„Bábovičko, jestli se mi nepovedeš, tak do Prahy nepojedeš!“ Ale povede! Tahle určitě. Bábovka, odlehčená šlehačkou, je vláčnější než obyčejná suchá bábovka. Je to trochu modernější a dražší varianta oproti původním bábovkám, které se pekly v českých zemích už v 19. století.
Bábovka v minulosti vyjadřovala pohostinnost a pekla se při slavnostních příležitostech, na neděli a pro návštěvy. Také se s sebou často vozila na návštěvu za příbuzným. Z tohoto zvyku také pramení zmíněná dětská říkanka z pískoviště. Kdo jel na návštěvu do Prahy, vezl bábovku, aby nejel s prázdnou. I z hlediska pohodlné přepravy je to chytrý tah a já ho využívám dodnes. Bábovka je hotová jedna dva, dobře se převáží a dlouho vydrží. Za mě proto bábovka při cestování vede. Dost často ji peču i doma, kdy nemám na pečení moc času. Je rychlá, jednoduchá a zvládnou ji i děti.
Recept na šlehačkovou bábovku
Doba přípravy: 1 hodina včetně pečení
Co potřebujeme
- 4 ks vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1,5 hrnku cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,25 l smetany ke šlehání
- podle chuti rozinky
- podle chuti ořechy (např. mandle)
- podle chuti kakao
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
Postup přípravy šlehačkové bábovky
1. Vejce vyšleháme s cukry do bílé pěny.
2. Přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme lité těsto.
3. Bábovkovou formu dobře vymažeme a vysypeme (u šlehačkové bábovky je to obzvlášť důležitý krok, jinak by se mohla přilepit). Nalijeme do ní těsto.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 45 minut. Zda je hotová zjistíme špejlovým testem.
5. Po vyjmutí z trouby bábovku necháme asi 20 minut zchladnout a pak opatrně vyklopíme z formy.
Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Bábovka má mnoho tváří

Kelímková bábovka: Ještě jednodušší než hrnková varianta
Do bábovky můžeme přidat skoro cokoliv. U nás většinou třetinu těsta obarvím kakaem a peču dvoubarevnou, tu nejvíc milují děti.
Někdo přidává také pomerančovou kůru nebo vanilkový extrakt.
Část mouky můžeme nahradit celozrnnou.
Polít celou bábovku rozpuštěnou čokoládou z ní udělá mnohem slavnostnější moučník.

Ořechová bábovka, která se vždy povede

Nadýchaná tvarohová bábovka s rumovými rozinkami, kterou nebudete chtít přestat jíst
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková