Název “znojemský” pochází od města Znojma na Jižní Moravě, ale to asi všichni víme. Město je, mimo jiné, proslulé nakládanými okurkami – znojemské okurky – a právě ony hrají v tomto pokrmu hlavní roli. Ale pozor! V klasickém znojemském guláši nejde o guláš v pravém slova smyslu, ale spíš o dušené hovězí s omáčkou ochucenou nakládanou okurkou a hořčicí.
Dnes se totiž názvy guláš a omáčka často zaměňují, ale klasicky je “znojemský” spíš omáčkové jídlo, než guláš s paprikovým základem. No ale tady to necháme kuchařům profesionálům, protože na toto téma by jsme mohli diskutovat do nekonečna. My si radši uvaříme ten náš a nazveme ho Znojemský pokrm.
Recept na znojemský pokrm s knedlíkem nebo rýží
Ingredience potřebné k přípravě klasického českého jídla s okurkovou duší
- 1 lžíce sádla
- 4 cibule
- 750 g hovězího masa
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 2 nakládané okurky
Příloha (knedlíky)
- 1 dcl vlažné vody
- špetka cukru
- 14 g droždí
- 400 g polohrubé mouky
- 5 g soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy znojemského pokrmu s knedlíky
1. Pokud chceme tento pokrm podávat s knedlíky, nejprve si zaděláme klasické kynuté těsto na knedlíky a necháme v teple pod utěrkou kynout.
2. Ve větším hrnci roztopíme sádlo a cibule nakrájené nadrobno na něm restujeme za občasného míchání asi 3 minuty.
3. Maso si nakrájíme na větší kostky a přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a okmínujeme.
4. Po 5 minutách přidáme rajčatový protlak a po dalších 5 minutách poprášíme moukou.
5. Když jsou ingredience propojené, poprášíme mletou paprikou a podlijeme vodou.
6. Přidáme prolisovaný česnek, guláš přikryjeme pokličkou a dusíme 2-3 hodiny do změknutí masa.
7. Mezitím si připravíme domácí knedlíky na páře. Z vykynutého těsta utvoříme bochánky a necháme je na pomočené desce přikryté ještě 10 minut kynout.
8. Knedlíky potřeme olejem a napařujeme je 20 minut. Já dělám v parním hrnci, pokud jej nemáte, stačí napařit v hrnci nad párou.
9. Když je maso měkké, odstavte guláš z ohně a vmíchejte do něj majoránku a nakrájené okurky.
Guláš podáváme s pařeným knedlíkem ozdobený nakládanými okurkami.

Znojemská omáčka s hovězím masem aneb “Znojemská pečeně” – tradiční chuť Moravy na talíři
