Zapečené těstoviny dělám na mnoho způsobů. Jejich výhodu spatřuji v tom, že se v nich dají velmi nápaditě kombinovat ingredience, které mám zrovna po ruce. Ve spolupráci se smetanou a sýrem se i obyčejné suroviny promění ve výbornou souhru chutí, které uspokojí všechny mlsné jazýčky u nás doma. Navíc jsou zapečené těstoviny hotové za pár chvil a pěkně zasytí po náročném dni v práci, ve škole a na kroužcích, nebo po víkendovém výletě.

V tomto receptu použijeme brokolici, mleté maso a sýr. Maso může být hovězí nebo vepřové. Vepřové je o něco tučnější a spolu se smetanou a sýrem může na někoho působit trochu těžce. Lze to vyřešit tak, že přidáte méně smetany a sýra, a necháte spíše vyniknout těstoviny, brokolici a maso. Občas sáhnu i po celozrnných těstovinách. Mají výraznější chuť a záleží na vaší rodině, jestli vám tenhle úlet směrem ke zdravé výživě odpustí. U nás doma to celkem prochází 🙂

Recept na zapečené těstoviny s brokolicí a masem

Doba přípravy: 50 minut

Co potřebujeme na zapečené těstoviny

  • 300 g těstovin
  • 500 g mletého masa
  • 1 brokolice
  • 400 ml smetany (alespoň 30%)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 75 g sýra čedar
  • 125 g tvrdého sýra, například gouda, eidam nebo podobný
  • olej
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
Obrázek k receptu na zapékané těstoviny s masem a brokolicí
Foto: Cooky.cz, Recept na zapékané těstoviny s masem a brokolicí

Postup přípravy zapečených těstovin s brokolicí

1. Těstoviny dáme vařit podle návodu. 100 ml vody z uvařených těstovin si necháme v hrnku stranou.

2. Brokolici umyjeme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit, aby byla měkká na skus (asi 4 minuty)

3. Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji na pánvi. Jakmile zezlátne, přidáme k ní prolisovaný česnek a maso a opékáme na větším plameni. Osolíme a opepříme.

4. V míse smícháme smetanu, vodu z těstovin, 2 lžíce mouky a promícháme. Přidíme čedar a znovu promícháme. Směs nalijeme k masu a chvíli společně povaříme. Dochutíme solí, pepřem a přidáme muškátový oříšek.

5. Do zapékací mísy nasypeme těstoviny, brokolici a nakonec masovou směs. Vše dobře promícháme. Na závěr posypeme strouhaným sýrem.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

Obrázek receptu na Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou, síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou. Síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Opatrně s kořením

Muškátový oříšek dodává jídlu hloubku a velmi dobře ladí se sýrovým základem i s masem. Kdybyste chtěli přidat pokrmu trochu italského šmrncu, přidejte bazalku nebo oregano. Pokud použijete červenou nebo uzenou papriku do masa na pánvi, docílíte dojmu grilovaného masa. Máte-li rádi ostřejší pokrmy, nebojte se kajenského pepře nebo chilli vloček navrchu při servírování.

S kořením to nepřehánějte. Sýr se smetanou snesou vedle soli a pepře nanejvýš 1–2 druhy koření.

Zapečené smetanové těstoviny s kuřecím masem

Oběd z jednoho pekáče: Zapečené smetanové těstoviny s kuřecím masem

Obrázek receptu na zapečené párky v jogurtovém těstíčku.

Zapečené párky v jogurtovém těstíčku: Bleskové svačinkové jednohubky pro malé i velké

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest