potřebujeme

  • 500 g kyselého zelí
  • 200 g uzeniny (šunka, klobása, uzené maso)
  • 100 g škvarek
  • 1 větší brambora
  • 1–2 vejce
  • 50 g hladké mouky (podle konzistence)
  • 50 g strouhanky
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy zelných placek se škvarkami a uzeným

1. Zelí dobře vymačkáme a rozkrájíme nadrobno, abychom se zbavili dlouhých vláken.

2. K zelí nastrouháme najemno bramboru, nakrájíme uzeninu, prolisujeme česnek a přidáme ostatní ingredience. Mouku dosypáváme podle konzistence těsta.

3. Necháme hodinu ležet v chladu.

4. Rukama tvarujeme placičky a smažíme na rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova.

Někdo říká, že jsou placky nejlepší teplé, ideálně přímo z pánvičky. Mně ale chutnají i studené s pikantní cuketovou omáčkou.

Obrázek k receptu na cuketovou pizzu

Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem

Obrázek receptu na Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku

Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: Slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest