Bramboráky. Křupavé bramborové placky s výraznou chutí česneku, kmínu a majoránky. Málokdo jim odolá. A co teprve, když jim dáte nový rozměr? Zkuste do bramboráků přidat sýr. Ten se během smažení krásně roztaví a vytvoří lahodnou, sýrovou vrstvu, která placky povýší na zcela jinou úroveň. Servírování se zakysanou smetanou dodá pokrmu jemnou, krémovou chuť a svěžest.
Bramborák má hluboké kořeny v české, slovenské, německé i polské kuchyni. Někde je známý jako placka, jinde jako bramborák, liší se nejen názvem, ale i použitými ingrediencemi. Některé verze jsou s vajíčkem, jiné bez, další obsahují mléko, jiné ne. Existují také bramboráky z vařených brambor, které se vyznačují měkčí, hladší konzistencí. Přidání sýra, jako je gouda, je neotřelý způsob, jak do bramboráku dostat další zajímavou texturu a chuť. Je to moderní variace klasického jídla, která je snadná na přípravu a skvěle chutná.
Recept na bramboráky se sýrem
Délka smažení je přibližně 10 až 15 minut na obou stranách, podle tloušťky placek.
Ingredience k přípravě bramboráků
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 1 cibule
- 100 g strouhaného sýra (například Gouda)
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olej na smažení
- zakysaná smetana na podávání
Postup přípravy bramborových placek se sýrem
1. Příprava bramboráků začíná důkladnou přípravou brambor. Brambory oloupejte a nastrouhejte. Můžete použít struhadlo s hrubšími a jemnějšími oky, jak je to uvedeno v receptu, aby bramboráky měly zajímavější texturu.
2. Nastrouhané brambory poté důkladně vymačkejte, aby se zbavily přebytečné vody. Pokud byste je nevymačkali, bylo by těsto řídké a bramboráky by nedržely pohromadě.
3. Poté brambory dejte do mísy a přidejte k nim vajíčka, nasekanou cibuli a prolisovaný česnek.
4. Následně přisypte polohrubou mouku, kukuřičný škrob, mletý kmín, sušenou majoránku, sůl a pepř. Všechny ingredience pečlivě promíchejte, aby vzniklo hladké, ale dostatečně husté těsto. Nezapomeňte na špetku cukru, který pomůže s křupavostí.
5. Na rozehřátou pánev s větším množstvím oleje nalijte jednu lžíci těsta, uhlaďte ji do placky a smažte z jedné strany, dokud nebude zlatavá a křupavá.
6. Poté placku obraťte, posypte ji strouhaným sýrem a navrch přidejte ještě jednu lžíci těsta, abyste sýr překryli. Placku otočte a dosmažte z druhé strany.
7. Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto.
8. Hotové bramboráky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte ještě teplé, nejlépe se zakysanou smetanou.

Smažené sýrové placky s česnekem: Křupavá pochoutka z pánve
Tipy redakce
- Výběr brambor: Pro křupavé bramboráky používejte brambory varného typu B, které jsou ideální pro smažení a pečení. Mají vyšší obsah škrobu a málo vody.
- Koření: S majoránkou nešetřete, ta dodá bramborákům výraznou a nezaměnitelnou chuť. Stejně tak je důležitý i česnek.
- Sýr: Místo goudy můžete použít i jiný strouhatelný sýr, třeba ementál, čedar, nebo si můžete pohrát s chutí a vyzkoušet i sýry s výraznějším aroma, jako je třeba uzený sýr.
- Místo smažení pečení: Pokud chcete bramboráky zdravější a lehčí, upečte je v troubě. Na plech s pečicím papírem naneste těsto a pečte je na 180 stupňů Celsia do zlatova.

Během přípravy bramboráků můžete na mouku zapomenout. Díky tomuto receptu jsou mnohem chutnější

Dokonale křupavé bramboráky jako od maminky: Smažené na sádle budou chutnat ještě lépe
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková