A vůbec si nemyslete, že tohle jídlo ze zbytků je v něčem podřadné. Naopak, jakmile nám zbude kousek uzeného, manžel už sonduje, jestli mám zelí a kdy už budou zelňáky. Tohle křupavé a celkem mastné jídlo se perfektně hodí jako chuťovka k pivu. Chutnají teplé i studené. Můžete je vzít s sebou na výlet jako svačinu, ovšem pokud nějaké zbydou.
Nemusíte použít přímo uzené maso, vezměte klidně kousek klobásy nebo párku. Recept snese i variantu, že nic masitého doma nenajdete. Vynechat z něj lze i škvarky, ale za mě tam prostě patří. Důležité je dobře vymačkat zelí, kdyby v něm zůstalo moc vody, těsto by příliš zřídlo. Kdybyste náhodou nechtěli smažit, můžete placičky upéct i v troubě, budou pak lehčí. Ani tak z nich ale neuděláte jídlo vhodné pro redukční dietu.
Recept na zelné placky se škvarkami a uzeným
Doba přípravy: 1 hodina včetně smažení + odležení 1 hodina
Co potřebujeme
- 500 g kyselého zelí
- 200 g uzeniny (šunka, klobása, uzené maso)
- 100 g škvarek
- 1 větší brambora
- 1–2 vejce
- 50 g hladké mouky (podle konzistence)
- 50 g strouhanky
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- sádlo nebo olej na smažení
Postup přípravy zelných placek se škvarkami a uzeným
1. Zelí dobře vymačkáme a rozkrájíme nadrobno, abychom se zbavili dlouhých vláken.
2. K zelí nastrouháme najemno bramboru, nakrájíme uzeninu, prolisujeme česnek a přidáme ostatní ingredience. Mouku dosypáváme podle konzistence těsta.
3. Necháme hodinu ležet v chladu.
4. Rukama tvarujeme placičky a smažíme na rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova.
Někdo říká, že jsou placky nejlepší teplé, ideálně přímo z pánvičky. Mně ale chutnají i studené s pikantní cuketovou omáčkou.
Cuketová pizza z trouby: Takový odlehčený cukeťák na plechu s tenkým těstem
Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: Slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková