Název “znojemský” pochází od města Znojma na Jižní Moravě, ale to asi všichni víme. Město je, mimo jiné, proslulé nakládanými okurkami – znojemské okurky – a právě ony hrají v tomto pokrmu hlavní roli. Ale pozor! V klasickém znojemském guláši nejde o guláš v pravém slova smyslu, ale spíš o dušené hovězí s omáčkou ochucenou nakládanou okurkou a hořčicí.

Dnes se totiž názvy guláš a omáčka často zaměňují, ale klasicky je “znojemský” spíš omáčkové jídlo, než guláš s paprikovým základem. No ale tady to necháme kuchařům profesionálům, protože na toto téma by jsme mohli diskutovat do nekonečna. My si radši uvaříme ten náš a nazveme ho Znojemský pokrm.

Recept na znojemský pokrm s knedlíkem nebo rýží

Ingredience potřebné k přípravě klasického českého jídla s okurkovou duší

  • 1 lžíce sádla
  • 4 cibule
  • 750 g hovězího masa
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 nakládané okurky

Příloha (knedlíky)

  • 1 dcl vlažné vody
  • špetka cukru
  • 14 g droždí
  • 400 g polohrubé mouky
  • 5 g soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy znojemského pokrmu s knedlíky

1. Pokud chceme tento pokrm podávat s knedlíky, nejprve si zaděláme klasické kynuté těsto na knedlíky a necháme v teple pod utěrkou kynout.

2. Ve větším hrnci roztopíme sádlo a cibule nakrájené nadrobno na něm restujeme za občasného míchání asi 3 minuty.

3. Maso si nakrájíme na větší kostky a přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a okmínujeme.

Ve větším hrnci si připravíme základ a zalijeme vodou, Přikryjeme a dusíme.
Foto: Cooky.cz, Ve větším hrnci si připravíme základ a zalijeme vodou, Přikryjeme a dusíme.

4. Po 5 minutách přidáme rajčatový protlak a po dalších 5 minutách poprášíme moukou.

5. Když jsou ingredience propojené, poprášíme mletou paprikou a podlijeme vodou.

6. Přidáme prolisovaný česnek, guláš přikryjeme pokličkou a dusíme 2-3 hodiny do změknutí masa.

7. Mezitím si připravíme domácí knedlíky na páře. Z vykynutého těsta utvoříme bochánky a necháme je na pomočené desce přikryté ještě 10 minut kynout.

8. Knedlíky potřeme olejem a napařujeme je 20 minut. Já dělám v parním hrnci, pokud jej nemáte, stačí napařit v hrnci nad párou.

Obrázek receptu na Znojemský guláš s knedlíkem: klasické české jídlo s okurkovou duší
Foto: Cooky.cz, Recept na Znojemský guláš s knedlíkem: klasické české jídlo s okurkovou duší

9. Když je maso měkké, odstavte guláš z ohně a vmíchejte do něj majoránku a nakrájené okurky.

Guláš podáváme s pařeným knedlíkem ozdobený nakládanými okurkami.

Obrázek receptu na Znojemská omáčka známá jako Znojemská pečeně, neboli chuť Moravy na talíři

Znojemská omáčka s hovězím masem aneb “Znojemská pečeně” – tradiční chuť Moravy na talíři

Obrázek receptu na Domácí kynuté knedlíky - snadná příprava na páře nebo ve vodě

Domácí kynuté knedlíky – snadná příprava na páře nebo ve vodě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest