Zapečené těstoviny dělám na mnoho způsobů. Jejich výhodu spatřuji v tom, že se v nich dají velmi nápaditě kombinovat ingredience, které mám zrovna po ruce. Ve spolupráci se smetanou a sýrem se i obyčejné suroviny promění ve výbornou souhru chutí, které uspokojí všechny mlsné jazýčky u nás doma. Navíc jsou zapečené těstoviny hotové za pár chvil a pěkně zasytí po náročném dni v práci, ve škole a na kroužcích, nebo po víkendovém výletě.
V tomto receptu použijeme brokolici, mleté maso a sýr. Maso může být hovězí nebo vepřové. Vepřové je o něco tučnější a spolu se smetanou a sýrem může na někoho působit trochu těžce. Lze to vyřešit tak, že přidáte méně smetany a sýra, a necháte spíše vyniknout těstoviny, brokolici a maso. Občas sáhnu i po celozrnných těstovinách. Mají výraznější chuť a záleží na vaší rodině, jestli vám tenhle úlet směrem ke zdravé výživě odpustí. U nás doma to celkem prochází 🙂
Recept na zapečené těstoviny s brokolicí a masem
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme na zapečené těstoviny
- 300 g těstovin
- 500 g mletého masa
- 1 brokolice
- 400 ml smetany (alespoň 30%)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce mouky
- 75 g sýra čedar
- 125 g tvrdého sýra, například gouda, eidam nebo podobný
- olej
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy zapečených těstovin s brokolicí
1. Těstoviny dáme vařit podle návodu. 100 ml vody z uvařených těstovin si necháme v hrnku stranou.
2. Brokolici umyjeme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit, aby byla měkká na skus (asi 4 minuty)
3. Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji na pánvi. Jakmile zezlátne, přidáme k ní prolisovaný česnek a maso a opékáme na větším plameni. Osolíme a opepříme.
4. V míse smícháme smetanu, vodu z těstovin, 2 lžíce mouky a promícháme. Přidíme čedar a znovu promícháme. Směs nalijeme k masu a chvíli společně povaříme. Dochutíme solí, pepřem a přidáme muškátový oříšek.
5. Do zapékací mísy nasypeme těstoviny, brokolici a nakonec masovou směs. Vše dobře promícháme. Na závěr posypeme strouhaným sýrem.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou. Síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého
Opatrně s kořením
Muškátový oříšek dodává jídlu hloubku a velmi dobře ladí se sýrovým základem i s masem. Kdybyste chtěli přidat pokrmu trochu italského šmrncu, přidejte bazalku nebo oregano. Pokud použijete červenou nebo uzenou papriku do masa na pánvi, docílíte dojmu grilovaného masa. Máte-li rádi ostřejší pokrmy, nebojte se kajenského pepře nebo chilli vloček navrchu při servírování.
S kořením to nepřehánějte. Sýr se smetanou snesou vedle soli a pepře nanejvýš 1–2 druhy koření.

Oběd z jednoho pekáče: Zapečené smetanové těstoviny s kuřecím masem

Zapečené párky v jogurtovém těstíčku: Bleskové svačinkové jednohubky pro malé i velké
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková